"урок"ФІЗИКА НА СЛУЖБІ ДЕТЕКТИВІВ І КРИМІНАЛІСТІВ

Про матеріал
ФІЗИКА НА СЛУЖБІ ДЕТЕКТИВІВ І КРИМІНАЛІСТІВ Захід для учнів 8—9-х класів Мета. 1. Удосконалити знання учнів з фізики за курс середньої школи. 2. Розвивати кругозір учнів про широке застосування фізичних знань. 3. Виховувати в учнів бажання до пізнання нового, до пошукової роботи, формувати вміння працювати з додатковою літературою. 4. Виховувати інтерес до фізики, демонструючи нерозривний зв'я¬зок її з життям.
Перегляд файлу

ФІЗИКА НА СЛУЖБІ ДЕТЕКТИВІВ І КРИМІНАЛІСТІВ

Захід для учнів 8—9-х класів

Мета.

1. Удосконалити знання учнів з фізики за курс середньої школи.

2. Розвивати кругозір учнів про широке застосування фізичних знань.

3. Виховувати в учнів бажання до пізнання нового, до пошукової роботи, формувати вміння працювати з додатковою літературою.

4. Виховувати інтерес до фізики, демонструючи нерозривний зв'я­зок її з життям.

План:

1. Вступне слово вчителя про широке застосування фізичних знань.

2. Гра в детектив.

3. Інформаційне повідомлення «Фізика в криміналістиці».

4. Заключне слово вчителя.

Девіз:


У всьому хочу я дійти

До глибини, до суті.

В роботі, в пошуках шляхів,

В душевній смуті.

До істини минулих днів,


До їх причини.

Дістатись хочу я до дна,

До серцевини.

Хапаю нитку повсякчас

Подій та долей.         •

Щоб жити, думати, любить

Й творити нове.

Б. Пастернак


Гра в детектив

Отримавши повідомлення про те, що червоний 600-й «мерседес» з номерним знаком, який починається на дев'ятку, збив жінку і зник з місця пригоди, відомі детективи Анатолій Дукаліс і Василь Рогов по­спішно виїхали до будинку відомого бізнесмена, машина якого начебто відповідала опису.

Автомобіль стояв перед будинком. Помітивши гостей, господар ви­йшов з будинку.

— Якісь проблеми, молоді люди? Я сьогодні нікуди не їздив. З учора не можу згадати, де поділися ключі від авто. Тільки-но по телефону замовив інші.

— Можливо, це правда, — обізвався В. Рогов, — на авто ніяких слідів зіткнення.

— Це ще нічого не означає, — обізвався Дукаліс. — Удар був не силь­ним, адже потерпіла — жива. А ваше алібі, шановний, викликає у мене підозру. (Дукаліс обперся об капот автомобіля.) Ви тільки-но приїхали сюди на цій же машині, так що розколюйтесь і швидше!

Чому Дукаліс запідозрив бізнесмена в брехні?

(Очевидно, капот машини зберігав тепло від роботи двигуна.)

Був жаркий літній день. Дукаліс і Рогов переслідували злочинців. Перетнувши перелісок, вони натрапили на групку молодиків, що купалися.

— Хлопці, — гукнув один з детективів. — Ми шукаємо юнака вашого віку і зросту. Він має бути десь поблизу. Чи не бачили ви його?

Молодики мовчки переглянулися. Потім один з юнаків сказав:

— Декілька хвилин тому дійсно сюди прибіг хлопець. Якраз у цьому місці він кинувся в річку. Дивіться, он він виходить на берег, якраз навпроти нас. Поспішайте! Можу запропонувати вам човна, а то він утече прямо з-під вашого носа.

— Та нехай собі тікає, — посміхнувся Дукаліс, — тепер я хочу ближче познайомитися з вами і почути відповіді на деякі запитання.

Молодики злякано замовкли.

Чому Дукаліс прийняв таке рішення?

(Людина, що перепливала річку, не може вийти на протилежний берег строго навпроти того місця, де вона зайшла у воду, тому що її обов'язково віднесла б течія річки.)

Отримавши сигнал про пограбування банку, Дукаліс зі своїм напар­ником поспішили на місце події. Касир стривожено підняв очі на де­тективів:

— Я декілька раз перераховував касу. Зникло 20000 грн.

— Чи підозрюєте ви когось? — обізвався В. Рогов.

Усе відбулося за таких обставин — почав розповідати касир. — Я рахував гроші. Раптом зникло світло. Поставивши на стіл стілець, я зліз на нього і доторкнувся до лампи. Від сильного опіку я посковзнувся і упав на підлогу, втративши свідомість. Коли прийшов до тями, то по­бачив увесь цей безлад. До того ж зникли гроші. Я негайно повідомив охорону. Це все, що я можу вам повідомити.

Вася Рогов підняв голову до стелі, посміхнувся і підморгнув Дукалісу:

— Будемо брати касира, доки він знову не втратив свідомість. Все, що тут було розказане — видумка.

Поясніть хід думок детективів.

(На стелі були лампи денного світла, а такі лампи не нагріваються.)

Дукаліс, Рогов та їхній стажер зайшли до квартири до подружжя К. Стажер тримався за голову.

— Вибачте, — сказав Дукаліс. — П'ять хвилин тому ми були під ва­шим будинком. Раптом на голову цього молодого чоловіка впав гор­щик із квітами. Ми впевнені, що горщик упав саме з вашого вікна.

Обличчя господині зашарілося.

— Та що ви! Це помилка. У нас вікна були закриті. Та й самі ми тільки-но повернулися додому. Буквально за хвилину до вашого візиту.

В.Рогов, що крутив до цього головою, строго сказав:

— Дома ви знаходитеся давно, тому швидше оплачуйте штраф, а то будете мати неприємності.

Чому детектив зробив такий висновок?

(Можливо, через двері було видно плиту на кухні. В каструлі щось кипіло.) А.Дукаліс та В.Рогов поверталися на базу після успішно виконаної операції.

— Ти сьогодні, Васю, вів себе як необстріляний підліток. Пригинався на кожний свист кулі. Чого це ти? — посміхався над колегою Анатолій.

Чому з фізичної точки зору нерозумно нахилятися, почувши звук кулі, що летить?    (Швидкість кулі більша за швидкість звуку.)

Дай мені спокій, — обізвався Рогов, — ти послухай, що я вичитав в одній із газет.

«... У Швеції зараз спостерігається цікаве явище. Вітаєшся за руку і раптом тебе б'є струмом. Доторкнувся до якого-небудь металевого пред­мета — знову удар. У чому справа? Все дуже просто. Повітря Сканди­навії зараз настільки сухе, що статична електрика не полишає організм, а накопичується в ньому у великих кількостях. Від надмірної наелектризованості люди стають нервовими, дратівливими і надто збудженими...»

— Я от думаю, Толю, добре, що в Петербурзі відсутні такі явища, а то ж як би ми бандитів брали? Ми до нього, а він нас струмом бах!

— Рогов, ти скільки мав з фізики в середній школі? — обірвав співробітника Дукаліс. — Причина тут в іншому, хоча доля правди в прочитаному є.

У чому ж головна причина?

(Статична електрика може утворюватися і на тілі людини, але причиною цього є шовковий або синтетичний одяг чи взуття. Сухість повітря сприяє утриманню зарядів на тілі людини. Статистичне електричне поле спричинює певну дію на нервову систему людини.)

Фізика і криміналістика

Сподіваюсь, що всі ви знаєте ім'я вченого, який першим зміг роз­крити шахрая в результаті проведення слідчого експерименту. Звичай­но, це грецький математик, механік, фізик і астроном Архімед.

Зайнятися проблемою розкриття шахрая вченого побудило прохан­ня Гієрона, шо запідозрив придворного ювеліра в нечесності. Архімеду необхідно було відповісти на запитання: «Чи з чистого золота зроблена царська корона, чи, можливо, ювелір скористався іншим металом?» Використовуючи знання про виштовхувальну силу, Архімед зміг ви­значити, що ювелір украв частину царського золота.

Кожному учню школи відоме ім'я І. Ньютона. Та не всім відомо, що вчений займався вивченням діяльності фальшивомонетників та пошу­ками їх, щоб передати правосуддю.

У 1696 р. І.Ньютон був призначений наглядачем монетного двору Англії. Майже 30 років життя Ньютона було пов'язане з цією устано­вою. За час роботи йому вдалося викрити декілька десятків фальшивомонетників. Поставивши пошуки на наукову основу, багатьох Ньютон виявив власноручно. Ньютон прискіпливо вивчав минуле й сучасне «історії» шахраїв, не пропускав жодного засідання суду, де заслухову­валися їх справи. Все це сприяло успіху.

З органами правосуддя співпрацював і відомий російський учений Дмитро Іванович Менделєєв. Він проводив експертні дослідження, що допомагали слідству.

Наприклад, Менделєєв провів експертизу, яка дала можливість відповісти на запитання: «Чи можливе випадкове самозаймання пряжі та шовку». Його дослідження дали можливість попередити здійснення підпалів. Велике значення мали дослідження про попередження підробок грошових знаків, він розробив спосіб, що виключав можливість використання поштових і гербових марок після видалення з них штемпеля гасіння.

Коли в ході слідства виникла проблема перевірити наявність арсену в тілах декількох жертв, відгукнувся відомий французький фізик Фредерік Жоліо-Кюрі.

Події розвивалися так. Весною 1952 р. на південному заході Франції, в Пуатьє, сталися трагічні події: начебто жінка отруїла за допомогою арсену 12 осіб. Обвинувачення спиралося на експертні дані про на­явність арсену в тілах жертв, але захист висловлював сумніви. І тоді адвокати запросили Жоліо-Кюрі. Його дослідження тривало декілька років. Висновки дали можливість стверджувати, що в тілах жертв були дійсно токсичні дози арсену.

А чи відомо вам, що фізики за допомогою нейтронів здатні уточню­вати обставини смерті історичних особистостей? Тож слухайте.

У 1961—62 pp. були надруковані результати нейтронно-активацій­ного аналізу декількох волосин Наполеона. Дослідження проводилися в атомному центрі Англії Харуеллі. Опромінюючи волосся потоком швидких нейтронів, вчені дійшли висновку про те, що волосся мало багато арсену. Отже, французький імператор помер у результаті отрує­ння цією речовиною.

Наступний приклад. Вивчаючи листи І. Ньютона, група англій­ських та американських дослідників висловила припущення про те, що причиною хвороби Ньютона було отруєння ртуттю. Співробітники ан­глійського ядерного центру в Олдермостоні провели нейтронно-активаційний аналіз волосся Ньютона. (Для дослідження на присутність ртуті та золота опромінення нейтронами триває 5 днів, а на арсен, срібло —до 14днів). Аналіз дав можливість визначити концентрацію у волоссі натрію, хлору, марганцю, цинку, алюмінію, золота, ртуті. Вия­вилося, що вміст металів з високою токсичністю значно перевищував нормальний рівень; так компоненти ртуті у волоссі Ньютона в 40 разів перевищували норму. Отримані дані підтвердили, що Ньютон трива­лий час хворів унаслідок отруєння ртуттю.

Приклад третій. Під час розслідування вбивства президента США Дж. Кеннеді (1963 р.) також було багаторазове використання нейтронно-активаційного аналізу. За його допомогою шукали сліди пороху на руках і щоках затриманих в підозрі на те, що вони стріляли. Цим же способом намагалися дати відповідь на запитання, скільки було зроб­лено пострілів по Кеннеді? Дві кулі — точно і мала вірогідність третьої, яка за своїм складом не відрізнялася від двох перших — ось результат досліджень.

Що ще може фізика? Вона дає змогу використовуючи методи фізич­ного дослідження, встановити, як померла людина: насильницькою чи природною смертю.

У Санкт-Петербурзі вчені Технологічного університету розробили методику, яка дає змогу за характером світіння тіла людини, яке по­міщене в магнітне поле, точно визначити обставини її смерті. Завдяки цьому криміналісти можуть установити, чи справді людина покінчила життя самогубством, чи це штучна імітація.

А чи відомо вам, що існує оптично-комп'ютерна система, яка дає змогу за аналізом мікрооб'єктів установити особистість людини. Одна з головних складових цієї системи — оптична, а інша — комп'ютерна, Вони поєднані і дозволяють досліджувати мікрооб'єкти розміром до 5 мкм. Наприклад, зрізи волосся, і встановлювати за ними особистість людини, бо ці зрізи індивідуальні, як і відбитки пальців.

Фотосправа для всіх нас нині — буденна справа. Звична, нікого не дивує. А чи відомо вам, коли вперше фотографування допомогло пра­восуддю?

Це було в 1954 р. у Франції. Слухалася справа по обвинуваченню громадянина Пренья в тому, що він виправив на грошовому документі одну суму і написав замість неї іншу, але в декілька разів більшу. У ході слідства виникла необхідність сфотографувати документ, щоб отримати його ко­пію. На фотографії чітко проявився текст, виправлений шахраєм.

Американський фізик Р. Вуд у 1906 р. у своїх роботах показав, що ультрафіолетове проміння можна використовувати під час фотографу­вання документів. За їх допомогою вдається безпомилково за характером відбитого світіння встановити різницю в сортах використаного паперу; в ультрафіолетових променях легко бачити тексти, написані невидимими чорнилами — розчинами органічних сполук, А як використовувалося інфрачервоне проміння? Фотографування в інфрачервоних променях застосовувалося ще в 20-ті роки XX ст. Воно не вимагало складного обладнання. Інфрачер­воні промені безпомилково встановлюють різницю чорнил, сортів па­перу, їх використовують для відновлення текстів на обгорілих докумен­тах. Ці промені вільно проходять крізь шари жирів, грязюки, плісняви, крізь плями крові і т.п.

А чи відомо вам, як фізики виявили випадки підробки давньогрець­ких монет? У 1972 р. на II Міжнародній конференції по застосуванню активаційного аналізу в криміналістиці голландські дослідники повідо­мили про виявлення ними за допомогою нейтронно-активаційного та гамма-активаційного аналізів підробки античних монет. Суть цих ме­тодів полягає в наступному. Монету опромінюють потоком нейтронів чи гамма-променів, а потім вивчають спектр фотонного випроміню­вання, викликаного розпадом утворених ізотопів, і отримують дані про вміст цілої низки хімічних елементів, наприклад, золота, міді і т.д. Результати аналізів дали змогу встановити, що значна частина колекцій­них монет, які вважалися срібними, насправді — фальшиві, вони лише зверху покриті сріблом.

І ще один цікавий факт. Коли у Франції з'явилася велика кількість фальшивих банкнот вартістю 500 франків, уряд знайшов оригінальний вихід, щоб зупинити фальшивомонетників. Випустили нову банкноту, а на ній були зображені лауреати Нобелівської премії, всесвітньо відомі фізики П’єр і Марія Кюрі.

Таким незвичним способом подружжя Кюрі «дали бій» шахраям.

doc
Додано
21 січня 2022
Переглядів
527
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку