Презентація "Як допомоготи дитині підвищити мотивацію до навчання"

Про матеріал
Мотивація до навчання – одна з найбільш гострих проблем сучасного вчителя та учнів, адже ефективне навчання залежить не лише від методів і форм роботи в навчальному процесі, але й від того, що відчувають учні, наскільки вони уважні, допитливі, розуміють мету навчання, здатні вийти із зони комфорту та здобути нові знання. Презентація на тему "Як допомогти дитині підвищити мотивацію до навчання" дає можливість вчителям з`ясувати причини відсутності мотивації та шляхи розвитку учнів у навчальній діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як допомогти дитині підвищити мотивацію до навчання?

Номер слайду 2

Перш ніж застосовувати прийоми для підвищення мотивації учнів, потрібно з’ясувати причини, чому дитина відмовляється вчитися. Самими найпоширенішими причинами є:-перевтома (дитина відвідує додаткові секції);-страхи (бояться вчителя, авторитарних батьків, проявити неуспішність, зробити помилку)

Номер слайду 3

-ВНУТРІШНІ ПРИЧИНИ ( дитина не вірить в себе, привертає увагу неуспішністю, не бачить сенсу в тому, що робить)-критика дій дитини (батьки або вчитель негативно оцінюють діяльність школяра)-конфлікти в родині-відсутність чіткої організації життя дитини-негативне ставлення батьків до школи-надмірна опіка (батьки знецінюють вольові прагнення дитини, не даючи їй можливості проявляти самостійність)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Інтерес і радість мають бути основними переживаннями школяра в процесі навчання. Цікавість, незвичайний початок уроку через використання музичних фрагментів, ігрові та змагальні форми, гумористичні хвилинки.- Прийом "Приваблива мета": перед учнем постає проста, зрозуміла і приваблива мета, при досягненні якої він виконує і ту навчальну дію, яку планує педагог.- На початку уроку вчитель пропонує учням загадку і каже, що відповідь на неї буде обов'язково віднайдена уважними учнями на уроці.- Почати урок казкою.

Номер слайду 6

 Гра є потужним стимулом інтересу до навколишнього життя. Здавалося б, гра - справа лише маленьких дітей. Але практика показує, що це не так. Найбільшу ефективність ігрова мотивація показує в середньому шкільному віці. Молодші більш керовані, старші - доросліші і цілеспрямовані. Середній же вік якраз і треба чіпляти чимось азартним і натхненним. Найбільше учні полюбляють ігри : "Бій запитаннями", "Вірю - не вірю", "Аукціон", "Лінгвістичний волейбол", "Так чи ні?", "Хто більше?", "Хто швидше?".

Номер слайду 7

Треба відзначати досягнення дитини. Необхідно помічати всі позитивні зрушення. В оцінюванні результатів дій учнів спиратися на минулий досвід досягнень дитини - автономний еталон (досягнення і невдачі учня порівнюємо з його попереднім досвідом успіхів і невдач). Не карати за невдачу, невдача сама по собі є покаранням. Страх і напруженість ускладнює процес навчання. Невдачі знижують мотивацію. У видах діяльності, які не представляють інтересу для учня, використовувати мотиви зовнішньої мотивації(мотивуючу оцінку, похвалу в присутності значущих людей).

Номер слайду 8

Важливий на уроці позитивний емоційний настрій через створення доброзичливої атмосфери довіри і співробітництва, яскраву й емоційну мову вчителя. У справі підвищення інтересу дитини до навчального процесу дуже важливий є контакт із дитиною і довірча атмосфера. Розвивати в учнів віру в себе (в свої здатності контролювати ситуацію, у свою здатність вчитися краще) і очікування гарного результату в навчальній діяльності. Розбирати кожну навчальну невдачу спільно з учнем, з уточненням її причин.

Номер слайду 9

 Змінюйте методи і прийоми навчання. На уроках застосовуйте такі методи стимулювання школярів: створення ситуації успіху через виконання завдань, посильних для всіх учнів, стимулювання цікавим змістом, навчальна дискусія, створення емоційних ситуацій, вивчення нового матеріалу з опорою на старі знання. Також стимулювати діяльність через оцінку, вдячність, словесне заохочення.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Дякую за увагу!!!Бажаю всім гарного настрою!!Будьте самі шукачами, дослідниками. Якщо не буде вогника у вас, вам ніколи не запалити його в інших… В. Сухомлинський

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
4 жовтня 2023
Переглядів
400
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку