Презентація "Вшанування Тараса Шевченка на Кременеччині"

Про матеріал
Перезентацію можна використати при вивченні теми "Значення творчості Т.Г.Шевченка" або на уроці літератури рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вшанування Тараса Шевченка на Кременеччині

Номер слайду 2

Тарас Шевченко відвідав Кременецький край під час участі в роботі Київської археографічної комісії восени 1846 року, Достовірних фактів, які засвідчували б про перебування Кобзаря в конкретних містах Волині немає. Відомо точно, про відвідини ним Житомира і Почаєва. Проте за фрагментарними згадками, узятими із творів Шевченка, науковці “проклали” шлях Шевченка, який, імовірно, пролягав за маршрутом: Київ – Житомир - Новоград-Волинський – Острог - Кременець - Почаїв - Вишневець – Кам’янець-Подільський.

Номер слайду 3

Шевченко прибув до Почаєва не пізніше26 жовтня 1846 року і поселився в архієрейському будинку. У 1964 році на цьому будинку встановлено меморіальну дошку.

Номер слайду 4

Малюнки і картини Т. Шевченка Почаївської лаври. Почаївська лавра з півдня. Шевченко. Вид на околиці з тераси. Шевченко. Почаївська лавра з заходу. Шевченко. Почаївська лавра з заходу. Нарис Шевченко. Внутрішній вигляд Успенського собору. Шевченко

Номер слайду 5

Пісні, записані Т. Шевченком під час перебування в ПочаєвіЖивучи в Почаєві біля двох тижнів, Т. Шевченко, крім малювання лаври, записав три народні пісні: “Гиля-гиля, селезню”, “Ой пила, випивала”, “Ой у саду, саду” з точним зазначенням дати – у Почаєві, 20 жовтня (за ст. стилем)1846 року.«Гиля-гиля, селезень…» Гиля-гиля, селезень, Гиля-гиля, білокрилий, Ох ти, мой милий чорнобривий, Прибудь зради аж до хати, Щоб не чули отець, мати. Селезню… Ой на тому селезеню Жупан куций, І сам селезень Чорноусий. Гиля-гиля, селезню. Ой на тому селезню Та панчішечки, Ой пристав селезень и Та до душечки. Ой на тім селезню Та черевички, І сам селезень Та невеличкий. Ой на тому селезню Ковпак сивий, Ой сам селезень Чорнобривий. (Запис пісні у виконанні О. Мерченка в ютубі damus194)

Номер слайду 6

Вшанування пам’яті Шевченка в ПочаєвіПам’ятник Т. Г. Шевченку в Почаєві у парку напроти лаври. Скульптор М. Невеселий. Встановлений у 1996 році

Номер слайду 7

Почаївська художня Шевченкіана. В. Жадан.“Шевченко в Почаєві”2 картини С. Нечая на тему “Т. Шевченко в Почаєві”

Номер слайду 8

Тарас Шевченко в Кременці“Вертаючися з Почаєва, звернув я до Кремянця подивитися на "Королеву Бону" та на палац, що його будували тоді під Кремянецький ліцей. Пером земля тобі, благородний Чацький! Ти любив мир і просвіту! Ти любив людину так, як заповів нам любити Христос. З Кремянця через село Вербу рушив я до Дубна, а з Дубна на Острог, на Корець та на Звягель — на береги моєї рідної прекрасної Случі” (повість “Варнак”).

Номер слайду 9

Вшанування пам’яті Т. Шевченка в КременціТрадиція вшанування пам’яті Тараса Шевченка на Кременеччині починається з 20-х років ХХ століття. У Тернопільському обласному архіві та фондах Кременецького краєзнавчого музею зберігаються численні документи, які стверджують: навіть за умов окупаційного режиму Польщі у Кременці й краї відзначалися Шевченківські роковини Ось лише один приклад (за архівними матеріалами фонду 348): 10 березня 1920 року у залі комерційного училища (нині приміщення середньої школи № 2) відбувся Шевченківський вечір. З рефератом «Тарас Шевченко та мотиви його творчості» на ньому виступив голова повітового товариства «Просвіти» В. Дорошенко.

Номер слайду 10

Видання “Малого Кобзаря” Кременецькою Просвітою. 1922 р.1922 рік був чи не найбільш визначним у відзначенні Шевченкових роковин у Кременці. Окрім концертів, дитячих ранків, було розпочато підготовку до видання Шевченкового «Кобзаря». Для цього було створено Громадський комітет, зусиллями якого й видано «Малий Кобзар» Т. Шевченка. Нині рідкісний примірник цієї книжечки розшукано і вона експонуєтеся у Шевченковому залі краєзнавчого музею. У 2002 році це видання було перевидане Тернопільським обласним архівом за сприяння тодішнього директора Хаварівського Богдана.

Номер слайду 11

Вшанування Шевченка у наші дніПам’ять про Шевченка увіковічена в Кременці у назві центральної вулиці, споруджено два пам’ятники Кобзареві, діє у краєзнавчому музеї Шевченківський зал, встановлено меморіальну дощечку на приміщенні педагогічного інституту про перебування Шевченка у нашому краї восени 1846 року; митці краю присвячують Кобзареві свої твори. І. Гарасеич. – творець художньої Кременецької Шевченкіани Н. Зварунчик. Фрагмент із триптиху на коритах на Шевченківську тематику. Ю. Симонович. “Шевченко в Кременці”

Номер слайду 12

Шевченковий зал Кременецького краєзнавчого музею

Номер слайду 13

Дякую за увагу. Підготувала: Трачук В. М., учитель української мови і літератури Кременецького ліцею імені У. Самчука

pptx
Додано
19 липня 2020
Переглядів
848
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку