Презентація "Вода - розчинник"

Про матеріал
Презентація розроблена відповідно до Державного стандарту і Типової освітньої програми, укладеної під керівництвом Р.Б.Шияна. Пріорітетним методом даної презентації є метод дослідження. Під час проведення дослідів, учні ознайомляться з поняттями - розчин, розчинник, розчинні та нерозчинні речовини, дослідять розчинність різних речовин у воді.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВОДА - РОЗЧИННИК

Номер слайду 2

Мета уроку:ознайомитись із поняттями – розчин, розчинник, розчинні та нерозчинні речовини;дослідити розчинність різних речовин у воді;вчитись висловлювати власні міркування за результатами дослідів.

Номер слайду 3

Талановитий педагог Василь Олександрович Сухомлинський сказав: « Дуже важливо, щоб мислення учнів грунтувалося на дослідженні, пошуках, щоб усвідомленню наукової істини передувало нагромадження, аналіз, зіставлення і порівняння фактів.»

Номер слайду 4

Обладнання та матеріали: вода (тепла і холодна), ложка, склянки, цукор, сіль, розчинна кава, пісок, варення, крохмаль, олія, крейда, сода, секундомір.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вода – основа здорового життя на Землі. Вона нас оточує повсюди.

Номер слайду 7

ОСНОВНА ВЛАСТИВІСТЬ ВОДИВода – розчинник. Вона розчиняє речовини, серед яких є як корисні для людини, так і шкідливі. У народі є прислів'я: «Не всяка водиця для пиття годиться» Розчин -вода з розчиненою в ній речовиною. Температура води впливає на розчинення речовин. Усі речовини можна поділити на розчинні і нерозчинні.

Номер слайду 8

Дослідний практикум Дослід 1 Візьміть 2 склянки з холодною водою. Додайте в одну склянку 1 ложку цукру, а в другу – 1 ложку солі і одночасно починайте розмішувати. Виміряйте, за який час розчинилися речовини. Чи змінився колір води? (Колір не змінився)Що сталося з цукром і сіллю? (Вони розчинилися)

Номер слайду 9

Дослід 2 Зробіть ті самі дії з теплою водою. Виміряйте, за який час розчинилися речовини. Порівняйте час розчинення з попереднім дослідом. Чи однаковий час розчинення речовин? (Час різний)У якій воді (теплій чи холодній) швидше розчинилися речовини? (Звичайно, у теплій)Який можна зробити висновок? Температура води впливає на розчинення речовин.

Номер слайду 10

Дослід 3 Візьміть склянку з водою, додайте ложку розчинної кави, розмішайте. Що спостерігали? (Змінився колір води)Чому змінився колір води? (Кава розчинилася у воді)Висновок. Кава – розчинна речовина.

Номер слайду 11

Дослід 4 У склянку з водою вкиньте 1 ложку харчової соди, розмішайте. Що ви помітили? (Так, вода стала прозорою.)Отже, сода, як і попередні речовини розчинилася у воді.

Номер слайду 12

Дослід 5 Додайте в склянку з водою невелику кількість піску. Добре розмішайте. Дайте воді кілька хвилин відстоятися. Спостерігайте. Чи змінився колір води? (Колір води не змінився.)Чи зникли піщинки? (Найважчі опустились на дно, а дрібні плавають на поверхні води.)Який можна зробити висновок? Пісок не розчиняється у воді.

Номер слайду 13

Дослід 6 В склянку з водою вкиньте подрібненої білої крейди. Старанно розмішайте її. Що відбувається з розчином? (Вода втратила прозорість, побіліла.)Дайте воді відстоятись. Що тепер спостерігаємо? Через деякий час уся крейда осіла на дно. Вода відстоялася, стала прозорою. Отже, крейда не розчиняється у воді.

Номер слайду 14

Дослід 7 У склянку з водою добавте 1 ложку крохмалю, розмішайте його. Спостерігайте. Що помітили? (Розчин став каламутним.) Через деякий час крохмаль осів на дно склянки. Вода відстоялася і стала прозорою. Це свідчить, що крохмаль не розчиняється у воді

Номер слайду 15

Дослід 8 Добавляючи олію до води, що ви спостерігаєте? Спочатку олія опускається на дно склянки, але через деякий час вона збирається зверху над водою. Чому?Олія і вода ніколи не утворюють розчин, тому що олія легша за воду. Висновок. Олія не розчиняється у воді.

Номер слайду 16

Дослід 9 У склянку з теплою водою добавте столову ложку варення і також ретельно розмішайте. Що ви помітили?Вода стала змінювати колір. Варення частково розчинилося у воді, передаючи їй свій смак, запах і колір. Це свідчить про те, що варення розчиняється частково.

Номер слайду 17

Рефлексія Вправа «Незакінчене речення»Під час сьогоднішнього уроку я дізнався/дізналася … (що вода є розчинником для розчинних і нерозчинних речовин). Мені було цікаво … (проводити досліди, аналізувати і порівнювати факти ). Отримані сьогодні знання мені знадобляться … (в повсякденному житті).

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
17 березня
Переглядів
33
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку