Презентація "Вступ. Біологія як наука. Методи біологічних наук. Основні ознаки живого. Рівні організації живої матерії" (ЗНО/НМТ)

Про матеріал

Презентація "Вступ. Біологія як наука. Методи біологічних наук. Основні ознаки живого. Рівні організації живої матерії" може бути використана при підготовці до ЗНО/НМТ з біології.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ. Біологія як наука. Методи біологічних наук. основні ознаки живого. Рівні організації живої матерії.

Номер слайду 2

Біологія. Термін біологія був запропонований видатним природодослідником і еволюціоністом Ж. Б. Ламарком у 1802 р. для позначення науки про життя як особливе явище природи. «Біос» — у перекладі з латинської означає — «життя», а «логос» — «учення», тобто дослівно «біологія» — це вчення про життя, вчення про все живе. Жан Батист Ламарк

Номер слайду 3

Біологія – це система наук про живу природу. До неї входять:

Номер слайду 4

Біологія – це система наук про живу природу. До неї входять:

Номер слайду 5

Універсальні методи біологічних наук. Метод спостереження (моніторинг) дає можливість аналізувати та описувати біологічні явища. Для того, щоб з'ясувати суть явища, необхідно перш за все відібрати фактичний матеріал та описати його. Цей метод значно поширений у зоології, ботаніці, екології.

Номер слайду 6

Універсальні методи біологічних наук. Порівняльний метод дозволяє через порівняння вивчати подібність і відмінність організмів та їхніх частин. Він дозволяє відкривати нові види живих істот та класифікувати їх, детально аналізуючи схожі та відмінні риси порівняно з близькими до них формами. На його принципах заснована систематика, створена клітинна теорія.

Номер слайду 7

Універсальні методи біологічних наукІсторичний метод з'ясовує закономірності появи та розвитку організмів, становлення їхньої структури та функції.

Номер слайду 8

Універсальні методи біологічних наук. Експериментальний метод пов'язаний зі створенням ситуації, яка допомагає досліджувати властивості та явища живої природи. Цей метод дозволяє вивчити явища ізольовано й домогтися їх повторюваності під час відтворення експериментальних умов. Експеримент забезпечує глибше, порівняно з іншими методами, проникнення у суть явища.

Номер слайду 9

Універсальні методи біологічних наук. Моделювання — це метод вивчення явища або процесу через відтворення його самого або його істотних властивостей у вигляді моделі. Він дає можливість вивчати об'єкти та процеси, котрі складно чи неможливо відтворити експериментально, або безпосередньо спостерігати.

Номер слайду 10

Універсальні методи біологічних наук. Статистичний метод — метод заснований на статистичній обробці кількісного матеріалу, зібраного у результаті інших досліджень (спостережень, експериментів, моделювань), що дозволяє його всебічно проаналізувати та встановити певні закономірності.

Номер слайду 11

Спеціальні методи біологічних дослідженьсвітлова мікроскопія - метод дозволяє досліджувати біологічні рідини, тканини, клітини, їх форму, розмір, структури.електронна мікроскопія - дослідження ультраструктури клітин, органели та міжклітинні контакти.метод мічених атомів - за допомогою радіоактивних ізотопів можна відстежити шлях речовин усередині клітини, механізми обміну речовин.центрифугування - метод розділення неоднорідних рідких середовищ або дисперсних систем у відцентровому полі для їх подальшого дослідження.метод культури клітин - вирощування певних типів клітин і відстежування їх реакцій на дію певних факторів.

Номер слайду 12

Спеціальні методи біологічних досліджень

Номер слайду 13

ОСНОВНІ ОЗНАКИ ЖИВОГО1. Єдність хімічного складу (до складу живих організмів входять білки, нуклеїнові кислоти, вуглеводи, ліпіди).2. Єдиний принцип структурної організації (усі живі організми складаються з клітин).3. Самовідтворення (репродукція).4. Ріст і розвиток.5. Обмін речовин.6. Живлення.7. Дихання.8. Рух.9. Виділення.10. Подразливість.11. Ритмічність.

Номер слайду 14

ОСНОВНІ ОЗНАКИ ЖИВОГОЄдність хімічного складу (до складу живих організмів входять білки, нуклеїнові кислоти, вуглеводи, ліпіди).

Номер слайду 15

ОСНОВНІ ОЗНАКИ ЖИВОГОЄдиний принцип структурної організації (усі живі організми складаються з клітин).

Номер слайду 16

ОСНОВНІ ОЗНАКИ ЖИВОГОСамовідтворення (репродукція).

Номер слайду 17

ОСНОВНІ ОЗНАКИ ЖИВОГОРіст і розвиток.

Номер слайду 18

ОСНОВНІ ОЗНАКИ ЖИВОГООбмін речовин.

Номер слайду 19

ОСНОВНІ ОЗНАКИ ЖИВОГОЖивлення.

Номер слайду 20

ОСНОВНІ ОЗНАКИ ЖИВОГОДихання.

Номер слайду 21

ОСНОВНІ ОЗНАКИ ЖИВОГОРух.

Номер слайду 22

ОСНОВНІ ОЗНАКИ ЖИВОГОВиділення.

Номер слайду 23

ОСНОВНІ ОЗНАКИ ЖИВОГОПодразливість.

Номер слайду 24

ОСНОВНІ ОЗНАКИ ЖИВОГОРитмічність.

Номер слайду 25

РІВНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЖИВОЇ МАТЕРІЇМолекулярний. Клітинний. Тканинно-органний. Організмовий. Популяційно-видовий. Екосистемний (біогеоценотичний)Біосферний

Номер слайду 26

дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Інкл
Додано
9 травня 2023
Переглядів
675
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку