Презентація "Вступ до історії стародавнього світу. "

Про матеріал

Історія — це наука про розвиток суспільства від минулих до теперішніх часів. У 5 класі ви вже познайомилися з окремими подіями історії України, тепер починаєте вивчати історію інших країн та народів, історію всього людства. Історія є однією з найдавніших наук. Слово «історія», як ви вже знаєте, має давньогрецьке походження та перекладається як «дослідження», «оповідь про події».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Андріївська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

відновити уявлення про те, що таке історія, як історичні процеси розвиваються в просторі та часі, що таке історичні джерела й події, хто такі історичні діячі; створите початкове уявлення про історію стародавнього світу; з'ясувати, якими є основні історичні джерела з історії стародавнього світу; познайомити із системою відліку часу, що використовується в історії стародавнього світу; застосовувати та пояснювати на прикладах терміни й поняття «історія стародавнього світу», «історичне джерело в історії стародавнього світу», «ера — до Різдва Христового і від Різдва Христового»; відновити набуті в попередньому році навички роботи з історії й розпочати формування нових навичок

Номер слайду 3

історія стародавнього світу, історичне джерело в історії стародавнього світу, ера — до Різдва Христового і від Різдва Христового.

Номер слайду 4

Тестова перевірка знань Фронтальне опитування

Номер слайду 5

Знайомство з новим навчальним предметом та підручником Що вивчає історія стародавнього світу Історичні джерела з історії стародавнього світу Відлік часу в історії

Номер слайду 6

Знайомство з новим навчальним предметом та підручником

Номер слайду 7

2. Що вивчає історія стародавнього світу

Номер слайду 8

Історія — це наука про розвиток суспільства від минулих до теперішніх часів.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

3. Історичні джерела з історії стародавнього світу

Номер слайду 11

Історичні джерела — це предмети матеріальної культури, писемні пам'ятки, звичаї, мови давніх часів, усе те, що дає уявлення про минуле.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Археологія — наука, яка вивчає матеріальні (речові) історичні джерела та відтворює за ними минуле людського суспільства.

Номер слайду 14

Антропологія — наука, яка вивчає кісткові залишки первісних людей.

Номер слайду 15

Етнографія — наука, яка досліджує побут і звичаї народів, їх матеріальну та духовну культуру.

Номер слайду 16

4. Відлік часу в історії

Номер слайду 17

Календар — це система числення часу, побудована на періодичних явищах природи: зміні пір року, фаз Місяця, Сонця.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Ера — відлік років від певної події. Століття — сто років — 100 років. Тисячоліття — тисяча років — 1000 років.

Номер слайду 20

Бесіда за запитаннями Що вивчає історія стародавнього світу. Якими є головні ознаки цивілізації? Назвіть основні види історичних джерел. Вивченням яких історичних джерел займається археологія? Що таке календар? Чим відрізняються місячний і сонячний календарі? Які практичні потреби спонукали людство до створення календаря? Коли починається та закінчується перший період всесвітньої історії?

Номер слайду 21

У 6 класі вивчатиметься перший період всесвітньої історії — історія стародавнього світу, який тривав від виникнення людства до падіння Західної Римської імперії. Історики досліджують минуле людства на підставі поєднання інформації, отриманої з різних історичних джерел. Основними видами історичних джерел вважаються матеріальні, писемні, усні, етнографічні, кіно- і фотодокументи. Літочислення, яким ми будемо користуватися у вивченні історії стародавнього світу, пов’язане з виникненням християнської релігії.

Номер слайду 22

1. Опрацюйте матеріал відповідного параграфа підручника. 2. Творче завдання*. Підготуйте проекти (повідомлення) про історію календаря або системи літочислення різних народів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Братушка Сергій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
12925
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку