Презентація "Визначні історичні пам’ятки України (практикум)"

Про матеріал
6 клас НУШ. Досліджуємо історію і суспільство. Урок 6 «Визначні історичні пам’ятки України (практикум)»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 6. Тема. Визначні історичні пам’ятки України (практикум) Підготувала вчитель зарубіжної літератури Березівської гімназії Малікова Інесса Григорівна Досліджуємо історію і суспільство 6 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Херсонеське городище ― залишки давньогрецького міста-держави Херсонеса Таврійського в Криму. Розташоване поблизу сучасного міста Севастополь. Там існував єдиний у Північному Причорномор’ї давній театр, залишки якого вдалося віднайти археологам. Він був розрахований на 3 тис. глядачів.

Номер слайду 4

Херсонеське городище Херсонес мав власний монетний двір. Переважно на монетах з одного боку карбували покровительку міста Херсонеса ― богиню Діву, а з іншого ― рибу та палицю. В Херсонесі збереглися залишки жител, майстерень, укріплень. Навколо міста розташовували некрополі ― кладовища.

Номер слайду 5

Золоті скарби скіфів. Скіфи вважали, що золото має магічні властивості. Особливе значення у «скіфському золоті» мають ювелірні прикраси. До шедеврів скіфського мистецтва належить золота пектораль, знайдена в кургані «Товста Могила» (Дніпропетровська область). Її форма нагадує півмісяць, композиція складається із трьох ярусів, де зображено різноманітних міфічних та реальних тварин. Угорі пекторалі зображено сцени побуту скіфів та їхню домашню худобу.

Номер слайду 6

Давні слов’яни-землероби, що проживали на теренах сучасної України, також залишили після себе чимало пам’яток. Серед них ― керамічний посуд, знаряддя праці, зброя, прикраси. В орнаментах поширеною була стилізація рослинного і тваринного світу, оскільки слов’яни обожнювали сили природи. Ці традиції продовжили та вдосконалили майстри князівського періоду. Майстерність київських ювелірів того часу була вищою, ніж у країнах Західної Європи.

Номер слайду 7

 Ко́лти— характерні для слов'ян скроневі прикраси, що підвішувалися до головного убору  Гри́вна або то́рквес — нашийна прикраса, що мала форму гладкого, або витого обруча з дорогоцінного металу.

Номер слайду 8

Історичні пам’ятки Серед пам’яток військового мистецтва ― фортеці, зброя і навіть збережені рештки чайки ― козацького човна, виготовленого із суцільної колоди дерева. чайка ― козацький човен Чайки мали поперечні перегородки й лави, 10-15 пар весел, носове і кормове кермові весла і вміщували до 70 осіб. Могли бути озброєні щоглою з чотирикутним прямим вітрилом і декількома фальконетами (гармати малого калібру). 

Номер слайду 9

Історичні архітектурні пам’ятки Пло́ща Ри́нок — центральний майдан у Львові, історичне серце сучасного міста Софія Київська або Софійський собор — християнський собор в центрі Києва.

Номер слайду 10

Історичні архітектурні пам’ятки Аккерманська або Білгород-Дністровська фортеця в Одеській області –одна з найбільш вражаючих середньовічних споруд в Україні. Кафедральний костел Петра і Павла розташований у місті Кам'янець-Подільський. Це діючий храм, який є головним кафедральним костелом міста. Він цікавий тим, що тут встановлені мінарет і скульптура Богородиці..

Номер слайду 11

Історичні архітектурні пам’ятки Успенський собор у Володимирі — видатний пам'ятник білокам'яної архітектури домонгольської Русі.  Спасо-Преображенський собор— один з найдавніших і найгарніших соборів часів Київської Русі, що зберігся до наших днів у Чернігові. Це одна з найстаріших збережених монументальних кам'яних будов України.

Номер слайду 12

Параграф 6, виконати практичні вправи с.36-38 Домашнє завдання:

ppt
Додано
16 вересня 2023
Переглядів
1452
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку