Презентація "Ядерна бомба"

Про матеріал
Презентація на тему "Ядерна Бомба" Відео вибуху ядерної зброї Ідея ядерної зброї Принцип роботи ядерної зброї
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ядерна бомба. Робота учениці 9 класу. Богданівського НВКСтародубець Анни

Номер слайду 2

Люди завжди прагнули мати необмежену кількість ресурсів, а досягти цієї мети хотіли якнайшвидше. У давнину цього намагалися досягнути завдяки фізичній силі, у минулі століття — завдяки спалюванню корисних копалин. Але 100 років тому людство зробило відкриття, що назавжди змінило світ.«Ядерна ідея» виникла на початку XX століття, коли відомий український вчений Володимир Вернадський почав регулярно виступати в Академії наук із доповідями про дослідження розпаду радію. Вступ

Номер слайду 3

План1. Вступ2. Ядерна бомбаІ. Що таке ядерна бомбаІІ. Ядерна ідеяІІІ. Її конструкція. VI. Як працює.3. Приклад вибуху4. Я́дерне бомбардува́ння Хіросі́ми і Наґаса́кі5. Питання до класу.6. Висновок.

Номер слайду 4

Я́дерна або а́томна бо́мба — бомба, руйнівна сила якої отримується розщепленням ядра атома у результаті ланцюгової ядерної реакції. Є першим різновидом ядерної зброї та належить до зброї масового ураження.

Номер слайду 5

Це називається ланцюговою реакцією. Якщо її контролювати, тобто поглинати надлишкові нейтрони, то в результаті виділяється енергія, у багато разів потужніша за хімічну: енергія від ділення 1 граму урану-235 дорівнює спалюванню 3-х тонн вугілля. Ланцюгова реакція зупиниться, якщо поглинути усі нейтрони. Але якщо їхню кількість в реакції не контролювати, то надмірне виділення енергії призведе до ядерного вибуху. Так працює ядерна зброя. Ядерний реактор. Його робота базується на розділенні урану-235. У реакторі створюється середовище, де є багато вільних нейтронів. Туди ж поміщають уран. Ці нейтрони проникають у ядро урану, від чого воно ділиться на дві частини, які вже самі випускають нейтрони. Коли нейтрони потрапляють у наступне ядро, процес повторюється.

Номер слайду 6

Конструкція. Основу атомної бомби становить заряд, що складається з речовини, атомне ядро якої здатне до розщеплення. Наразі можуть використовуватися три такі речовини. Це ізотопи урану з масовими числами 235 або 233 та ізотоп плутонію із масовим числом 239.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Для ядерного вибуху потрібен потужний концентрат урану чи плутонію. Але якщо намагатися отримати його швидко — він вибухне. Ядерна бомба містить два «шматки» урану докритичної маси, і за командою зіштовхує їх, від чого й виникає ядерний вибух. Так працювала й бомба «Малюк», яку скинули на Хіросіму 6 серпня 1945 року. Як бачимо, реальність дуже відрізняється від мрій про «золотий вік людства».

Номер слайду 9

Я́дерне бомбардува́ння Хіросі́ми і Наґаса́кі — ядерні атаки на японські міста Хіросіма і Нагасакі, здійснені збройними силами США за президентства Гаррі Трумена наприкінці Другої світової війни. 6 серпня 1945 року атомна бомба «Малюк» була скинута на Хіросіму, а 9 серпня 1945 року бомба «Товстун» — на Нагасакі. Це були єдині випадки використання ядерної зброї. Від вибухів миттєво загинуло 70 000 мешканців Хіросіми та 60 000 мешканців Нагасакі. З серпня по грудень 1945 року загальна кількість тих, які померли від ран і хвороб, спричинених радіацією, склала близько півмільйона осіб у обох містах.

Номер слайду 10

Місто після бомбардування

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Цікаві факти про ядерну зброю Всього в бойових цілях атомні бомби використовувалися 2 рази (Хіросіма і Нагасакі). Від двох вибухів загинуло 200 000 цивільних осіб і військовослужбовців. А ось випробувань ядерної зброї проводилося в районі 2 тисяч. Екологи стверджують, що це завдало істотної шкоди навколишньому середовищу. Тільки в період з 1951 по 1992 рік на випробувальному полігоні в Неваді було проведено в цілому 928 ядерних випробувань. З них 828 перебували під землею. Тільки президент може віддати наказ про ядерний удар. Так прийнято в більшості країн тому, що ядерна зброя занадто небезпечна, щоб її можна було застосовувати в конфліктах.

Номер слайду 14

З 1940 по 1996 роки США витратили 8,8 трильйона доларів на ядерну зброю. Деякі стверджують, що за подібні гроші можна було б перемогти голод в усьому світі, замість того, щоб розробляти зброю, здатну вбивати мільйони. Ядерна ракета може потрапити в ціль на відстані 1500 км за 4 хвилини. Якщо вибухне ядерна бомба, то Земля може стати безлюдною протягом 90 хвилин. Офіційно, ядерною зброєю володіють такі країни: США, Китай, Росія, Франція, Індія, Пакистан, Північна Корея, Великобританія. Ці країни провели ядерні випробування і офіційно володіють ядерною зброєю. Також вважають, що ядерну зброю має Ізраїль. Найпотужнішою ядерною зброєю, яку коли-небудь підірвали, була російська цар Бомба. Ядерний гриб вибуху піднявся на висоту 67 кілометрів; діаметр його двох’ярусного «капелюха» досяг (у верхнього ярусу) 95 кілометрів.

Номер слайду 15

Чому в Хіросі́ми і Наґаса́кі люди живуть, а в Чорнобилі ні?

Номер слайду 16

Тому що, і «Товстун» і «Малюк» були підірвані в повітрі,за сотні метрів від землі, в резулятаті чого радіаційне «Сміття» було підняте грибною хмарою і не ввійшой в землю,а коли реактор №4 розплавився на рівні землі грунту піддався нейтронній активації де вже активні нейтрони в палаючому паливі прореагували з грунтом

Номер слайду 17

Висновк: Ядерна технологія так і не привела людство до омріяного «золотого віку», натомість дозволила створити зброю, здатну знищити все людство. Аналіз розвитку ядерної науки змушує серйозно замислитися над майбутнім всього світу.

Номер слайду 18

Джерела:https://www.google.com/search?q=%D0%B0%D0%B0&oq=%D0%B0%D0%B0&aqs=chrome..69i57.3673j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8,https://dovidka.biz.ua/iaderna-zbroia-tsikavi-fakty/

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Інші матеріали
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 36. Ланцюгова ядерна реакція. Ядерний реактор
Додано
20 січня 2022
Переглядів
4357
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку