Презентація "Європа. Природні об'єкти, занесені до списку Світової спадщини ЮНЕСКО"

Про матеріал

Мультимедійна презентація "Європа. Природні об'єкти, занесені до списку Світової спадщини ЮНЕСКО" створена до уроків географії в 7 класі. Також її можна використати на уроках географії і екології в 10-11 класах, при підготовці до олімпіад та ЗНО. Презентація допомагає розвивати пізнавальний інтерес, інтелектуальні і творчі здібності учнів у процесі географічних спостережень, вирішення проблемних завдань, самостійного здобуття нових знань, виховувати екологічну культуру, національну свідомість та почуття патріотизму, толерантне ставлення до інших народів, повагу до природних і культурних цінностей різних регіонів і країн світу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні об'єкти, занесені до списку Світової спадщини ЮНЕСКОЄВРОПА

Номер слайду 2

Своєю господарською діяльністю людина дуже змінила природу Євразії. Особливо постраждала природа європейської частина материка, де знаходяться найбільш розвинуті країни світу. Майже повністю заліснена в минулому Європа нині на 2/3 є безлісою. Це неминуче позначилось на тваринному світі. Отже, природа Європи потребує охорони. Із цією метою створюють заповідники та національні парки. Майже 660 природних і культурних об’єктів Євразії включено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. З них 432 – у Європі, 225 – в Азії. Деякі країни Європи є абсолютними лідерами за кількістю охоронних об’єктів: в Італії їх 49, в Іспанії – 44, Франції й Німеччині – по 38.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Біловезька пуща (Білорусь і Польща)Біловезька пуща — державне заповідно-мисливське господарство на південному заході Білорусі та на території Польщі, розміщена на вододілі річок Бугу, Німану і Прип'яті. Загальна площа 76 700 га, з яких 72 000 га знаходиться в Білорусі, а 4 700 га в Польщі. 80% території Біловезької Пущі Білорусі — незаймані ліси, в яких налічується понад 20 видів деревних рослин. З них найпоширеніші — сосна, ялина, дуб, граб, береза, вільха, ясен. Назва «Біловезька пуща» походить від збудованої тут у XIII столітті Білої вежі. Як природна охоронна територія Біловезька пуща відома ще з кінця XIV — початку XV століття. З 1919 року пуща перейшла до Польщі, де в 1921 році було утворено лісництво «Резерват» (4 693 га) і охоплено абсолютно заповідною охороною 1 061 га. У 1939 році Біловезька пуща увійшла до складу БРСР і на її території був організований Білоруський державний заповідник «Біловезька пуща». З 1957 року пуща мала статус Державного заповідно-мисливського господарства, в 1991 реорганізована в Державний національний парк.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Національний парк Пірін (Болгарія)Національний парк Пірин — природний національний парк розташований на південному заході Болгарії. Значна площа парку розкинулася на території гірської системи Пірин. На території парку знаходяться два природних заповідника: Байові дубки-Дженджиріца та Юлен. Парк знаходиться на висотах між 1008 до 2914 м. На території парку присутня велика кількість видів, що охороняються Законом про захист природи або включені до списків охоронюваних або рідкісних видів. Типовий представник цих видів, який знаходиться в парку, є едельвейс, який з часом став символом гори Пірин. Загальне число видів, що охороняються законом майже 60 і число видів, присутніх в Червоній книзі Болгарії— 126. Під час 7-сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що проходила із 5 по 9 грудня 1983 року у Флоренції, національний парк «Пірин» було внесено в список Світової спадщини ЮНЕСКО.(Див Список об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Болгарії). В 1998 році, після прийняття нового закону, територію парку збільшили до 403,32 км².

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Узбережжя Козвей-Кост, або «Бруківка гігантів» (Велика Британія) У Північній Ірландії на узбережжі Козвей-Кост знаходиться незвичайне скельне формування, що дістало назву Мостова Гігантів (Дорога Гігантів, Тропа Велетня). Від підніжжя гірського масиву Антрім відходить "дорога в нікуди", що складається з 40 000 сполучених між собою шестигранних базальтових колон заввишки від 6 до 12 метрів. З висоти вона виглядає як вимощений велетенською брущаткою міст, що виступає в морі на 150 метрів і потім різко обривається. З моменту відкриття цього унікального місця, існувало багато версій його походження - хтось вважав це природним явищем, хтось справою рук людини або навіть прибульців, а хтось вірив, що це творіння гігантів, що мешкали в тутешніх краях. Насправді, Мостова Гігантів має вулканічне походження - більше 60 мільйонів років назад базальтова лава вивергалася з тріщин в землі з величезною швидкістю, стикалася з морським прибоєм і застигала у формі фантастичних колон і шестигранників. Сьогодні це місце знаходиться під захистом ЮНЕСКО і притягає величезну кількість туристів зі всього світу.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Острів Суртсей (Ісландія)Суртсей — вулканічний острів на відстані 33 км на південь від південного узбережжя Ісландії і є частиною Вестманових островів. Суртсей — найпівденніша точка Ісландії. Він утворився під час вулканічного вибуху, що розпочався на глибині 130 метрів від рівня океану і сягнув поверхні 14 листопада 1963 року. Острів складається з декількох окремих конусів, один є складеним, а інший — щитовим вулканом, і сьогодні займає територію 2,6 км², 150 м заввишки. Лише 10% вулканічного попелу і лави, з яких утворився острів є над рівнем моря, решта лави є під хвилями, утворена коли Суртсей був все ще підводним. Вулкани острова вважаються згаслими, і на них не було жодної активності з 1967 року. Острів є сьогодні природним заповідником і подорожі на нього дозволяються лише з метою наукових досліджень, зі спеціальним дозволом. Під час формації острів інтенсивно досліджувався вулканологами і з часу закінчення виверження, Суртсей викликав великий інтерес ботаніків і біологів, так як життя почало поступово колонізувати первинно голий острів.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Гейрангер-фіорд і Нерей-фіорд (Норвегія)Гейрангерфіорд — фіорд в регіоні Суннмере, розташований в найпівденнішій частині фюльке Мере-ог-Ромсдал в Норвегії. Знаходиться приблизно за 200 кілометрів на північний схід від Бергена і за 280 кілометрів на північний захід від Осло. Біля Гейрангер-фіорда розташоване селище — Гейрангер, що дало йому назву. У селищі розташовується Музей фіордів, що розповідає про природничу історії цього району Норвегії. Визначними пам'ятками природи фіорда є водоспади, найвідоміші з яких — Сім сестер, Фата нареченої та Наречений. Береги обриваються прямовисними скелями висотою до 1400 метрів та вкриті льодовиками. На найбільшому туристичному сайті, присвяченому Норвегії, visitnorway.com можна побачити кругові панорами Гейрангер-фіорду з семи різних точок, розташованих на висоті пташиного польоту. З селища Гейрангер щодня курсує паром до селища Геллесут, що перетинає всю довжину Гейрангефіорда і дає можливість побачити всі береги фйорда

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Західний Кавказ (Росія)Саме тут знаходяться ділянки, де трьохтисячні піки перемежовуються з глибокими ущелинами, галасливі водоспади з тихою гладдю гірських озер, таємничий морок печер з сонячними луками. Колись ці заповідні місця відвідувала тільки аристократична верхівка тогочасного російського суспільства, зараз же тут прокладені спеціально обладнані туристичні стежки, що дозволяють побачити красу цих місць усім бажаючим. Кавка́зький держа́вний приро́дний біосфе́рний запові́дник є правонаступником Кавказького зубрового заповідника, створеного 12 травня 1924, розташовується на Західному Кавказі, на межі помірного і субтропічного кліматичних поясів. Загальна площа заповідника — більше 280 тис. га, з них в Краснодарському краї — 177,3 тис. га. У квітні 2008 відбувся візит до Росії сумісної місії ЮНЕСКО і МСОП. У опублікованому звіті мовиться:«Місія дуже стурбована вирубками лісу в пам'ятниках природи „Верхів'я річки Цице“ і „Верхів'я річок Пшеха і Пшехашха“, розташованих в північно-західній частині Спадщини. Увага російських властей була привернута до несприятливих впливів цієї діяльності на видатну універсальну цінність і цілісність об'єкта. Місія вважає, що ця діяльність, якщо вона буде продовжена, поставить Спадщину під загрозу»[3].

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Дельта Дунаю (Румунія, Україна)Дельта Дунаю — друга у Європі річкова дельта після Волги, центр біорізноманіття світового масштабу, важливе місце гніздування та сезонних скупчень птахів, розмноження цінних промислових та рідкісних видів риб, найбільше в Європі місцепроживання багатьох охоронюваних видів земноводних. У 1999 році українська частина дельти — Дунайський біосферний заповідник був об'єднаний з румунським біосферним резерватом (580 тис. га) у біосферний резерват «Дельта Дунаю», що підтверджує відповідний сертифікат ЮНЕСКО. Дельта Дунаю болотиста, прорізана щільною сіткою рукавів і озер. Сучасна дельта Дунаю почала формуватися 6000 р. тому в затоці Чорного моря, коли його рівень наблизився до нинішнього стану. Піщаний бар'єр заблокував Дунайську затоку і річка почала створення дельти. Загрозу унікальній природі дельти можуть становити українські та румунські судноплавні канали при недотриманні положень міжнародних конвенцій, у тому числі Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті, недостатній взаємодії з міжнародними природоохоронними організаціями, без моніторингу і оцінки впливу на довкілля.

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Плітвіцькі озера (Хорватія)Плитвицькі озера — національний парк у Хорватії, розташований у центральній частині країни. Води річки Корана, що протікають крізь вапняк, за тисячі років нанесли бар'єри травертина, утворивши природні греблі, які в свою чергу створили ряд мальовничих озер, водоспадів і печер. До 1958 року парк був недоступний для туристів, в ньому були прокладені тільки просіки. У 1958 році Йосип Мовчан, директор парку, почав будівництво пішохідних доріжок, а в наш час на додаток до широкої мережі настилів діють маршрути екологічно чистих електропоїздів, поромів і прогулянкових катерів на електричній тязі. В озерах парку категорично заборонено купатися, а також влаштовувати пікніки, розводити багаття, приходити із собаками. Такий суворий порядок обумовлений збереженням природної рівноваги, яку впродовж багатьох років старанно оберігають місцеві екологи. Територія Національного парку Плитвицькі озера включає в себе 16 великих і декілька менших карстових каскаднорозташованих озер, 140 водоспадів, 20 печер і унікальний буковий і хвойний ліс, що збереглися з найдавніших часів і мають здатність відновлюватися. На його території живуть ведмеді, вовки, багато видів рідкісних птахів та інших тварин.

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Первинні букові ліси Карпат (Україна і Словаччина)Бу́кові пра́ліси Карпа́т — транскордонний серійний природний об'єкт, що складається з десяти окремих масивів, які розташовані вздовж осі завдовжки 185 км. Українсько-словацький об'єкт «Букові праліси Карпат» займає площу 77971,6 га, з яких 29278,9 га — заповідне ядро, а 48692,7 га — буферна зона. Понад 70 відсотків території об'єкта розташовані в Україні. Цей об'єкт становить надзвичайну цінність на світовому рівні як взірець недоторканих природних комплексів помірних лісів. Лише тут найкраще зберігся неоціненний генофонд бука лісового та ряду інших видів з його ареалу. Букові праліси Карпат є надзвичайно важливими для розуміння повної картини історії та еволюції роду бука, який завдяки своїй поширеності у північній півкулі є глобально важливим. Бук є однією із найважливіших складових помірних широколистяних лісів, які колись займали 40 відсотків території Європи. Важливо також, що ці праліси зростають на всіх ґрунтотвірних породах, що трапляються в Карпатах (кристалічні породи, вапняки, фліш, андезит), представляють 123 рослинні асоціації та володіють значним біологічним різноманіттям. «Букові праліси Карпат» вирізняються специфічною флорою і фауною, які додають екологічної комплексності та завершеності цим екосистемам.

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Гора Монте-Сан-Джорджіо (Швейцарія)Сан-Джо́рджо  — гора в кантоні Тичино, Швейцарія. Знаходиться між двомя південними рукавами озера Лугано, має пірамидальну форму, вкрита густим лісом. Висота гори досягає 1097 м. Гора відома як місце знаходження добре збережених скам’янілих останків морських організмів епохи тріасу. Біля 240 млн. років назад тут переважав тропічний клімат, і замість височин було море глибиною біля 100 м. У водах того періоду плавали доісторичні рептилії, риби, молюски, аммоніти, ракоподібні. Ці викопні стали об’єктом активного вивчення, вже протягом століття тут не зупиняються археологічні роботи. В основному, розкопки ведуть дослідники з університетів Цюріха й Мілану. Основна частина знахідок зберігаються в Палеонтологічному музеї Цюріху. Сан-Джорджо є видатним зразком, що відображає основні етапи геологічної історії Землі. Крім того, Сан-Джорджо цікава й як місце видобутку мармуру, а також бітумних смол.

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Номер слайду 64

Номер слайду 65

Номер слайду 66

Номер слайду 67

Посилання: Підручник Географія 7 клас Кобернік 2015http://4book.org/uchebniki-ukraina/7-klass/1975-geografiya-7-klas-kobernik-20151. Біловезька пущаhttps://www.google.com.ua/search?rlz=1 C1 AVNC_en. UA750 UA750&biw https://www.youtube.com/watch?v=JLJT1xb. ON_0 2. Національний парк Пірін https://www.google.com.ua/search?rlz=1 C1 AVNC_en. UA750 UA750&biw https://www.youtube.com/watch?v=Iz. S3r. Vgju. Mo https://www.youtube.com/watch?v=AT-h. Eog4 Rbg 3. Узбережжя Козвей-Кост або «Бруківка гігантів» https://www.google.com.ua/search?rlz=1 C1 AVNC_en. UA750 UA750&biw https://awesomeworld.ru › Удивительные места 4. Острів Суртсейhttps://www.google.com.ua/search?rlz=1 C1 AVNC_en. UA750 UA750&biw https://www.youtube.com/watch?v=Yn. Jr. TSru. Db https://www.youtube.com/watch?v=Gz7 Qf. Aevq. TY 5. Гейрангер-фіорд і Нерей-фіорд https://www.google.com.ua/search?rlz=1 C1 AVNC_en. UA750 UA750&biw https://www.youtube.com/watch?v=-9yr. Bx. BNqk https://www.youtube.com/watch?v=Zy. XQy. OKGKk8

Номер слайду 68

Посилання…6. Західний Кавказhttps://www.google.com.ua/search?rlz=1 C1 AVNC_en. UA750 UA750&biw https://www.youtube.com/watch?v=TDG1p. T5f6 Nk 7. Дельта Дунаю https://www.google.com.ua/search?rlz=1 C1 AVNC_en. UA750 UA750&biw https://www.youtube.com/watch?v=x. Go. Ay. G0 O_F0 https://www.youtube.com/watch?v=n_ff. Gk. Jha. PI 8. Плітвіцькі озераhttps://www.google.com.ua/search?rlz=1 C1 AVNC_en. UA750 UA750&biw https://www.youtube.com/watch?v=kd5 RV5 Gtaf0 https://www.youtube.com/watch?v=VDq. Wo7wv. Dwg 9. Первинні букові ліси Карпатhttps://www.google.com.ua/search?q goloskarpat.info › Вся область › Великий Березний 10. Гора Монте-Сан-Джорджіо https://www.google.com.ua/search?biw https://www.youtube.com/watch?v=-h. AQn. RCz_m. I https://www.youtube.com/watch?v=5 Sqz. AAp91 DQ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кірєєв Сергій Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 липня 2018
Переглядів
18943
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку