Презентація "Всеволод Нестайко. Коротко про письменника"

Про матеріал
ознайомити учнів з життєвим і творчим шляхом В Нестайка; розпочати роботу над аналізом його пригодницького твору, виявити ідейно-тематичну спрямованість твору, особливості назви; розвивати творчу уяву, навички зв’язного мовлення, спілкування, аналізу й систематизації навчального матеріалу, уміння висловлювати свою думку та обґрунтовувати її; формувати читацькі, комунікативні, літературні компетентності; виховувати почуття пошани до творчості В. Нестайка, позитивних рис характеру.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Всеволод Нестайко. «Тореадори з Васюківки». Визнаний у світі український дитячий письменник.

Номер слайду 2

Щасливе дитинство – це тепла хатина,В якій у любові зростає дитина;Це мамина пісня, бабусина казка,Любов усіх рідних, Господняя ласка…Щасливе дитинство – це друзів багато,З якими і будні минають, як свято!Це щедрі сюрпризи і здІйснені мрії,Казкові бажання і щирі надії…Щасливе дитинство – в щасливій родині,Яка все найкраще плекає дитині!Благаєм, дорослі, зробіть все можливе,Щоб квітло у світі дитинство щасливе!!!

Номер слайду 3

Народився в 1930 році. Всеволод Нестайко належить до покоління, чиє дитинство обірвала війна. Дитячі роки письменника залишили згадку не лише про війну... Народився в місті Бердичеві Житомирської області. Батька хлопчик майже не пам'ятає. Йому було чотири роки, коли прийшла звістка про те, що тато загинув за кордоном, виконуючи державне завдання. Всеволод пригадує лише, як батько частував його смачними цукерками у прощальний вечір і як мама повела його й сестричку в цирк, щоб хоч якось розрадити після таткового від'їзду. А був він веселою і товариською лю­диною, знав п'ять мов. Довго сподівався Всеволод Зіновійович, що батько все ще повернеться, тільки недавно перестав чекати...

Номер слайду 4

Потім працював у редакціях журналів «Дніпро», «Барвінок», у видавництві «Молодь», де й було надруковано його першу книжку «Шурка і Шурко». Почин був добрий — слідом посипалися одна за однією повісті, оповідання для дітей: «В країні сонячних зайчиків», «Пригоди Робінзона Кукурудзо», «Незнайомець з тринадцятої квартири», «Таємниця трьох невідомих», «Пригоди близнят-козенят», «Тореадори з Васюківки», «Пригоди Грицька Половинки», «Незвичайні пригоди у лісовій школі», «П'ятірка з хвостиком» та багато інших.

Номер слайду 5

Твір В. Нестайка “Тореодори з Васюківки” — повість-трилогія (трилогія складається з трьох книг: “Пригоди Робінзона Кукурузо” (1964), “Незнайомець з 13 квартири” (1966), “Таємниця трьох невідомих” (1970).

Номер слайду 6

Повість — епічний прозовий твір (рідше віршований), який характеризується однолінійним сюжетом, а за широтою охоплення життєвих явищ і глибиною їх розкриття посідає проміжне місце між романом та оповіданням (перша українська повість — «Маруся» Г. Квітки-Основ'яненка). Розрізняють повісті історичні, науково-фантастичні, соціально-побутові, пригодницькі, біографічні. Особливості повісті: зображення значної кількості подій із життя одного або кількох головних героїв: розповідний спосіб викладу; тривалий час дії; докладність описів і розповіді про події та персонажів; прозова форма; середній обсяг. Повість “Тореодори з Васюківки” — гумористично-пригодницька.

Номер слайду 7

Пригодницький твір — це твір, в якому зображені непередбачені, несподівані події, випадки (допомога в скрутну хвилину та ін.), що трапляються з героями під час подорожі, мандрівки і часто пов'язані з ризиком.- Назвіть твори пригодницького жанру із зарубіжної літератури.

Номер слайду 8

Тореадор (від іспанського тореадор) — учасник бою биків в Іспанії, у країнах Латинської Америки.- Як ще називають бій із биками?

Номер слайду 9

Романтика — незвичайність, казковість чого-небудь, що викликає до себе емоційне, піднесене ставлення з боку людини. Героїка, піднесеність. Авантюрист — шукач пригод, пройдисвіт, відчайдуха; буцегарня — в’язниця;вишкварки — тут: непосиди, непослухи (зневажл.);контрибуція- натуральний податок, грошова сума, яку накладає держава;онуча — тут: ганчірка; убоїще — нестерпна людина;нугутькало — сова; беркиць — упав; бугай — бик; баналюки — небилиці;реманент — інвентар; анциболотники — чорти; шминдрики — лайливе слово;костричитись — удавано хоробро поводитись.

Номер слайду 10

Розділ І. «Метро під свинарником. Тореадори з Васюківки. Собакевич» (уривки з трилогії)Тема: Ідея: Основна думка: Жанр:

Номер слайду 11

Структурно – логічна схема «Сюжет і композиція»Події у цій частині твору відбуваються протягом двох днів. Експозиція: знайомство з Іваном Ревою та Павлом Завгороднім, родинами хлопців та місцевістю, де відбуватимуться події. Зав'язка: прагнення хлопців повсякчас знаходити якісь пригоди (вирити метро під свинарником, виявити власні тореадорські здібності, зробити підводного човна, витягти з колодязя щеня). Кульмінація: ризиковані вчинки, події, які траплялися з хлопцями. Розв'язка: всі ситуації, до яких потрапляли хлопці, закінчувалися добре.

Номер слайду 12

Інтерактивна вправа «Я так думаю»На уроці мені найбільше сподобалось…Мене захоплює поведінка… Домашнє завдання. Прочитати повісті «Тореадори з Васюківки», висловлювати свою думку про прочитане, характеризувати героїв. Виконати тестові завдання за посиланням https://vseosvita.ua/test/start/ldy531

pptx
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
660
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку