Презентація : « Вода — ти найбільше багатство у світі! »

Про матеріал
Позакласний захід з хімії « Вода – ти найбільше багатство у світі ! » розроблено для учнів 8-х класів. Він відповідає структурі позакласного заходу. На всіх етапах заходу використовується презентація, розроблена у програмі Power Point. Дає можливість демонструвати матеріал без перевантаження зорового простору учнів, фіксувати їхню увагу лише на досліджуваному об`єкті, дозволяє розвивати і вдосконалювати пізнавальний інтерес учнів, допитливість, розвивати творчі здібності учнів. Найважливіше завдання заходу є посилення інтересу вихованців до хімічної науки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конференція на тему : “ Вода – ти найбільше багатство у світі ! ” ( для учнів 8 класу ) Розроблено вчителем хімії Прилуцької ЗОШ І-ІІІ ст. № 14 Желібою Л.І.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Вода, ти не маєш ні смаку, ні кольору, ні запаху, Тебе не можливо описати, тобою насолоджуються, не знаючи, що ти таке. Неможна сказати, що ти необхідна для життя: ти саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не поясниш нашими почуттями. З тобою повертається до нас сила, з якою ми вже попрощались. По твоїй милості в нас знову починають бурлити висохлі джерела нашого серця. Ти саме велике багатство на світі. Антуан де Сент-Екзюпері

Номер слайду 4

“ Вода – ти найбільше багатство у світі ! ”

Номер слайду 5

-ембріон людини на 97%; -новонароджений на 77%; -доросла людина на 60%. Вода займає 71% поверхні нашої планети; загальні запаси води 1386 млн.км3; солона або мінеральна вода – 97,5%; прісна вода – 2,5% . Втрата 6-8% викликає у людини погане самопочуття; 10% - безповоротні зміни в організмі; 15-20% - смерть.

Номер слайду 6

Структура споживання води людством  питво і приготування їжі 5 % бачок, що змиває, в туалеті 43 % ванна і душ 34 % миття посуду 6 % прання 4 % прибирання приміщення інші потреби 5 %

Номер слайду 7

Світові запаси води Світовий запас прісної води (35029,21 тис. кмі), що становить 2,53 % загальної кількості. Вода Об’єм, тис. км 3 Частка загальних запасів, % Період, відновлення, років Світового океану 1338000 96,5 2500 Підземна 23400 1,7 1400 Переважно прісна: підземна ґрунтова 10530 16,05 0,76 0,001 - 1 У вигляді льодовиків та снігового покриву 24064,1 1,74 9700 Озер у тому числі прісна солона 176,4 91,0 85,4 0,013 0,007 0,006 17 - - Болотна 11,47 0,0008 5 Річкових русел 2,12 0,0002 16 днів Біологічна 1,12 0,0001 Декілька годин Атмосферна та ін. 12,9 0,001 8 днів Загальна кількість води в гідросфері 1 385 984,6 100 - У тому числі прісної 35029,21 2,53 -

Номер слайду 8

Аномалії води: при нагріванні від 0 до 4 °С вода зменшується в об'ємі, досягає максимальної густини 1 г/мл; вода при замерзанні розширяється, а не стискається, як всі інші тіла, густина її при цьому зменшується; температура замерзання води із збільшенням тиску знижується, а не підвищується, як було слід чекати; унаслідок дипольного моменту вода володіє більшою розчинювальною і диссоціаційною здатністю ніж інші рідини; вода володіє найбільш великою поверхневою напругою після ртуті.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

якби висота земної кори була всюди однакова, наша планета вкрилася б шаром води заввишки 2 400 метрів; звук у воді поширюється у п’ять разів швидше, ніж у повітрі; теоретично в абсолютно чистій воді такий поверхневий натяг, що по ній можна ходити або кататися на ковзанах. Але практично абсолютно чисту воду ще ніхто у світі не одержав; довжина Дніпра становить 2 200 км, а площа його басейну – 504 000 км 2; під чотириста метровим шаром антарктичного льоду розташоване море, глибина якого – близько 200 м. Його поверхня вкрита льодом понад 120 тис. років, але дивно те, що в ній виявлено життя – ракоподібні тварини й одноклітинні рослини діатомеї;

Номер слайду 11

людина може прожити без їжі тиждень, без води – 5 днів, без повітря – 5 хвилин; цінні породи дерев сушать у воді. Для цього крізь воду, в якій знаходиться дерево, пропускають електрострум, що у деревині проходить швидше, ніж у воді, і тому деревина виділяє надлишок вологи у воду; роль пилки може виконувати вода. Сильний струмінь води під тиском ріже навіть метал; у сказаннях Давнього Сходу вода вважалася першоджерелом усього існуючого. Давньогрецький філософ Фалес говорив: „Початок і сутність усього - вода”.

Номер слайду 12

Загадки Що видно, коли нічого не видно? Пройшов – по даху постукав, пішов – ніхто не помітив. Не кінь, а біжить, не ліс, а шумить. Без крил летять, без ніг біжать, без вітрил пливуть. Що за художник біля вікон простояв? Що за художник вікна розмалював? Іде, іде, а пройти не може. Санчата біжать, а голоблі стоять. Кругом вода, а з питтям біда. Не море, не земля, кораблі не плавають, а ходити не можна. Що росте догори ногами?

Номер слайду 13

Прислів`я та приказки Березень – з водою, Квітень – з травою, А травень – з квітами. Зима – зі  снігом , літо з хлібом . Без дощу і трава не росте. Вода навесні мудра, а не восени. Дощ – олія для землі, сніг – ковдра. Сіль, хліб, вода – козацька їда. Без води і ні туди, і не сюди.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Біологічні індикатори якості води Ознаки чистої води Ознаки забрудненої води Наяди, сальвінії, водяний горіх, водо крас звичайний , водокрас жаб’ячий, латаття білосніжне, аїр болотяний. Очерет висотою до 4 метрів. Раки. Велика різноманітність риб. Масовий розвиток роголистника, рдеста плаваючого, ряски. Очерет висотою до 0,5 метрів. Наявність хворих риб.

Номер слайду 16

Біологічні індикатори чистої води в зоні узбережних наростань предметів Тип обростання набережних предметів Ступень забруднення води Яскраво-зелені водорості. Буроватий наліт водоростей. Практично чиста вода. Синьо-зелені водорості. Забруднена вода (надлишок органічних забруднень, а в стоках надлишок загальної солоності). Біло-сіроваті пластівчасті обростання інфузорією. Фекально-побутові стоки . Біловато-палевий слизистий наліт ниткових бактерій. Вода забруднена отруйною речовиною. Пластівчасті сірі нальоти ниткових сіробактерій. У воді надлишок сірчаних сполук або присутній сірководень (Н2S), який утворюються при гнитті білків. Повна відсутність обростань в районі стоку. Сильна (отруйно-токсична) дія стоків.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

«Закон про охорону природи» забороняє спускати у водойми забруднену воду; вирубувати ліси навкруги водойм, захаращувати береги сміттям ; якщо ми забиратимемо у природи дуже багато води, то наші водоймища обміліють, і можуть зовсім зникнути. Тому воду треба не тільки берегти від забруднення, але і економно витрачати.

Номер слайду 22

ppt
Додано
3 квітня 2019
Переглядів
1304
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку