Презентація "Як говорити з дітьми про осіб з інвалідністю, особливі потреби дітей та інклюзію

Про матеріал
ПОРАДИ ДЛЯ БАТЬКІВ ПРО ТЕ, ЯК ГОВОРИТИ З ДІТЬМИ ПРО ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ,ОСОБЛИВІ ПОТРЕБИ ДІТЕЙ ТА ІНКЛЮЗІЮ Інклюзія – це єдність справедливості, людяності й щирості. Але про інклюзію ми повинні говорити без ілюзії й розуміти, що учні загальноосвітньої школи часто не мають уявлення щодо проблеми інвалідності, побоюються дітей з вираженими вадами розвитку або навпаки сприймають їх несерйозно. Така проблема зумовлюється багатьма факторами, серед яких - психологічна неготовність дітей обох категорій ( нормотипових та з особливостями розвитку) до взаємодії та відсутність зрозумілої інформації про особливості деяких людей. Тому, особливої уваги потребує підготовка дітей до взаємодії із однолітками з особливостями розвитку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 ТРУБІЦИНА ЮЛІЯ ПЕТРІВНАПРАКТИЧНИЙ ПСИХОЛОГ ЧУГУЇВСЬКА МІСЬКА РАДА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІКОМУНАЛЬНА УСТАНОВА «ІНКЛЮЗИВНО-РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР»

Номер слайду 2

РІЗНОМАНІТНІСТЬ ТА ІНКЛЮЗІЯРозмова про те, як бачити людину, а не діагноз, як позбутися стереотипів, як створити всі умови, щоб кожна дитина розкрилася…

Номер слайду 3

ЩО ОБ’ЄДНУЄ ТАКИХ ВЕЛИКИХ ЛЮДЕЙ ЯК АЛЬБЕРТ ЕЙНШТЕЙН, ФРАНКЛІН РУЗВЕЛЬТ, СТІВ ДЖОБС, СТІВЕН ГОККІНГ, НІК ВУЙЧИЧ?ВСІ ВОНИ ПОПРИ «ІНШІСТЬ» ДОСЯГЛИ НЕЙМОВІРНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

Номер слайду 4

ІНКЛЮЗІЯ В ШКОЛАХ - ЦЕ ВКЛЮЧЕННЯ БЕЗ ВИНЯТКУСлово «inclusion» означає включення, тобто передбачається розробка і використання рішень, що дозволяють кожній людині рівноправно брати участь у суспільному житті.Інклюзивна освіта - це такий процес виховання і навчання, при якому абсолютно ВСІ учні, незалежно від їх фізичних, інтелектуальних, психічних і інших особливостей, включені в загальну систему освіти і комфортно вчаться разом зі своїми однолітками без інвалідності.

Номер слайду 5

ПРОБЛЕМИІНКЛЮЗІЯ БЕЗ ІЛЮЗІЙПсихологічна неготовність дітей обох категорій до взаємодіїВідсутність зрозумілої інформації про особливості деяких людей

Номер слайду 6

ЯК ГОВОРИТИ З ДІТЬМИ ПРО ІНВАЛІДНІСТЬ

Номер слайду 7

ПРАВИЛЬНІ СЛОВАНе бійтеся слова «інвалідність». Запам’ятайте правило прийменника «з». Дитина з інвалідністю, а не інвалід. Хлопчик з аутизмом, а не аутист. Дитина з синдромом Дауна, а не даун.

Номер слайду 8

Що таке інвалідність?Інвалідність – це коли людина не може робити певні речі, які можемо робити ми з тобою. Наприклад, людина з дитячим церебральним паралічем не може ходити (або їй дуже важко) чи бігати. Людина зі слабким слухом дуже погано чує всі звуки, мову, музику. Людині з аутизмом важко спілкуватися з іншими людьми і знаходити друзів.

Номер слайду 9

Уникати слова «хвороба», «хворий». В дитячій уяві хвороба – це коли ти в ліжку, з термометром і чаєм. Вона має початок та кінець.Інвалідність може бути різною. Буває явна – коли її видно. Наприклад, якщо в дитини дитячий церебральний параліч. Або неявна – коли інвалідність не видно одразу (дитина з аутизмом).

Номер слайду 10

Чому виникає інвалідність? Не заглиблюватись в пояснення причин інвалідності. Часто вона виникає як випадок, який неможливо передбачити. Тому найкраща відповідь буде простою: «Тому що так є».

Номер слайду 11

БАЧИТИ НАСАМПЕРЕД ДИТИНУ, А НЕ ІНВАЛІДНІСТЬ Не використовуйте крайностей - надмірна увага до особливостей дитини або намагання зробити вигляд, що особливості не помічають (якщо вони дуже явні).

Номер слайду 12

Спокоєм і готовністю допомогти ви продемонструєте дитині найкращу модель поведінки. - Дівчинка плаче, тому що втомилась. Їй важко заспокоїтись. Давай відійдемо і не будемо заважати мамі заспокоїти її.

Номер слайду 13

- Кожна людина має свої особливості. Ти бігаєш, а Дмитрик пересувається на візочку. Це нормально – бути різними. Адже тоді нам цікаво дружити і щось дізнаватись про інших людей. - Дмитро має інвалідність і їздить на візочку. Він любить грати в м’яч, так само, як ти. Йому важче це робити, ніж тобі. Тому що він не може (так швидко) бігати. Але він може так само влучно закидати м’яч у сітку. Важливо акцентувати увагу на тому, що нас об’єднує. Що ми маємо спільного?

Номер слайду 14

ПІДТРИМУВАТИ, А НЕ ЖАЛІТИПідтримка – це розмова на рівних.- Я знаю, що тобі важко. Я поруч, щоб допомогти, якщо тобі буде потрібно.

Номер слайду 15

Співчувати батькам, які виховують дитину з інвалідністю - це нормально. Не потрібно винаходити якусь особливу поведінку. Достатньо звичайного спілкування «як завжди». З друзями – дружити, з приятелями – перекидатись привітами, незнайомцям – посміхатись.

Номер слайду 16

ДІЗНАВАТИСЬ БІЛЬШЕРозкажіть дитині про те, що полегшує життя людям з інвалідністю: про інвалідні візки, шрифт Брайля, слухові апарати, собак-поводирів, мову жестів тощо. На прогулянці зверніть увагу на пандуси.

Номер слайду 17

МУЛЬТФІЛЬМИ, ФІЛЬМИ, КНИГИМультфільм «Каструлька Анатоля»Мультфільм «Подарунок»Мультфільм «Тамара»Фільм «Темпл Грандін»Фільм «Чудо»Інклюзивна серія книг для дітей «Живи і вчись» від видавництва Ранок: «Я все зможу», «У мене порушення слуху», «У мого брата аутизм»Олег Романчук «Соловейко з одним крилом» (казка).

Номер слайду 18

Ми повинні самі вірити в те, чого вчимо наших дітей. Thomas Woodrow Wilson

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ващук Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ташогло Лілія Іванівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    3.0
pptx
Додав(-ла)
Т Ю П
Пов’язані теми
Психологія, Батьківські збори
Інкл
Додано
23 жовтня 2019
Переглядів
3664
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку