Презентація "Взаємні права та обовязки батьків і дітей"

Про матеріал
Презентація до відео-уроку 9 клас Правознавство (рівень Стандарту) Тема: Взаємні права та обовязки батьків і дітей
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Взаємні права та обов'язки батьків і дітей(Правознавство, 9 клас)Учитель: Раймер В. В.

Номер слайду 3

Мета: - визначити взаємні права та обов’язки дітей і батьків;- розвивати вміння розв’язувати правові ситуації;- виховувати повагу та обов’язок утримувати батьків. Завдання:- розглянути правові аспекти взаємних прав та обов'язків батьків і дітей;- поглибити вміння розв'язувати правові задачі- сформувати повагу та розуміння обов'язку утримувати батьків

Номер слайду 4

Хто – Кому – Хто?

Номер слайду 5

Визначення походження дитини

Номер слайду 6

Ст.122 Сімейного Кодексу України“ походження дитини батьками, які перебувають у шлюбі ”Дитина, яка зачата в шлюбіДитина, яка народжена до сплину 10 місяців після припинення шлюбу

Номер слайду 7

Ст.125 Сімейного Кодексу України“ походження від батьків, які не перебувають в шлюбі ”За заявою матері За заявою чоловіка, який вважає себе батьком дитини. За рішенням суду

Номер слайду 8

Ст.51 Конституції України. Батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

Номер слайду 9

Ст.160 Сімейного Кодексу України. Право батьків на визначення місця проживання дитини: Місце проживання дитини, яка не досягла 10 років, визначається за згодою батьків. Місце проживання дитини, яка досягла 10 років, визначається за згодою батьків та самої дитини. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла 14 років, визначається нею самою.

Номер слайду 10

Обов'язки батьків. Виховувати дитину у дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до свого народу, до родини, до Батьківщини. Піклуватися про здоров'я дитини, фізичний, духовний, моральний розвиток. Забезпечити здобуття дитиною повної загальної освіти, готувати її до самостійного життя. Поважати дитину. Забороняється її експлуатація, фізичні покарання, інші покарання, що принижують гідність.

Номер слайду 11

ДИТИНА має право. Звернутися за захистом своїх прав до органів опіки та піклування;до інших органів державної влади;до органів місцевого самоврядування;до громадських організацій;до суду, якщо виповнилося 14 років.

Номер слайду 12

Майнові правамайно. Право власності батьків. Спільна власність. Право власності дітей

Номер слайду 13

Майнові права. Власність батьків – майно, що є у спільній власності. Власність дитини – придбане для розвитку, навчання та виховання. Спільна власність – майно, набуте спільно батьками і дітьми. Батьки управляють майном дитини, але їм заборонено: Укладати від імені дитини письмові зобов'язання. Укладати договори, що підлягають нотаріальному посвідченню про обмін, продаж житла. Відмовлятися від правових прав дитини.

Номер слайду 14

Право на утримання. Утримання дитини одним з батьків, який проживає окремо – аліменти не менше, ніж 30% прожиткового мінімуму. Якщо дитина навчається, батьки її утримують до 23-річного віку. Діти утримують непрацездатних батьків, що потребують матеріальної допомоги. Якщо батьки були позбавлені батьківських прав, обов'язку утримувати не виникає.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Прочитайте § 18 Розв’язати юридичну задачу:20-річний студент Станіслав перебував на утриманні батьків і навчався на контрактній основі. Незадовго до закінчення першого семестру батько дав Станіславу 2000 грн. для оплати за навчання у другому семестрі. Однак Станіслав за ці гроші купив у свого товариша телевізор. Батько Станіслава, посилаючись на ст. 199 Сімейного кодексу, згідно з якою повнолітні син або дочка, які навчаються, мають перебувати на утриманні батьків до досягнення ними (студентами) 23 років, твердив, що укладений сином правочин має бути визнаний недійсним як такий, що суперечить законодавству. Заповніть таблицю:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ВІДНОСИНИ БАТЬКІВ І ДІТЕЙСПІЛЬНЕ ВІДМІННЕБАТЬКИДІТИТИПМАЙНОВІНЕМАЙНОВІМАЙНОВІНЕМАЙНОВІПРАВА    ОБОВЯ’ЗКИ    

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Стрельбицька Катерина
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
9305
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку