Презентація Як утворюються гірські породи

Про матеріал
Презентація Як утворюються гірські породи для закріплення знань, умінь та навичок. По підручнику Біда для 5 - тих класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як утворюються гірські породи

Номер слайду 2

Номер слайду 3

У земній корі налічують близько 3000 мінералів і понад 1500 гірських порід. Мінерали - це природні утворення, які складаються з однієї речовини. У земній корі переважають мінерали у твердому стані. У чистому вигляді мінерали в природі трапляються рідко. Найвідомішими мінералами є дорогоцінне каміння: алмаз, рубін, сапфір, смарагд тощо. Найчастіше вони бувають у різних сполуках, утворюючи гірські породи. Гірські породи - природні тіла, що складаються з декількох мінералів або скупчення одного у великій кількості в земній корі. Наприклад, гірська порода граніт складається з трьох мінералів.

Номер слайду 4

Різноманітність мінералів і гірських порід зумовлена різними умовами їхнього утворення. За походженням їх поділяють на магматичні, осадові і метаморфічні 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Будова магматичних порід залежить від швидкості охолодження магми. На глибині в земній корі вона остигає повільніше, ніж на поверхні. Так утворюються щільні гірські породи. Граніт найпоширеніша гірська порода на Землі.

Номер слайду 7

До найбільш розповсюджених на Землі магматичних гірських порід належать також базальти. Ця дуже щільна гірська порода поширена у Рівненській, Закарпатській і Донецькій областях. Базальт використовують як сировину для виробництва щебеню, наповнювача для бетону.

Номер слайду 8

До осадових гірських порід належать пісковики, крейда, кам’яна сіль, гіпс, вапняки. Осадові гірські породи: 1 - пісковик; 2 - крейда; 3 - вапняк; 4 - кам’яна сіль. Осадові гірські породи утворюються під дією температури повітря, води й інших процесів, що відбуваються на поверхні Землі та у водоймах.

Номер слайду 9

Скам’янілі рештки давніх і сучасних організмів утворили такі гірські породи, як торф, кам’яне і буре вугілля. Породи, що утворилися з рослинних решток: 1 - торф; 2 - буре вугілля; 3 - кам’яне вугілля

Номер слайду 10

На великій глибині на осадові та магматичні гірські породи впливають високий тиск і температура, розчини і гази, які змінюють їхні властивості та будову. Такому перетворенню можуть піддаватися абсолютно всі види гірських порід. Вони дістали назву метаморфічні.

Номер слайду 11

Усі мінерали і гірські породи, які людина використовує у господарській діяльності, називають корисними копалинами. 

Номер слайду 12

Д/З опрацювати параграф 21 стр. 75 - 79

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
10 квітня
Переглядів
34
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку