Презентація "Властивості живого"

Про матеріал
презентація для використання на уроках біології 10 клас за підручником Соболь В. І. "Властивості живого". Містить всі необхідні матеріали.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Властивості живого. Підготувала. Вчитель біологіїСпеціалізованої школи № 210 Оболонського району м. київ. Клим людмила

Номер слайду 2

поміркуйте. Папороть, що росте в лісі - жива система? Безперечно. А морозяні візерунки на шибці? Певно, ви здогадаєтесь, що ні, хоча зовні вони бувають схожі на листки папороті. Яка ж відмінність між першим і другим? Якщо на замерзлу шибку впаде сонячний промінь, то крижина папороть розтане, а справжня саме завдяки сонячному світлу ростиме й розвиватиметься, бо поглинає його енергію. Які особливості біосистем відрізняють їх від фізичних чи від хімічних систем?

Номер слайду 3

Біологічні системи – це відкриті впорядковані системи, здатні до саморегуляції, самовідтворення та самооновлення внаслідок постійного потоку речовин, енергії та інформації

Номер слайду 4

У чому суть визначальних ознак біосистем?Організація біосистем пов’язана з внутрішньою впорядкованістю структури й процесів, для підтримання якої усі живі системи можуть вивільняти, перетворювати й використовувати енергію ззовні. Усі біосистеми є відкритими, тому що постійно обмінюються із середовищем речовинами, енергією та інформацією, а в закритих неживих систем такого обміну не відбувається. Наприклад: рослина отримує із середовища світлову, звукову, хімічну інформацію, поживні речовини, сонячну енергію, а віддає в середовище кисень, воду, тепло.

Номер слайду 5

У чому суть визначальних ознак біосистем?Біосистемі властиві механізми саморегуляції, що забезпечує їхню впорядкованість й стійкість у часі. Саморегуляція біосистем виявляється у здатності підтримувати гомеостаз (динамічна сталість свого внутрішнього стану). Наприклад: концентрація речовин у клітинах регулюється наявністю та змінною активністю ферментів, у організмів досліджено гуморальну, нервові та імунні механізми регуляції, на рівні популяції описано механізми регуляції чисельності та ін.

Номер слайду 6

У чому суть визначальних ознак біосистем?Біосистема здатна до самовідтворення собі подібних. Ця властивість є фундаментальною, оскільки забезпечує наступність життя на землі. Клітини відтворюють собі подібних шляхом поділу, організми розмножуються нестатевим чи статевим способом. Біосистема здатна самооновлюватись, цей процес спрямований на утворення нових чи відновлення пошкоджених складників (компонентів). Наприклад: пошкоджена днк може бути відновлена через механізми репарації, відновлення клітин чи органів забезпечує регенерація та ін.

Номер слайду 7

Якими є описові структурно-функціональні ознаки живого?

Номер слайду 8

Якими є описові структурно-функціональні ознаки живого?

Номер слайду 9

Ознаки живого

Номер слайду 10

Життя – це принцип існування біологічних систем, які відрізняються від неживого складністю та високою структурною й функціональною впорядкованістю, що підтримується завдяки здатності поглинати, перетворювати та передавати енергію ззовні.

Номер слайду 11

Самостійна робота. Визначте прояви життя, Що їх вивчають за допомогою вказаних наук. Заповніть дану таблицю.

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 2 Дати усні відповіді на запитання ст. 15

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
6 вересня
Переглядів
106
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку