Презентація " Поява людини. Розселення людей по земній кулі."

Про матеріал

Одна з найскладніших проблем і нерозгаданих таємниць — як виникла наша планета, у який спосіб і чому на ній зародилося життя. На сьогодні більшість учених припускає, що вік Землі становить близько 6 млрд років. Але життя на ній виникло 3,6 млрд років тому й протягом мільйонів років розвивалося від найпростіших живих організмів, що зародилися у воді, до складних. І тільки згодом на планеті з'явилася людина.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Андріївська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

скласти уявлення про основні теорії походження людини; визначати основні особливості й етапи антропогенезу та характеризувати процес появи людських рас; застосовувати та пояснювати на прикладах терміни й поняття «антропогенез», «дріопітек», «австралопітек», «пітекантроп», «неандерталець», «кроманьйонець», «раса»; розвивати вміння поєднувати інформацію з розповіді вчителя й підручника для набуття нових знань

Номер слайду 3

антропогенез, дріопітек, австралопітек, пітекантроп, неандерталець, кроманьйонець.

Номер слайду 4

близько 1 млн років тому — заселення пітекантропами території сучасної України; близько 40—30 тис. років тому — поява людей розумних, або кроманьйонців.

Номер слайду 5

Тестова перевірка знань

Номер слайду 6

Фронтальне опитування Що вивчає історія стародавнього світу? Які джерела дають історикам повнішу інформацію про історію стародавнього світу? 3. Чому археологію іноді називають «історією, яка озброєна заступом»? 4. Як етнографія допомагає у вивченні історії? 5. Як здійснюється відлік часу в історії стародавнього світу? 6. До якого століття ви можете віднести сучасні дні, ураховуючи періодизацію, установлену археологами? 7. Для чого людство винайшло календар? Які системи літочислення вам відомі? 8. Що покладено в основу археологічної періодизації історії й чому? 9. Для чого ми вивчаємо історію? 10. Чому людину завжди цікавило питання її походження? 11. Що вам відомо про походження людини?

Номер слайду 7

Основні теорії походження людини Предки людини. Початок антропогенезу Основні етапи антропогенезу Поява людських рас

Номер слайду 8

Основні теорії походження людини

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Еволюція — шлях безперервного вдосконалення живої природи та поява більш розвинутих істот або шлях розвитку предків людини.

Номер слайду 11

2. Предки людини. Початок антропогенезу

Номер слайду 12

Походження і розвиток людства

Номер слайду 13

Вид Період Примати 80 млн років тому Рамапітек 25 млн років тому Австралопітек 4 млн років тому «Людина вміла» 2,5 млн років тому Пітекантроп 1,7 млн років тому Синантроп

Номер слайду 14

ПІТЕКАНТРОП Від грец. pitheros — мавпа, antropos — людина, тобто людина прямоходяча Час виникнення 1,7 млн років тому Місця розселення Африка, Азія, Європа Знаряддя праці Загострений камінь (ручне рубило), палиця-копачка, дрюк Колективи Первісне стадо, або орда (праобщина) Заняття Здебільшого збиральництво, полювання на дрібних тварин Головні досягнення Почали використовувати знаряддя праці та вогонь

Номер слайду 15

Стоянка - неукріплене поселення для проживання за доби кам'яного віку. Культурний шар - шар ґрунту, у якому виявлено сліди життєдіяльності людини.

Номер слайду 16

Роздивіться карту. 1. Знайдіть території, де було виявлено рештки людиноподібних істот та сліди їхньої життєдіяльності. Який висновок можна зробити про розселення пралюдей на земній кулі? 2. Якими шляхами пралюди заселяли Європу та Азію? Де було знайдено стоянки пітекантропів, неандертальців та кроманьйонців у Європі, зокрема в Україні?

Номер слайду 17

3. Основні етапи антропогенезу

Номер слайду 18

Дата Які зміни відбулися 4 млн років тому Людиноподібні істоти австралопітеки (південні мавпи) з'явилися в Африці. Безпосередні предки сучасних людей. Почали пересуватися на двох ногах замість чотирьох кінцівок 2,5—2 млн років тому В Африці з'явилася «людина вміла» (homo habilis). Перша розумна істота, яка навчилася виготовляти знаряддя праці 1,5 млн років В Африці з'явилася «людина прямоходяча» (homo erectus). Це були перші люди (архантропи), які навчилися користуватися вогнем і стали розселятися за межі континенту 150—100 тис. років тому В Африці, Азії та Европі з'явилися неандертальці, або палеоантропи (давні люди). Стали першими, хто почав ховати померлих 40—35 тис. років тому У більшості регіонів Землі з'явилися представники виду «людини розумної» (homo sapiens), або кроманьйонці. Поява людини сучасного фізичного типу (неоантропа, або нової людини) завершила процес антропогенезу — становлення людини як виду живих істот на нашій планеті, та започаткувала історію людства ОСНОВНІ ЕТАПИ АНТРОПОГЕНЕЗУ

Номер слайду 19

4. Поява людських рас

Номер слайду 20

Бесіда за запитаннями Назвіть головні теорії походження людини. У чому вони полягають? Що таке антропогенез? Які істоти вважаються предками людини? Що їх поєднує із сучасною людиною? Якою є головна відмінність людини від тварини? Кого з первісних людей відносять до виду «людина розумна»? Які існують людські раси?

Номер слайду 21

Мікрофон

Номер слайду 22

1. Опрацюйте матеріал відповідного параграфа підручника. 2. Творче завдання. Напишіть есе (невеликий твір-роздум) за певною проблемою, який містить особисті роздуми автора та не претендує на вичерпне розкриття питання, за темою «Походження людини». 3. За допомогою додаткової літератури або ресурсів мережі Інтернет підготуйте повідомлення про розкопки Л. Лікі в Олдувайській ущелині.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скорик Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
11516
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку