Презентація "Вступ до історії України кінець18 ст. початок 20 ст."

Про матеріал
Вступ до історії України кінець18 ст. початок 20 ст. План Ранній Новий час в історії України: здобутки і втрати. «Довге» ХІХ століття: період модернізації та національних рухів у Європі. Ознаки модернізації. Україна в ХІХ столітті: між традиційним укладом життя та викликами модернізації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ до історії України кінець18 ст. початок 20 ст.

Номер слайду 2

План«Довге» ХІХ століття: період модернізації та національних рухів у Європі.1 Ознаки модернізації. Україна в ХІХ столітті: між традиційним укладом життя та викликами модернізації.2 Ранній Новий час в історії України: здобутки і втрати. 3

Номер слайду 3

Ранній Новий час – «Козацька ера»Виникло козацтво, утворилося Військо Запорозьке. Територіальні зміни. Зникла Річ Посполита та Кримське ханство1772 р. – до складу Австрійсько імперії увійшли Галичина, частина Волині і Поділля.1774 р. - до складу Росії – Крим і степи Північного Причорномор'я.1775 р. – до Австрії приєднано Буковину1793 р. – другий поділ Речі Посполитої – до Російської імп. – Правобережна Україна1795 р. – Третій поділ Речі Посполитої – до Російської імп. Західна частина Волині.

Номер слайду 4

Період кінця 18 ст. – початку 20 ст. – від розділу між двома імперіями до початку Першої світової війни називають «ДОВГИМ ХІХ СТ.»

Номер слайду 5

Зародження модернізаціїУ другій частині Нової історії – епоха суспільної модернізації (оновлення) – відбулося багато змін у життя людей. У країнах Європи та Америки встановилося індустріальне суспільство. Робота з термінами. Модернізація – оновлення, удосконалення, надання будь-чомусь сучасного вигляду або переробка чогось відповідно до сучасних вимог. Суспільна модернізація – перехід від аграрного до індустріального суспільства.Індустріальне суспільство – стадія розвитку суспільства, за якої завершено створення розвиненої промисловості та відповідних соціальних структур.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Індустріальне суспільство. Однією з ознак індустріального суспільства – урбанізація. В с/г – почали використовувати нові машини і механізми(сіялки, жатки. Молотарки), добрива, нові породи домашніх тварин та сорти культур. Впродовж ХІХ ст. кількість населення в с/г зменшувалася. Люди із сіл почали шукати роботу в містах.

Номер слайду 8

«Довге ХІХ» - Процес формування націй. Націю започаткувала Французька революція. Яка проголосила націю джерелом влади в країні. Результат – початок національно-визвольних рухів по всій Європі. Робота з термінами Національне відродження – соціальні й політичні рухи в середовищі бездержавних народів, спрямовані на їх національно-культурний розвиток і становлення нації.

Номер слайду 9

Робота з документами. Робота з документом. 1. Як розумів процес появи націй Е. Ренан?2. Завдяки чому, на думку автора, нація існувала в минулому й відновлюється в сьогоденні?

Номер слайду 10

Робота з документами

Номер слайду 11

Д/з Опрацювати параграф 1

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
21 листопада 2022
Переглядів
2541
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку