Презентація "Володимир Івасюк — відомий український поет і композитор «Червона рута», «Водограй»"

Про матеріал
Матеріал можна використовувати при вивченні творчості Володимира Івасюка. У роботі подано короткий опис життєвого та творчого шляху українського поета та композитора, аналіз пісні "Червона рута". Дана презентація містить матеріал, що може бути використаний під час проведення уроків літератури дистанційно. Всі посилання на використані джерала інформації містяться в останньому слайді презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Володимир Івасюк — відомий український поет і композитор. «Червона рута», «Водограй».

Номер слайду 2

Сторінками життя 1949 — 1979

Номер слайду 3

РОДИНА Софія Івасюк, матір Михайло Івасюк, батько

Номер слайду 4

Стрічка часу ( основні події з життя) 4 березня 1949 рокународився в місті Кіцмань Чернівецької області в родині вчителів. 1966 року за пісню «Відлітали журавлі» був удостоєний першої премії. У 1970 році написав пісні «Червона рута» і «Водограй» У 1963 році вступив до Київської музичної десятирічки ім. М. Лисенка 24 квітня 1979 Володимир Івасюк за офіційною версією вчинив самогубство У 1973 році закінчив Львівський медичний інститут 1978 року учасник у Всесоюзного конкурсу молодих композиторів у Єревані У 1955-1963 роках навчався у дитячій музичній школі. Похорон Володимира Івасюка 22 травня 1979 року у Львові

Номер слайду 5

ЦІКАВІ ФАКТИ З БІОГРАФІЇ Володимир Івасюк вважається основоположником естрадної музики в Україні. Він є автором 107 пісень, 53 інструментальних творів та автором музичних супроводів до спектаклів. Хлопчика назвали Володимиром – на честь батькових улюблених поетів Сосюри та Cамійленка. Змалечку він тягнувся до музики, в три роки найбільшим задоволенням були репетиції вчительського хору, куди його брали батьки. З п’яти сам починає вчитися грати на скрипці. Музичну школу в Кіцмані відкрили за клопотаннями Михайла Івасюка та інших батьків.

Номер слайду 6

Володимиру Івасюку «світила» золота медаль, якби не прикрий випадок: у десятому класі він з друзями гуляли парком, і хтось закинув картуз на гіпсовий бюст Леніна. При спробі зняти незакріплений бюст упав із постамента і розбився. Усі потрапили до міліції, було відкрито «Справу Володимира Івасюка», постало питання про виключення його із комсомолу, вигнання зі школи. Зрештою, скандал зам’яли, але в атестаті з’явилися четвірки з історії СРСР та суспільствознавства. Ця ж історія завадила йому стати студентом Чернівецького медичного інституту попри блискуче здані вступні іспити. Хтось доніс про «справу» і 31 серпня 1966 року замість студентського квитка Івасюк його чекали звинувачення, що він «нечесним шляхом пробрався у лави студентів» і наказ про виключення. Лише через рік, отримавши рекомендацію від заводу «Легмаш», Івасюк став студентом медінституту.

Номер слайду 7

Багато пісень Володимир Івасюк писав під псевдонімом, оскільки не був членом спілки композиторів, а тому відомі колективи не мали права брати їх до репертуару. Попри це пісні Івасюка перемагали на багатьох конкурсах в СРСР та за кордоном, їх співали від Камчатки до Чорного моря, а «Червона рута» стала справжнім світовим шлягером. Телевізійні фільми «Червона рута» та «Пісня завжди з нами» принесли Івасюкові шалену популярність, хоча це призвело до виключення його з консерваторії через пропуски. Щоб поновитися, Івасюк звертається до психіатричної клініки (це була єдина змога отримати «виправдання» пропускам, і до такої практики вдавалося багато творчих людей). Пізніше цей факт зіграє фатальну роль у хвилі чуток, якою намагалися заглушити голос івасюкових пісень.

Номер слайду 8

Влада спробувала видати смерть Івасюка за самогубство. Через це довго не давали згоди на поховання композитора на Личаківському кладовищі. В газетах заборонили друкувати некрологи і співчуття рідним Івасюка. В день похорон саме на цей час скрізь були призначені комсомольські та партійні збори з обов’язковою явкою, були вказівки із загрозою виключення та звільнення з роботи. Попри це похорон Володимира Івасюка перетворився на мовчазну акцію протесту. Тисячі львів’ян вийшли на вулиці, щоб провести свого улюбленця в останню путь. В той день у Львові не було жодної квітки – ними була встелена дорога до Личаківського кладовища.

Номер слайду 9

Увічнення пам'яті Володимира Івасюка: · 2 березня 1994 року - президент Леонід Кравчукпідписує указ про присвоєння Івасюку Державної премії імені Шевченка; · 4 березня 1999 року в Чернівцях відкрито Меморіальний музей Володимира Івасюка; · у 1999 році також випущена поштова марка з портретом Івасюка; · на V церемонії нагородження лауреатів Всеукраїнської премії в галузі музики та масових видовищ у 2001 році Івасюк нагороджений в номінації «За внесок в музичну культуру 20 століття»; · указом президента в 2009 році Івасюку присвоєно звання Герой України; · у 2009 році випущений конверт зі спецпогашенням і монета з серії «Видатні особистості України» на честь Івасюка; · у 2011 році у Львові на проспекті Шевченка відкрито пам'ятник Івасюку. Скульптор Сергій Олешко, архітектор Михайло Ягольник. Монумент зведений на кошти, надані Святославом Вакарчуком; · меморіальна дошка композитору встановлена ​​на будові Буковинського державного медичного університету в Чернівцях;

Номер слайду 10

«ЧЕРОНА РУТА»

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Історія пісні «Червона рута» За переказами, що досі існують у Карпатах, рута — жовта квітка, яка лише на кілька хвилин, у ніч на Івана Купала, стає червоною. Дівчина, яка її знайде та зірве, буде щасливою в коханні. Пісню «Червона рута» В. Івасюк написав у дев'ятнадцятирічному віці. Як же народився цей задум? У великій батьковій бібліотеці юнак, тоді ще старшокласник, натрапив на видану 1906 р. збірку коломийок, упорядковану фольклористом В. Гнатюком. В одній із них він прочитав про чарівне зілля — червону руту. Для юного музики цей образ став зворушливою знахідкою, справжнім одкровенням. У пошуках історії про цю квітку він багато мандрував селами, особливо гірськими, шукаючи ключ до розкриття таємниці, і згодом знайшов новий варіант коломийки про червону руту, а ще записав легенду про загадкове чар-зілля. До речі... У первинному варіанті пісня про чарівне зілля мала назву «Черлена рута», про що свідчить її збережений автограф.

Номер слайду 13

«Червона рута» – найвідоміша пісня Володимира Івасюка. Основана вона на легенді про червону руту – квітку, яка росте в Карпатських горах і, здобувши яку, можна приготувати зілля для того, щоб закохати у себе когось. У пісні ж герой звертається до коханої дівчини з завіренням у своїх найпалкіших почуттях. Він кохає її настільки сильно, що часом сам себе запитує чи не викликано це дією чарівного зілля (перший куплет). Проте кохання його щире й справжнє і ніяке зілля для його зміцнення чи поглиблення не потрібне, про що йдеться в останньому куплеті пісні.

Номер слайду 14

ЧЕРВОНА РУТА Ти признайся мені, Звідки в тебе ті чари, Я без тебе всі дні У полоні печалі. Може, десь у лісах Ти чар-зілля шукала, Сонце-руту знайшла І мене зчарувала? Приспів: Червону руту Не шукай вечорами — Ти у мене єдина, Тільки ти, повір. Бо твоя врода — То є чистая вода, То є бистрая вода З синіх гір. Бачу я тебе в снах, У дібровах зелених, По забутих стежках Ти приходиш до мене. І не треба нести Мені квітку надії, Бо давно уже ти Увійшла в мої мрії. Приспів

Номер слайду 15

Художній аналіз «ЧЕРВОНА РУТА» (1970) 
Тема твору: зізнання у щирому палкому коханні ліричного героя до своєї коханої. Ідея: справжнє кохання приходить самостійно і захоплює людину так, що не потрібно жодних чарів і чаклувань. Основна думка: почуття героя до своєї коханої дівчини справжнє, щире, безмежне. Сум і туга обіймають його без неї. Такі почуття не потребують жодних чаклувань.

Номер слайду 16

“Червона рута” художні засоби:  Епітети: Червону руту, чистая вода, бистрая вода, З синіх гір, У дібровах зелених, По забутих стежках, квітку надії. Метафори: Я без тебе всі дні/ У полоні печалі; Бачу я тебе в снах; Бо давно уже ти / Увійшла в мої мрії. Порівняння: Бо твоя врода — / То є чистая вода, / То є бистрая вода / З синіх гір. Риторичне запитання: Може, десь у лісах / Ти чар-зілля шукала, / Сонце-руту знайшла / І мене зчарувала? Повтор: То є бистрая вода / З синіх гір.

Номер слайду 17

Домашнє завдання Ознайомитися з піснями Володимира Івасюка Зробити художній аналіз та виписати художні засоби з поезії «Водограй» Створити «хмаринку слів» із образів-символів, що зустрічаються в піснях В.Івасюка

Номер слайду 18

Ви сьогодні гарно попрацювали. Дякую за успішну роботу!

Номер слайду 19

Використані джерела: https://galinfo.com.ua/articles/10_faktiv_pro_avtor_bezsmertnoi_chervonoi_ruty_volodymyra_ivasyuka_338923.html https://dovidka.biz.ua/volodimir-ivasyuk-tsikavi-fakti/#:~:text=За%20активну%20творчу%20діяльність%20та,Володимир%20Івасюк%20мав%20диплом%20медика. https://dovidka.biz.ua/volodimir-ivasyuk-biografiya-skorocheno/ https://dovidka.biz.ua/vasyuk-chervona-ruta-anal-z-pasport-tvoru/ http://dyktanty.dp.ua/dyktant-541/ Фото та ілюстрації взято з мережі Інтернет

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Северин Галина Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Богатиренко Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
15 липня 2022
Переглядів
9620
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку