Презентація "Властивості води"

Про матеріал
Презентація до уроку-досліду "Властивості води". Учні виконують досліди з водою і самостійно приходять до висновку які ж властивості має вода. Діти спостерігають, що вода не має запаху, смаку, кольору. Спостерігають за станами води під час дослідів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок-дослід

Номер слайду 2

ПОДУМАЙ!-Без чого не обійдемось і дня?-Ні ми, ні рослини, ні тварини…

Номер слайду 3

Урок-дослід “Вода чарівна. Досліджуємо властивості води.”

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Мозабук глобус. Вода займає більшу частину землі. Це можна побачити, якщо поглянути на глобус. На ньому переважає блакитний колір. Ним позначають водні простори океанів і морів. На суші вода міститься у річках, озерах, ставках і джерелах. У ґрунті також є вода. Під поверхнею землі ховаються підземні води. Тіла тварин і людей, рослини також частково складаються із води.

Номер слайду 6

Гра «Я краплинка»Уявіть, що викраплинка води, що ви робите? Я мию всім руки… Я перу речі…. Я …..

Номер слайду 7

- Усі ми звикли до води. Адже жоден наш день не обходиться без цієї рідини. Вода оточує нас постійно.– До якої природи належить вода – живої чи неживої? - Які властивості води? Уявіть собі,що ми з вами дослідники. Сьогодні наша задача :виявити які ж властивості має вода.

Номер слайду 8

ДОСЛІДИ З ВОДОЮ

Номер слайду 9

Ось вода і камінець. Що ви можете сказати про камінець? Який він?Твердий, його можна взяти до рук, кинути на землю чи покласти на стіл, він не змінить своєї форми. -А чи має вода якусь форму? Чи можна її покласти на стіл, як камінець?Ні, бо вона потече, розіллється – вона рідка. У кожного з вас у склянці є вода. Будь ласка, візьміть її і перелийте в інший стакан, як я. Скажіть, яка вода? А якщо я зараз виллю її на стіл або підлогу, що буде? Висновок: вода текуча. Вона легко змінює форму, набираючи форми посудини , в якій знаходиться. Перелийте воду в блюдце. Висновок: Отже, ми можемо сказати, що вода не має власної форми. Вона легко змінює свою форму, набираючи форми посудини, в якій знаходиться. Вода і камінь

Номер слайду 10

Вода і молоко. А зараз подивіться на мене, що це? Вода і молоко. Зараз я покладу ложку у стаканчик і ви разом зі мною. Чи бачите ви ложечку? А тепер я покладу ложечку у склянку з молоком. Чи бачите ви її? Що ми можемо сказати?Висновок: вода прозора.

Номер слайду 11

Смак і запах води. Понюхайте воду та спробуйте її на смак. Понюхайте сік і спробуйте на смак. Порівняйте. Висновок: вода не має ні смаку, ні запаху.

Номер слайду 12

Вода і цукор. В мене на столі та у вас є стакан із цукром. Зараз зверніть увагу, я до нашої водички додам ложку цукру. Чи бачите ви цю гірку цукру? Зараз я її розмішаю і подивіться куди дівся цукор? Він розчинився, зник. А тепер спробуйте ви. Розчинився? А зараз я покажу вам як можна у воді розчинити сіль. Висновок: деякі речовини розчиняються у воді. Вода – це розчинник.

Номер слайду 13

Вода, пісок і фарба- А якщо ми попробуємо розчинити пісок. Добавляємо у воду пісок. Як ви думаєте, чому пісок на розтав у воді? Пісок не може розчинитися у воді , така його властивість. - А тепер попробуємо за допомогою води змити фарбу з рук .- Значить вода – добрий розчинник, який допомагає людям та тваринам бути чистими.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Які органи чуття допомогли вам визначити ці властивості води?

Номер слайду 16

Руханка«Австралійський дощ»

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Подумай!- Чи на всіх світлинах вода була рідиною?

Номер слайду 19

Стани води. Вода може змінювати свій стан. Відгадайте загадку. Під вікном моїм калюжа. Уночі замерзла дуже,Узялася склом твердим,Добре ковзатись на нім. А чи є у вас вдома лід? Де?Подивіться, у вас також є лід, візьміть його в руку. Який він? Твердий та холодний.- Цей стан води називається твердим, адже лід твердий. А чому з нього капає вода?- Що взимку ми можемо побачити у твердому стані?- У твердому стані вода може бути не тільки льодом. Чим ще? Снігом, інієм.

Номер слайду 20

Ваша мама ставить чайник на газ. Ставить? Що буде відбуватися через деякий час? Вона почне кипіти, шуміти, а що з носика почне йти? Пара. Подивіться на малюнок, де добре видно, що це пара. А якщо чайник не виключити, що буде? А що буде з чайником? Як потрібно себе вести,коли кипить чайник чи мама на плиті готує їжу? Чи можна там знаходитися діткам? Коли у мами, щось кипить, чи то чайник, чи то кастрюлька діткам, тому що можна отримати опіки. Будьте обережні.- А чи знаєте ви, звідки береться пар і що це таке? - Вода випаровується і стає схожою на газ, тому цей стан води називається – газоподібним. Запам’ятайте це слово газоподібна, значить подібна до газу, а значить і властивості подібні. Легкий,прозорий.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

ФІЗХВИЛИНКА

Номер слайду 23

Цікаві факти про воду Дихаючи, ти втрачаєш склянку води за добу. Людина може прожити декілька тижнів без їжі і лише декілька днів без води. Є тварини, які використовують тільки воду, що утворюється усередині їхнього організму. Проте людям цієї води недостатньо, і ми змушені споживати її додатково. Скільки води тобі потрібно на день? Це легко визначити. Дітям необхідно вживати 100 г води на 1 кг маси. Якщо твоя маса 20 кг, тобі потрібно випити 2 л води. Ця вода вміщається у 9 – 10 склянках, залежно від їх місткості.

Номер слайду 24

«Закривай міцніше кран, щоб не витік океан». Як розумієте?

Номер слайду 25

Про що просить природа?

Номер слайду 26

Розфарбуй свій настрій

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. коменда оксана
    Дякую за цікаву презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
2954
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку