Презентація "Як обрати професію мрії", профорієнтація, учні 9 - 11 класів.

Про матеріал
Презентація має на меті ознайомлення підлітків з топ-10 сучасних професій, формування відповідального ставлення до вибору професії, вміння розрізняти поняття "професія" та "спеціальність", експрес-тестування особистих схильностей учня при виборі професії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як обрати професію мріїПідготувала: Практичний психолог. КЗО «НВК № 65» ДМР Снобко Л. В.

Номер слайду 2

Вибір професіїВ житті кожного школяра приходить той момент, коли необхідно обирати куди далі йти вчитись, яку професію, спеціальність обрати. Вибір майбутньої професії, спеціальності та закладу освіти важливий крок в житті кожного. Пропоную вам розібратись, як не помилитись з вибором професії, спеціальності.

Номер слайду 3

Різниця між професією та спеціальністю. Професія - це вид трудової діяльності, що виник у результаті суспільного розподілу праці і вимагає для її виконання відповідних здібностей, теоретичних знань і практичних навичок. Вона визначається характером  продукту, що створюється, знаряддями праці, що використовуються в процесі роботи і специфічними умовами виробництва. Професія є узагальнюючою для групи споріднених спеціальностей. Спеціальність – підтип професії, що визначається подальшим розподілом праці у її межах.

Номер слайду 4

Різниця між професією та спеціальністюнаприклад, професія – лікар; спеціальності – терапевт, педіатр, дерматолог, уролог, стоматолог, хірург);професія – водій; спеціальності – водій тролейбусу, водій трамваю, таксист, тракторист;професія – вчитель; спеціальності – вчитель математики, вчитель географії тощо,професія – слюсар; спеціальності – слюсар з ремонту автомобілів, слюсар – сантехник, слюсар – інструментальник, слюсар - ремонтник. Тому при виборі майбутньої професії бажано конкретизувати професійну діяльність в напрямку її спеціалізації.

Номер слайду 5

Існує три концепції вибору професії

Номер слайду 6

Формула успіху у виборі професії

Номер слайду 7

Мотиви вибору професії

Номер слайду 8

ТОП-10 найбільш затребуваних професій в УкраїніIT- фахівціУ сучасному світі активно розвивається IT-індустрія. З кожним роком все більше і більше вузів вводять освітні програми, пов’язані з цим напрямком. Ні для кого не секрет, що світ комп’ютерних технологій рухається семимильними кроками, а професія IT-шника стає з кожним роком востребование. А саме, попит зростає на кваліфікованих фахівців з розробки сайтів та мобільних додатків. Крім того, що робота не пильна, зарплата у такого фахівця одна з вищих в Україні.

Номер слайду 9

ЛікаріЦе професія хоч і не нова, але як і раніше популярна. Медицина – це та сфера діяльності, яка ніколи не вийде з моди. Говорити про значущість цих фахівців в житті кожної людини марна справа, але варто відзначити, що саме останнім часом все більше людей почали користуватися послугами лікарів-косметологів, дерматологів і офтальмологів. Також до числа затребуваних професій відносяться такі як провізор і фармацевт.

Номер слайду 10

SMM-спеціалісти Зараз стає особливо популярним. Кожна успішна компанія набирає в штат працівників сфери SMM для просування свого продукту через соціальні мережі. І як показує практика ця стратегія працює, якщо людина дійсно фахівець своєї справи. Багато хто вважає, що писати пости і статті в соцмережах справа проста і особливого вміння для цього не потрібно. Але стикаючись на практиці з процесом просування товару в Інтернеті розуміють, що це ціла наука. Поки що в цій сфері дуже мало професіоналів, а попит зростає з кожним днем.

Номер слайду 11

Юристи і бухгалтери Юристів як і бухгалтерів багато, але кваліфіковані кадри за цими спеціальностями знайти складно. На даному етапі розвитку України юриспруденція знову стає елітною сферою діяльності, вузи скорочують бюджетні місця, а програми навчання стають більш насиченим. Що стосується бухгалтерів, то ця професія потрібна завжди і популярність її нікуди не пропадала.

Номер слайду 12

Менеджери по роботі з персоналом або HR-менеджери Ця професія активно впроваджується в життя, стаючи затребуваною. Людина цієї спеціальності повинна володіти талантом управління і вміти мотивувати персонал до роботи. Щоб ефективно виконувати свої обов’язки HR-менеджер повинен знати ази психології людини і делікатно застосовувати їх у своїй професії.

Номер слайду 13

Робітничі професії Водій, слюсар, автомеханік, будівельник, швачка – професії, які не популярні серед нинішньої молоді, але мають великий попит на ринку праці. Найчастіше роботодавець готовий платити більше фахівцям цих галузей, ніж, наприклад, економісту або турагенту. Така тенденція пов’язана з дефіцитом робочих кадрів. Оскільки в нашому суспільстві більшість молоді вибирають офісний шлях.

Номер слайду 14

Архітектори, інженери До недавнього часу ці професії були низькооплачувані, але за останні роки українські міста помітно почали розростатися, а разом з ними і попит на архітекторів та інженерів. На місці старих будинків з’являються нові хмарочоси, торгові центри, офісні будівлі. Потихеньку прогресує будівництво не тільки висоток, а й об’єктів інфраструктури.

Номер слайду 15

Дизайнери Якщо говорити про перспективність розвитку цієї галузі, то прямо зараз активно йде цей процес. Хороші дизайнери інтер’єру, графічні дизайнери і дизайнери одягу не сидять без роботи. Тому якщо ви володієте тонким почуттям стилю, вмієте поєднувати непоєднуване і втілювати в життя чужі ідеї, при цьому не знаєте куди поступати, то виберете професію дизайнера.

Номер слайду 16

Аграрії Сільськогосподарська сфера діяльності не особливо приваблює молоде покоління, але при цьому вже багато років залишається однією з найбільш прибуткових галузей.  Менеджери з продажу аграрного обладнання, логісти, агрономи і ветеринари – ці професії завжди в пошані і високо оплачуються роботодавцем.

Номер слайду 17

Сфера обслуговування. Тут доречно сказати про перукарів, майстрів манікюру та педикюру, масажистів та фітнес-тренерів. Сьогодні кожен другий українець не шкодує фінансів і часу на догляд за собою. До хорошого майстра важко потрапити на прийом, але при цьому якість послуги вражає клієнта і змушує його знову і знову повертатися.

Номер слайду 18

Якщо ви до цих пір не знаєте, яку освіту хочете отримати, обов’язково вивчіть попит на ту чи іншу професію, яка вас цікавить. В такому випадку, закінчивши навчання, вам буде просто знайти роботу за фахом, а ваша праця буде високооплачуваною і затребуваною.

Номер слайду 19

Декілька тестів на профорієнтаціюhttps://www.profguide.io/test/who-are-you-it-professions.html «Яку IT професію вибрати?»https://www.profguide.io/professions/objects/ «Вибір професії з об’єкта праці та дії з ним.»https://www.profguide.io/test/programmer.html «Чи можеш ти стати програмістом?»https://www.profguide.io/test/doctor.html «Чи можеш ти стати лікарем?»https://www.profguide.io/test/lawyer.html «Чи можешь ти бути юристом?»https://www.profguide.io/test/interior-designer.html «Чи можешь ти бути дизайнером інтер’єрів?»

Номер слайду 20

Джерелаhttps://kudapostupat.ua/top-10-najbil-sh-zatrebuvanih-profesij-v-ukrayini/ ТОП-10 найбільш затребуваних професій в Україні https://kadrovik.isu.net.ua/news/546317-shcho-take-profesiya-i-spetsialnist ОК. Кадровикhttps://lib.iitta.gov.ua/707338/1/ проф_орієнтація_в_сучасній_школі.pdf

Номер слайду 21

Дякую за увагу. До нових зустрічей.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
22 грудня 2022
Переглядів
3679
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку