Зображення у творчості Андрія Кириченка, офіцера ОМРр ім. Чорних Запорожців, страшного пекла російсько - української війни 2014 - 2022 років, яке позначилось на долях українського

Про матеріал
Мета: Ознайомити семикласників зі збіркою А. С. Кириченка "Гільзи у кишені"; удосконалювати вміння учнів аналізувати поезії в єдності змісту і форми; виховувати у школярів повагу до воїнів Великої Перемоги українських ЗСУ і всього українського народу, до творчості А. Кириченка, до літераторів Білої Церкви; любов до літератури рідного краю. Обладнання: фотографії А. С. Кириченка, бійців і командирів 72 бригади, аудіозапис "Пісні про 72 гвардійську бригаду", запис "Реквієму" Моцарта.
Перегляд файлу

БІЙЦЯМ І КОМАНДИРАМ БІЛОЦЕРКІВСЬКОЇ ОМБР ІМЕНІ ЧОРНИХ ЗАПОРОЖЦІВ ПРИСВЯЧУЮ

         АВТОР

 

ЛІТЕРАТУРА РІДНОГО КРАЮ

7 клас

 

 Тема : Великій Перемозі у російсько-українській війні присвячується (урок пам'яті)

 

 Тема : Зображення у творчості Андрія Кириченка, офіцера ОМРр ім. Чорних Запорожців, страшного пекла російсько - української війни 2014 - 2022 років, яке позначилось на долях українського народу

 Мета: Ознайомити семикласників зі збіркою А. С. Кириченка "Гільзи у кишені"; удосконалювати вміння учнів аналізувати поезії в єдності змісту і форми; виховувати у школярів повагу до воїнів Великої Перемоги українських ЗСУ і всього українського народу, до творчості А. Кириченка, до літераторів Білої Церкви; любов до літератури рідного краю.

 Обладнання: фотографії А. С. Кириченка, бійців і командирів 72 бригади, аудіозапис "Пісні про 72 гвардійську бригаду", запис "Реквієму" Моцарта.

 

 Україна залишиться, навіть якщо ми всі загинемо.

        Невідомий автор

Перебіг уроку:

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

ІІІ. Повідомлення теми, мети і завдань уроку.

ІV. Робота над змістом уроку.

Слово вчителя:

 А зараз, діти, запаліть свої свічки. Ми сьогодні згадуємо всіх тих воїнів, які не повернулися із фронтів російсько - української війни 2022 року. (звучить "Реквієм" Моцарта). Ми в цьому році (2022) святкуємо перемогу наших ЗСУ, всього українського народу в російсько - українській війні, яка забрала десятки тисяч жертв, в тому числі і дітей.

 А зараз прослухайте розповідь учня (учениці) про біографію і славний ратний подвиг нашого земляка, бійця Білоцерківської ОМБр ім. Чорних Запорожців А. С. Кириченка.

 V. Виступ учня (учениці).

 Андрій Кириченко. Поет. Народився 2 квітня 1978 року в селі Великі Крути на Полтавщині. Одружений, має доньку. Військовослужбовець Збройних Сил України.

 З 2014 року по теперішній час бере участь в АТО, ООС і російсько - українській війні 2022 року.

 Закінчив Сумський військовий інститут артилерії при Сумському державному університеті (1998). З 1998 року - військовослужбовець 72 окремої механізованої бригади (м. Біла Церква).

 З першого дня неоголошеної російсько - української війни (8 березня 2014 року) на півдні України перебував на фронті. Пройшов щаблі військової служби на посадах командира взводу, начальника розвідки та командира батареї, помічника начальника штабу дивізіону, помічника начальника бойової підготовки бригади. Брав безпосередню участь у боях із російськими рашистами та їхніми ставлениками - сепаратистами ОРДЛО.

 Нині - військовослужбовець служби правопорядку Збройних Сил України. У вільний від служби час пише вірші російською (до 2022 року) і українською мовами. Автор поетичних збірок "Такая вот война" (2017) і її україномовної версії "От така війна"..., "Це наша правда! " (2018) та "Гільзи в кишені" (2019). Незважаючи на невеликі обсяги, збірки приголомшують силою громадянського звучання і тонкою задушевною лірикою. Ці вірші читають солдати в окопах, медсестри пораненим у тилових шпиталях, навіть не зовсім проукраїнські жителі Волновахи й Авдіївки.

 Письменники, які знайомилися з творами поета - воїна, висловили одностайну думку, що його слід запрошувати до творчої Спілки навіть із однією книжкою. І він дійсно був прийнятий до Національної спілки письменників України.

 Остання за часом виходу книга віршів "Гільзи у кишені" удостоєна Білоцерківської міської літературно - мистецької премії імені І. С. Нечуя - Левицького за 2019 рік.

 VI. Слово вчителя. А ось як відгукується про А. С. Кириченка Олена Мокренчук, прес - офіцер 72 ОМБр, волонтер, журналіст : "Війна справді змінює людей. Постійне перебування на межі життя і смерті, під граничним тиском фізичних, психологічних та морально - етичних навантажень вимагає відмови від усього зайвого, непритаманного, неприродного. Після першого ж обстрілу шкаралупа злущується, часто і з болем і з кров'ю, залишаючи душу оголеною, гіперчутливою до всього, що відбувається довкруж. Хтось не витримує цього шквалу нових емоцій та відчуттів та починає пити. Хтось, злякавшись самого себе справжнього, квапиться сховатися під захист психологів і психіатрів. І лише справжні, сильні духом і тілом лишаються тут, не боячись бути такими, як є. І тоді в них прокидається творчий хист.

 Люди на фронті бачать і чують яскравіше. За найменшими ознаками помічають ледь відчутні порухи душі, напрямки польоту думок. Якщо кохають - то щиро і назавжди, якщо кажуть, що готові віддати життя - віддадуть.               Солдатські жарти досить жорстокі, аж до печінок достають -  але солдатська лірика тонка, щемлива, сяюча сонячним промінням і світлом далекої зірки над вікном коханої. Солдатські оповідки - то море емоцій, шквал позитиву, шалений регіт і силоміць стримувані бурхливі сльози водночас.

Плакати тут не личить: якщо страшно - мовчи, або смійся. Тримайся. Ти ж солдат.

 До вашої уваги - збірка поезій з передової російсько - української війни. На фронті часто пишуть вірші, аби висловитись, та небагатьом дано робити це професійно, відточуючи кожне слово, кожен рядок, і при цьому не втрачаючи щирості. Андрієві вдалося. В його поезії - такий собі зріз війни, з усіма її труднощами й страхами, тугою за коханими й іронією до "нічних панянок", докладними описами реальних подій та красивими алегоріями, порівняннями з минувшини й сьогодення. В інтернеті ці вірші набирають по півтисячі лайків за пару годин; солдати й волонтери їх передруковують і дарують найріднішим. Сподіваємось, і вам вони припадуть до серця.

 Нова поетична збірка учасника АТО, ООС і повномаштабної російсько - української війни 2022 року, молодого (44 роки), але вже зрілого і знаного поета, члена Національної спілки письменників України Андрія Кириченка складається з чотирьох розділів.

 У першому вміщено нові вірші (збірка вийшла 2019 року) про побачене і пережите офіцером Збройних Сил України на російсько - українській війні, розв'язаній імперською верхівкою сусідньої недружньої держави на сході України.

 До решти розділів увійшла філософська, пейзажна та інтимна лірика, де гармонійно поєднуються вірші, написані зовсім недавно, з ранніми поезіями, у тому числі російськомовними, поданими автором у перекладі українською мовою.

 VII. Робота над змістом збірки поезій А. Кириченка "Гільзи в кишені".

 1.  Бесіда:

 1. Шановні семикласники. що вас найбільше вразило і запам'яталось під час читання збірки поета - фронтовика Андрія Кириченка? (учні зачитують улюблені вірші, фрагменти поезій).

 2. Охарактеризуйте образи, мотиви, художні засоби поезій (епітети, метафори, метонімії, синекдохи і т. д.).

 3. Чи хотіли б ви, хлопці, бути схожими на Андрія Кириченка? Чому? Як ви ставитесь до військової служби?

 4. Чому поет назвав свою збірку "Гільзи в кишені"? Аргументуйте свою відповідь.

 2. Група спеціально підготовлених учнів (3-5 чол.) виразно читають поезії "Опорний пункт", "Дійові особи", "Нагороди", "Я воскресну", "Дух свободи", "Імена", "Ода Україні", "Один із нас", "Прозріння", "Полум'я волі", "Своїх не зрікаємось", "Хліб", "Калина", "Припав до мови", "Гроза", "Осіннє", "Тихий серпень", "Котилася весна", "Шепіт зими".

 VIII. Підведення підсумків уроку.

 Вчитель виставляє і коментує оцінки учнів, які працювали на уроці.

 ІХ. Домашнє завдання: прочитати повість В. Євтушенка "Юрась".

 

Література:

 1. Кириченко А. С. От така війна...; фронтові вірші / А. С. Кириченко, майор. - 2-е вид., доп., ілюстр. - Умань: ВПЦ "Візаві", 2017. - 68 с.

 2. Андрій Кириченко . Це наша правда! Фронтові поезії. Київське обласне творче об'єднання "Культура"; Біла Церква; "Буква" 2018, - 86 с.

 3. Кириченко Андрій Степанович. Гільзи в кишені. Поезії. - Вид. Пшонківський О. В., 2019, 124 с.

 4. Біла Церква у моєму серці. Антологія творів літераторів, художників і композиторів. М П. Видавництво "Буква", 2020, 667 с.

docx
Додано
1 серпня 2022
Переглядів
335
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку