Презентація "Вставні слова (словосполучення, речення). Розділові знаки при них. Групи вставних слів і словосполучень за значенням"

Про матеріал
Тема. Вставні слова (словосполучення, речення). Розділові знаки при них. Групи вставних слів і словосполучень за значенням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Вставні слова (словосполучення, речення). Розділові знаки при них. Групи вставних слів і словосполучень за значенням.

Номер слайду 2

Гра «Веселка»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

. Прочитайте подані речення. Назвіть вставні слова. Усно складіть речення з будь-яким вставним словом. Художня література, як відомо, допомагає глибше розуміти життя. Здається, виглянуло сонце. Дмитро, поспішаючи, очевидно, не поснідав. До речі, з лікувальною метою можна використовувати малину садову і дику. Отже, треба берегти ліси – легені Землі.

Номер слайду 5

Прочитайте речення. Укажіть, якими словами й відтінками значень вони різняться. На основі спостережень зробіть висновок про роль вставних слів у мовленні. Погода змінюється. Погода,кажуть , змінюється. Погода, здається, змінюється. На жаль, погода змінюється. Погода, безперечно, змінюється. Отже, погода змінюється.

Номер слайду 6

Будьте уважні, одні й ті самі слова можуть одночасно бути як вставними словами, так і членами речення. Мені осіння ніч короткою здається. (Леся Українка)Здається, старий Дніпро широко розкинув поли своєї зеленої киреї,щедро даруючи берегам ліси, сади та степові роздолля. (І. Цюпа)

Номер слайду 7

Зверніть увагу! Не є вставними і не виділяються комами такі слова: ніби, нібито, немовби, все-таки, адже, от, тільки, принаймні, навіть, між тим, за традицією, буквально, якби, майже, при тому, при цьому, часом, тим часом, до того ж, приблизно, якраз, як-не-як: Злива тривала майже годину.

Номер слайду 8

Спишіть, вставляючи на місці крапок вставні слова. Розставте розділові знаки. Поясніть розряди за значенням.1. Так…крім таланту, потрібне ще і вміння.2. …було пізно, бо ніде по хатах не світилося.3. …чудес на світі не буває.4. Погода…зіпсувалася…5. Сади…уже відцвіли.

Номер слайду 9

. Скласти речення за поданими схемами. ВС,……,ВС,…

Номер слайду 10

РЕФЛЕКСІЯСьогодні я дізнався…. На уроці я навчився…Найбільші труднощі я відчув… Своїми враженнями від уроку я поділюся…

Номер слайду 11

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯВипишіть із творів художньої літератури 8-10 речень із вставними словами, словосполученнями, реченнями. Усно поясніть розділові знаки та розряди за значенням. АБОНаписати есе на тему: « Мова- неоціненний скарб», вживаючи вставні слова, словосполучення, речення.

pptx
Додано
31 січня 2022
Переглядів
2791
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку