Презентація "Вплив сім'ї на формування звичок у дітей молодшого шкільного віку"

Про матеріал
Матеріал підійде для підготовки до курсової роботи. А також для роботи з дітьми початкової школи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВПЛИВ СІМ’Ї НА ФОРМУВАННЯ ЗВИЧОК ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВПідготувала. Студентка 4-А курсу. Дубенського коледжу РДГУКосар Олена

Номер слайду 2

Сучасна українська сім’я часто не має змоги повною мірою реалізувати власний виховний потенціал. Це пов’язано як з особливостями суспільного виховання, так і з негативними змінами в самій сім’ї: конфліктними стосунками між подружжям, порушенням емоційних зв’язків між батьками і дитиною. Слід наголосити, що «виховує» дітей батьківська любов.

Номер слайду 3

Сім’я природне і найстійкіше формування людського суспільства, що акумулює в собі всі його ознаки. Сім’я завжди була найкращим колективним вихователем. Вона має виступати основним джерелом виховання дитини, матеріальної та емоційної підтримки, психологічного захисту, засобом збереження і передачі національно-культурних цінностей прийдешнім поколінням.

Номер слайду 4

Здоров’я людини завжди розглядалось як одна з найвищих цінностей суспільства, що становить основу економічного та духовного розвитку держави. Здоров’я − це єдиний засіб, який дає людині можливість досягти високої мети − реалізації всіх закладених у ній від народження талантів і здібностей.

Номер слайду 5

У дослідницьких поясненнях впливу сім’ї на розвиток особистості дитини можна виділити два загальних напрями: особливості особистості дитини розглядаються як результат сімейних впливів; доводиться, що дитина сама визначає своє місце в контексті сімейних впливів

Номер слайду 6

Формування здорового способу життя є одним із найважливіших напрямів сімейного виховання. Адже кожен з батьків бажає, щоб дитина виросла фізично й психічно здоровою, без шкідливих звичок.

Номер слайду 7

На спосіб життя сім`ї, а отже і дитини, впливає й структура самої сім`ї. Саме до батьків, в першу чергу, звертаються молоді люди зі своїми проблемами та труднощами. У важкій ситуації діти очікують від батьків порад та допомоги з різноманітних проблем, тому досить часто батькам доводиться виконувати функції не лише дорослих друзів та вчителів, а й психолога, лікаря, довідкового бюро та «швидкої допомоги».

Номер слайду 8

Численні дослідження свідчать, що сімейні конфлікти між самими батьками, та дітьми, застосування фізичних покарань, непорозуміння між батьками дітей, відсутність батьківської уваги, підтримки дитини, – все це стає причиною того, що процес становлення особистості підлітка проходить тяжче, ніж звичайно.

Номер слайду 9

Серед найважливіших факторів, що мають вплив на здоров’я - особливості стилю та способу життя, психоемоційний мікроклімат в родині, де виховується дитина, характер стосунків батьків з нею. Залежно від того, хто і як доглядає дитину, якими є стосунки між дорослими, серед яких виховується дитина, розвиток її може бути нормальним, прискореним або уповільненим .

Номер слайду 10

У сім’ях, які мають дітей шкільного віку батьки вважають, що найактуальнішими проблемами є низькі прибутки та побутові труднощі, а проблеми морального порядку, як стосунки між дорослими членами сім’ї та взаємини між батьками і дітьми, відходять на другий план

Номер слайду 11

А це в свою чергу зумовлює те, що дитина більше піддається впливу поза домашнього оточення (однолітки, друзі, старші товариші), які можуть спонукати дитину до вживання алкоголю та тютюну. Часто підлітки бажають здаватися дорослішими або "бути як усі". Шкідливі звички — це постійне недотримання правил гігієни, паління сигарет, вживання спиртних напоїв, наркотичних або токсичних речовин.

Номер слайду 12

Щоб захистити дітей від шкідливих звичок, треба знати основні причини їх виникнення та уникати цих шляхів. Шкідливі звички — поганий спосіб привернути до себе увагу однокласників. Інтерес згасне, залишиться лише нерозуміння, неповага.

Номер слайду 13

Діти намагаються бути схожими на дорослих, копіюють їхню поведінку ,звички, їм складно втриматися від негативу , якого так багато навколо. Правильне виховування , тобто батьківський приклад і любов – чудове щеплення від шкідливих звичок!!

Номер слайду 14

Отже, не надмірна опіка батьків, а їх розумний контроль допомагає дітям засвоїти гарні звички. Неправильно реагуючи на дії дітей, батьки самі руйнують добрі звички і створюють погані.

Номер слайду 15

Процес виправляння поганих звичок може перетворити життя батьків і дітей на пекло, коли батьки щохвилини повторюють «Прибери свої речі», «Помий взуття», «Зроби тихіше звук». І пуття з цього нема: батьки дратуються, дитина злиться, стосунки псуються.

Номер слайду 16

«Добрі звички — це добре виховання», — сказав колись давньогрецький філософ Платон. Напевно, усі погодяться з тим, що завдання батьків — виростити виховану людину, яка буде чинити правильно, незалежно від того, спостерігає хтось за нею чи ні..

Номер слайду 17

У курсовій роботі досліджували ставлення батьків та їх профілактично-виховна робота до наявності шкідливих звичок у своєї дитини. Доведено що ставлення батьків до наявності шкідливих звичок у своєї дитини однозначно негативне. Що до профілактично-виховної роботи в сім’ях її проводять по-різному. На думку опитаних батьків, саме заняття фізичною культурою та дотримання здорового способу життя є одним із основних шляхів до збереження та зміцнення здоров’я.

Номер слайду 18

Дякую за увагу 

pptx
Додано
16 квітня 2021
Переглядів
1521
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку