Презентація Вплив природдно-географічних умов на розвиток єгипетської цивілізації

Про матеріал
Презентація до уроку історії на тему : "Вплив природдно-географічних умов на розвиток єгипетської цивілізації"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив природно-географічних умов на розвиток єгипетської цивілізації. Повсякденне та господарське життя.

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів з географічним положенням і природними умовами Єгипту, пояснити їх вплив на життя людей. Схарактеризувати основні заняття давніх єгиптян. Розвивати уміння учнів працювати з історичною картою, текстом підручника, аналізувати фотоматеріали, малюнки і таблиці, робити висновки, відповідати на проблемні запитання та запитання підвищеної складності. Сприяти активізації пізнавального інтересу учнів до вивчення історії Давнього Єгипту та пошуку додаткової інформації.

Номер слайду 3

Епіграф уроку: «Єгипет – дар Нілу, його творіння» Давньогрецький історик Геродот V ст. до н.е.

Номер слайду 4

Географічне положення та природа Єгипту

Номер слайду 5

Ваша група отримує завдання: на основі матеріалу підручника, карти атласу та історичних текстів описати особливості природи нільської долини. За результатами групової роботи учнів заповнюємо таблицю.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

•«Дельта Нілу» – розрізана річковими рукавами заболочена місцевість. Своєю трикутною формою вона нагадувала літеру грецького алфавіту «Δ» (дельта), ), тому її назвали Дельтою.•Шадуф - механізм для підйому води на високо розташовані поля.•Дамба – насип з глини та різаного очерету.•Річковий поріг — мілководна кам'яниста або скеляста ділянка в річищі ріки із прискореною течією. Утворюється внаслідок виходу твердих гірських порід до поверхні Землі.•Іригація (зрошування) — підведення води на поля, що відчувають нестачу вологи, і збільшення її запасів у шарі ґрунту, де знаходяться коріння рослин, з метою збільшення родючості ґрунту. Іригація є одним з видів меліорації. Зрошування покращує постачання корінню рослин вологи і живильних речовин, знижує температуру приземного шару повітря і збільшує його вологість.

Номер слайду 8

Землеробство. Шадуф. Дамба

Номер слайду 9

Праця селян

Номер слайду 10

Праця ремісників

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Бліц-тест 1. Давній Єгипет був розташований:а) у Центральній Африці; б) у Північно‑Східній Африці; в) на заході Африки.2. Головним заняттям стародавніх єгиптян було: а) скотарство; б) землеробство; в) рибальство;г) полювання.3. Ніл впадає: а) у Чорне море; б) у Середземне море; в) у Червоне море.4. Головна зернова культура Єгипту: а) ячмінь; б) пшениця; в) рис.5. Давні єгиптяни називали свою країну: а) «Червона земля»; б) «Чорна земля»; в) Єгипет.6. Шадуф — це ... : а) канал для зрошування; б) особливий пристрій для подачі води на узвишшя.

Номер слайду 13

«Дерево пізнання». Кожен з вас називає історичний термін, з яким ви познайомились на уроці, а я запишу його на одному з листочків «Дерева пізнання».

Номер слайду 14

На малюнку зображено землеробські роботи в Єгипті. Розташуйте їх у логічній послідовності, біля кожного малюнку поставте цифру, що визначає порядок виконання цих робіт.

Номер слайду 15

V. Домашнє завдання. 1. Прочитати відповідний матеріал підручника. 2. Виконати завдання на контурній карті. 3*. Скласти «Сінквейн» присвячений вивченій темі.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
15 квітня 2021
Переглядів
1871
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку