Презентація "Як допомогти дитині опанувати правопис"

Про матеріал
В даній презентації описані різні прийоми, які допоможуть вчителеві під час уроків з української мови. Навчати правопису можна по-різному. Ці форми роботи допоможуть навчити дітей писати грамотно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Як допомогти дитині опанувати правопис» 18.11.2019 Презентацію підготувала керівник ММО вчителів 2 класів ЗЗСО Заярченко Людмила Ярославівна, вчитель вищої категорії, «Старший вчитель»Доброолександрівська загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів

Номер слайду 2

План засіданняІ.  Вступ. Вузлики теорії.ІІ.  «Аптечка швидкої граматичної допомоги». Піднімемо орфографічні вітрила. Прогулянки в орфографічному саду.ІІІ.     Таблиця множення словникових слів (прийоми роботи з словниковими словами) «Сонечко» «Вивісити на стінку» Кругообіг слів у природі «Кола по воді» «Біном фантазії»ІV.   Підсумок. Естафета запитань та відповідей.

Номер слайду 3

Вузлики теоріїПравописом або орфографією називається система правил про способи передачі на письмі звукового складу слів, написання їх разом, окремо і через дефіс, вживання великої букви, правильне перенесення частини слова з рядка в рядок.

Номер слайду 4

орфограма – написання певної морфеми, звука, яке відповідає правилам орфографії і потребує застосування певного правила. Наприклад: суфікси -ськ-, -зьк-, -цьк- у прикметниках.

Номер слайду 5

    В основу української орфографії (правопису) покладено три принципи:фонетичний (в основі фонема(звук));  морфологічний (морфема, значуща частина слова); історичний (за традицією пишуться дж, дз, щ, я, ю. є, ї, ь,  е, и в словах, що не перевіряються наголосом).

Номер слайду 6

    Є ще диференціальний  (смисловий) принцип, який полягає в розрізненні значень слів при їх написанні: Орел (місто) – орел (птах), що б – щоб. Тому до грубих помилок відносяться лише орфографічні помилки. А не грубими вважаються повторення тієї самої літери в слові, поодинокі випадки недописування літери в кінці слова (не за правилом). 

Номер слайду 7

«Аптечка швидкої граматичної допомоги»Рубрика «Режисура уроку» Режисура уроку – це не методика, це ніби такий особливий педагогічний стиль, який провокує вчителя на придумування чогось свого. Чогось, що давало б учням можливість не відсиджувати урок, а проявляти себе – як люди, партнери, команда. Марія Володимирівна Ганькіна.

Номер слайду 8

Піднімемо орфографічні вітрила. Словниковий диктант чи «Одиночне плавання»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Лівий борт. Правий борт. Правило. П’єса. В’язи. Після б, п, в, м, ф, р перед я, ю, є,їЛук’ян. Лук’яненко. У власних назвах після к та інших тв. приголоснихпід’їздбез’язикий. Після префіксів, які закінчуються на приголосний перед я, ю, є,їряснийгарячий. Немає роздільної вимовибур’янузгір’я. Після б, п, в, м, ф, р перед я, ю, є,їсвятомавпячий. Якщо збіг приголосних, апостроф не ставитьсядзвякнутиморквяний. Якщо збіг приголосних, апостроф не ставитьсяверф’юлюбов’ю. В іменниках ж. р. з нульовим закінченням у О. В. однини

Номер слайду 9

Прогулянки в орфографічному саду. Коренярій Коренярій – це блокнотик з колекцією незвичайних рослин. По одній на кожній сторіночці. А виростає така рослина з кореня, і перелік коренів із вказівками сторінки, на якій виросла відповідна до кореня рослина, міститься на останній сторінці «коренярію».

Номер слайду 10

Правила колекціонера1)    Усі відомі частини мови і способи словотвору повинні бути представлені в словах, які виростають на гілках;2)    Перевага надається таким формам, коли приголосний або голосний у корені знаходиться у слабкій позиції;3)    У кожному слові необхідно обов’язково позначити корінь;4)    Корінь, розташований у кореневій системі, повинен бути написаний яскраво, великими буквами.

Номер слайду 11

Варіанти завдань Перед початком уроку діти стають колом, відкривають свої коренярії на потрібній сторінці. У певному ритмі, який вчитель відбиває долонями, вони передають за (проти) годинниковою стрілкою свої блокноти. Стоп! І по колу кожен учень читає слово з даним коренем з того коренярію, який у нього зараз на колінах. «Огірки» опротестовуються схрещеними і піднятими догори руками. Після цього діти додають до свого дерева те слово, яке їм сподобалося найбільше. Бліц диктантики: по слову з кожного дерева, які диктує вчитель та діти.

Номер слайду 12

Одягнути дерево від кореня{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Одягнути дерево за допомогою листочків. Побудувати свою рослину. Альтернатива. Верх. Лист (повідомлення)Лист (листя)Верховина. Листок. Листок. Верхівка. Листівка. Листочок. Поверх. Листування. Листопад. Поверхневий. Листуватися. Листва. Вершина. Листоноша. Листогриз, листоїдлистоштампувальний. Листоподібний. Листопадний. Листоріз. Листянийлистячко

Номер слайду 13

Прийоми роботи зі словниковими словами. Таблиця множення словникових слів. Илимонлимонлимон

Номер слайду 14

«Вивісити слово на стінку» Словникове слово потрібно «проілюструвати» на аркуші форматом А-4, виділивши літеру розміром і кольором. Цей малюнок потрапляє на стінку (магнітну дошку). До нього додаються інші слова, які діти вивчають впродовж певного періоду, наприклад місяця. Коли стінка заповнена, слова знімаються з певним ритуалом: згадуючи історію, через яку слово потрапило на стінку. Після цього вчитель диктує швидко слова з аркушів (словниковий диктант). Далі взаємоперевірка. Якщо ні в кого не знайшлося помилки, слово відправляють на «пенсію». Якщо ж хоча б в одного учня виявилась помилка – слово знову відправляється на стінку. При цьому ведеться обговорення, чому це слово потрапило на стінку. Може погано проілюстроване, фломастер блідий… Аркуш зі словом йде на «реставрацію», а потім знову відправляється на стінку

Номер слайду 15

«Кола по воді»Радіо- риба- акула- дно- іграшка- океан

Номер слайду 16

(«Бі» - два, «ном» - слово: «два слова»)Послідовність роботи над прийомом:1) два учні записують по одному слову з різних сторін дошки так, щоб не бачити, що пише інший. Один записує назву живого предмета, інший – неживого. Потім дошка відкривається, і записана пара слів стає початком нової незвичайної історії;2) за допомогою різних прийменників складаються і записуються різні словосполучення;3) розвиток теми: придумати історії з відповідним заголовком або побудувати ланцюжок речень від першого слова до другого. Наприклад, урок української мови у 2 класі. Тема «Практичне ознайомлення з прийменниками, їх роллю в реченні». На етапі роботи над новим матеріалом організовую колективну роботу за прийомом:1) спочатку пропоную два слова, наприклад муха та рукавичка;2) діти складають та записують словосполучення   муха на рукавичці   муха в рукавичці   рукавичка з  мух   муха з рукавичкою та інші;3) діти складають невеличкі оповідання. «Біном фантазії»

Номер слайду 17

Підсумок. Як стверджує Марія Володимирівна «Навчати дітей грамотності можна по-різному. Один шлях – традиційний: домагатися, щоб учні завчили правила і застосовували їх послідовно і неухильно. Але буває й інакше. Якщо підійти до викладання мови творчо, можна знайти багато найрізноманітніших форм, засобів, методів, які допоможуть навчити дітей писати грамотно.»

Номер слайду 18

Номер слайду 19

pptx
Додано
21 листопада 2019
Переглядів
1017
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку