Презентація "Вставні слова (словосполучення, речення)" 8 клас

Про матеріал

Презентація допоможе вчителям української мови під час дистанційного навчання дати здобувачам освіти поняття про вставні слова (словосполучення, речення) у 8 класі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дистанційна робота Вставні слова (словосполучення, речення) (§33 с.110)

Номер слайду 2

Позначте твердження, яке є правильним А) у реченні звертання виконує синтаксичну роль підмета; Б) у реченні звертання виконує синтаксичну роль додатка; В) звертання ніколи не буває членом речення; Г) звертання може бути будь-яким членом речення. Укажіть речення, у якому звертання стоїть на початку А Ти зійди на гору, брате, і поглянь на схід: стали світлими наші хати і просторий світ. Б О ліро пушкінська, на світ увесь брини про зорі щастя. В Ми зберегли тебе, вкраїнська мово, щоб лютий ворог не поранив. Г Добридень, тату мій і далі неосяжні, прийміть любов мою й тепло пісень моїх. Позначте речення, у якому правильно розставлено розділові знаки при звертанні А О світе, мій, невже без таїни народжуєш троянди й полини? Б Прости мені земле, коли не такий, як треба синам твоїм бути. В Ой ти, ниво моя, ниво золотая. Г Мій, Боже, милий, як то мало святих людей на світі стало.

Номер слайду 3

Прочитайте речення. Укажіть, якими словами та відтінками значень вони різняться. Автобус запізнюється. Автобус, здається, запізнюється. Автобус, кажуть, запізнюється. Автобус, безперечно, запізнюється. На жаль, автобус запізнюється. Майте на увазі, автобус запізнюється. Отже, автобус запізнюється. Яку роль, на вашу думку, відіграють виділені слова в реченнях?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вставні слова не є членами речення . Наприклад : Будь ласка , зачиняйте двері .

Номер слайду 6

На письмі вставні слова виділяються комами. Може, треба інакше це виконати? На деревах вже листочки, отже, вже весна прийшла до нас непомітно. На щастя, ми вільно можемо говорити англійською мовою.

Номер слайду 7

Вставні слова можуть стояти у середині, на початку та в кінці речення. Ви , звичайно, знаєте мою сестру. Початок речення , ВС , кінець речення. Звичайно, ви знаєте мою сестру. ВС, кінець речення. 3. Ви знаєте мою сестру, звичайно. Початок речення, ВС.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Знайдіть вставні слова й виділіть їх комами (усно). Не можна кажуть людині помолодшати, а подобрішати завжди можна. Здавалось загримів десь на небі грім. І справді то скрипіли сінешні двері у хаті баби Ярини.

Номер слайду 10

Вправа 1 с.111 (усно)

Номер слайду 11

Слова ввічливості теж відносять до вставних слів. Дякую, будь ласка, до побачення, на добраніч, доброго дня, вітаю, спасибі, прошу, перепрошую, вибачте.

Номер слайду 12

Деякі слова в реченні можуть виконувати різні функції - бути членами речення і вставними словами. Якщо до слова в реченні можна поставити питання від інших слів, то воно не вставне і виділяти його комами не потрібно.

Номер слайду 13

1. Там, кажуть, сонце спати лягає. 2. Я, може, вам заспіваю? 3. Будинок тут, видно, недавно збудовано. 1. Там кажуть усю правду.            2. Максим може вам заспівати.    3. Здалеку видно плесо річки.     

Номер слайду 14

Творче завдання Складіть три пари речень, щоб в одних слова чуєте, здавалось, виходить були вставними, а в інших ці самі слова виступали в ролі членів речення. Зразок. Треба, виходить, іти на додаткове заняття з алгебри. — 3 класу виходить гарна дівчина.

Номер слайду 15

Слова однак, одначе, проте  є вставними лише  в середині речення, а на початку речення вони є сполучниками. Сьогодні весь день лив дощ. Однак на завтра обіцяють хорошу погоду. Сьогодні весь день лив дощ.  На завтра, однак, обіцяють хорошу погоду.

Номер слайду 16

майже навіть нібито мовби саме якраз адже отож тож тільки просто причому тобто притому особливо при цьому принаймні приблизно все-таки

Номер слайду 17

Вибірково-розподільний словниковий диктант. Запишіть в одну колонку звертання, а в другу — вставні слова, словосполучення, речення. Поясніть їх правопис. Сину, на мою думку, сизокрилий, зрештою, Вітчизно моя, може, люди, дозвольте, Ніно Павлівно, безумовно, брати, між іншим, дорогі мої однокласники.

Номер слайду 18

Вправа 2 с.111

Номер слайду 19

Вправа 4 с.112 (усно)

Номер слайду 20

Вправа 5 с.112

Номер слайду 21

Номер слайду 22

https://www.youtube.com/watch?v=WrjaKpwepTU

Номер слайду 23

Слова або сполучення слів, якими мовець виражає своє ставлення до того, про що він повідомляє, називають... А) вставними; Б) однорідними; В) відокремленими; Г) звертаннями.

Номер слайду 24

У реченні вставні слова  А) виступають підметом; Б) виступають означенням; В) не виступають членами речення; Г) виступають присудком.

Номер слайду 25

Познач речення зі вставним словом (розділові знаки пропущено) А) То як вам земляки живеться? Б) Крізь ці кущі здається ніхто не пробереться.  В) Будьте з рідними ніжні й ласкаві.  Г) Місяць козацьке сонце.

Номер слайду 26

Домашнє завдання §32 Вправа с.113 Перепишіть текст, увівши в речення вставні конструкції. У багатьох місцях світу в різний час спостерігалися кольорові атмосферні опади, зовсім не пов’язані з людською діяльністю. Про червоні дощі писали Гомер і Плутарх. У дев’ятнадцятому столітті вони були вже більш строго задокументовані, і їх спостерігали в Італії, Греції та південних районах Іспанії. Причина цього явища — домішування до звичайного дощу червоного пилу. Він складається з найдрібніших організмів червоного кольору. Утворюється такий пил в Африці, після чого переноситься пасатами в Європу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.2
Оригінальність викладу
4.2
Відповідність темі
4.2
Загальна:
4.2
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Павлічук Тетяна
    Розробка написана з грубими помилками. Слова ввічливості "добрий день", "добраніч" та ін. -- це вигуки. І правильно вітатися "добрий день", а не "доброго дня".
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  3. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Аркушенко Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Олександрівна Наталія
    Чудова презентація! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
21 лютого 2022
Переглядів
17723
Оцінка розробки
4.2 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку