Презентація "Вплив рельєфу на розселення людей "

Про матеріал
Презентація - конспект. Розглянути вплив рельєфу на розселення людей та розміщення виробництва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл гео проф Ур 40 Вплив рельєфу на розселення людей 21 10 2023 Особливості розселення населення на прикладі Південної Америки.

Номер слайду 2

розселення населення на прикладі Центральної Америки

Номер слайду 3

Антропогенні форми рельєфу.

Номер слайду 4

Зіставимо фізико-географічну карту світу та карту розселення населення одного масштабу, то побачимо, наскільки рельєф впливає на густоту населення в різних частинах нашої планети.1. ВПЛИВ РЕЛЬЄФУ НА РОЗСЕЛЕННЯ ЛЮДЕЙ. 

Номер слайду 5

Європа, рельєф впливає на густоту населення.

Номер слайду 6

* Картосхема розселення населення Європи в XIX ст.* Вплив рельєфу на розміщення населення поступово послаблюється→розширенням можливостей господарського освоєння гірських районів.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Гірські масиви Європи, густота населення яких явно нижче територій, що їх оточують. Альпи. Піренеї. Альпи. Піренеї.

Номер слайду 9

*Доводиться зважати на специфіку рельєфу місцевості. → у цивільному та промисловому будівництві, → розвідуванні корисних копалин, → військовій справі, → розвитку сільського господарства,→ рекреації та туризмі2. РЕЛЬЄФ ЯК ЧИННИК РОЗВИТКУ ТА РОЗТАШУВАННЯ ВИРОБНИЦТВА. 

Номер слайду 10

Від нього залежать розміщення та конфігурація сільськогосподарських угідь, можливості використання техніки, характер меліоративних робіт.

Номер слайду 11

Нахил поверхні впливає на умови стоку води, зволоженість, інтенсивність змиву ґрунтів, утворення ярів, які зменшують площу орних земель, руйнують дороги, споруди.

Номер слайду 12

Кут падіння сонячних променів на поверхню Землі залежить від крутизни схилу місцевості. Південний схил тепліший, західний і східний займають проміжне положення. Тому тривалість безморозного періоду на випуклих формах рельєфу трохи більша, ніж увігнутих.

Номер слайду 13

Розташування зорієнтованих за напрямом «південь» або «південний схід» сільськогосподарських угідь дає змогу більш повно використати енергію Сонця для найкращої вегетації та врожайності (особливо багаторічних насаджень — сади, виноградники, маслинові гаї). Проте рельєф місцевості не завжди дозволяє дотримуватися цієї умови.

Номер слайду 14

Класифікують річки залежно від рельєфу їхніх долин. Використовують для розвитку річкового транспорту, лісосплаву, можливостей експлуатації гідроресурсів.

Номер слайду 15

Рельєф місцевості суттєво впливає на витрати під час будівництва транспортних магістралей. Необхідність будівництва тунелів у горах і мостів через гірські річки робить ці проекти більш дорогими та збільшує час ведення будівельних робіт.

Номер слайду 16

У виборі трас автомобільних доріг і залізниць та їх будівництві враховується наявність карстових явищ, обвалів тощо.

Номер слайду 17

Після 17 років будівництва у Швейцарії відкрили найдовший у світі Сен-Готардський тунель. Будівництво тунелю тривало 17 років  і коштувало понад 12 мільярдів швейцарських франків (11 мільярдів євро). Довжина кожного з обох його тунелів, прокладених паралельно, становить 57 км, що в сумі дає 104 кілометри.

Номер слайду 18

Щоб спроектувати промислові об’єкти, населені пункти, необхідно добре вивчити особливості рельєфу місцевості та процеси, які цей рельєф можуть впливати .

Номер слайду 19

Деякі ділянки земної кори заболочені через особливості місцевого рельєфу та режим зволоження. Однак вони цілком придатні для сільськогосподарського використання. Під час виконання меліоративних робіт із водовідведення визначають похил місцевості.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Меліорація — система заходів, спрямованих на поліпшення властивостей ґрунтів, спрямованих на підвищення їхньої родючості. Існує понад 30 видів меліорації, наприклад зрошувальна, осушувальна, протиерозійна, полезахисна, хімічна.

Номер слайду 22

Гірські місцевості все частіше використовуються для рекреації та туризму. Влітку в помірній зоні тут переважає пішохідний туризм, а взимку — гірськолижний.

Номер слайду 23

Німецькі вчені вважають, що найбільш сприятливі в Європі умови для розвитку гірськолижного туризму існують в Українських Карпатах. Ці гори відрізняються пологими схилами й майже повною відсутністю скелястих масивів.

Номер слайду 24

Буковель сьогодні – найвідоміший у світі гірськолижний курорт Українських Карпат. Його ім'я стало брендом, а в 2012 році він визнаний курортом, що найбільш стрімко розвивається в світі.

Номер слайду 25

Драгобрат – найбільш високогірний і, на думку більшості туристів, найкрасивіший. Драгобрат знаходиться в районі гірського масиву Близниця біля підніжжя гори Стіг, на висоті 1400 м. 

Номер слайду 26

Спортивна база «Тисовець» є гірськолижним центром міжнародного значення. На її території проводяться змагання з різноманітних видів гірськолижного спорту.

Номер слайду 27

Одним із найяскравіших прикладів нехтування особливостями рельєфу під час промислового будівництва є спорудження атомної електростанції в місті Вараш (Рівненська область).

Номер слайду 28

У цьому регіоні поширення гіпсу — легкорозчинної гірської породи. На рівнинній поверхні, де кількість опадів перевищує випаровуваність, відбувається застій води, яка розмиває гіпс та просочується в глиб землі. Утворюються карстові порожнини.

Номер слайду 29

Розміщена на цій території АЕС своєю величезною вагою тисне на землю і провалюється в неї. Тому на підтримання АЕС у робочому стані постійно потрібні додаткові витрати.

Номер слайду 30

Мал. 2. Приклади господарського використання умов рельєфу місцевості: а) плантації чаю в Індонезії; б) виноградники Люксембургу; в) гірська дорога в Китаї; г) залізничний міст у Франції.

Номер слайду 31

ВИСНОВКИЗростання кількості населення планети призводить до все більшого заселення її гірських місцевостей. Місцеві особливості рельєфу є значним чинником розміщення й спеціалізації господарства. Гірські місцевості все частіше використовуються для розвитку рекреації та туризму. Рельєф впливає на розміщення та конфігурацію сільськогосподарських угідь, можливості використання на них техніки, характер та види меліоративних робіт. Нехтування дослідженнями рельєфу з метою подальшого промислового будівництва призводить до значних додаткових витрат під час роботи заводів, фабрик, електростанцій, а інколи й до масштабних аварій.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
1264
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку