Презентація "Як підвищити мотивацію до навчання поради для школярів та їхніх батьків"

Про матеріал
У презентації "Як підвищити мотивацію до навчання поради для школярів та їхніх батьків" наведені рекомендації, їх короткий опис та висновки. Можна використовувати для розміщення на сайті закладу, на батьківських зборах тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як підвищити мотивацію до навчання: поради для школярів та їхніх батьківІндивідуальний підхіддіти сприймають нову інформацію по-різному: одні візуально, інші на слух. Залежно від цього одному учневі, щоб засвоїти урок, краще прочитати підручник, а іншому вислухати пояснення вчителя і вдома повторити завдання вголос. У одних схильності до точних наук, інші — яскраво виражені гуманітарії, третім вчитися нудно, тому що вони все схоплюють на льоту, а комусь треба більше часу і зусиль, щоб зрозуміти новий матеріал. Показуємо прикладзгадайте свої шкільні роки, поділіться досвідом. Що саме вас найбільше цікавило в цьому віці, в якому зараз знаходиться ваш син або дочка? Розкажіть, які складнощі вставали перед вами, як ви їх подолали. Школяру необхідно відчути, що він не самотній у своїх переживаннях. Поясніть дитині в доступній формі, що успіх і благополуччя самі по собі не приходять. Для цього необхідно дуже постаратися, домогтися таких же результатів можна тільки завдяки отриманим знанням.

Номер слайду 2

Як підвищити мотивацію до навчання: поради для школярів та їхніх батьків. Постановка метивчасно і правильно поставлена ​​мета стимулює завзятість, підвищуючи самооцінку. Розділіть цілі на перспективні (довгострокові) і короткострокові. Виділіть в кожній категорії найпривабливіше. Робіть емоційний акцент на проміжних результатах, це допоможе підвищити бажання займатися, налаштуватися на кінцевий результат. Задуматися про вибір професіїпостарайтеся якомога раніше змусити школяра задуматися про вибір професії. Ким він хоче стати, коли стане дорослим? Це глобальна мета, рухатися до якої необхідно вже зараз, отримуючи знання, без яких він не зможе обійтися в подальшому. Нехай у міру дорослішання вибір професії зміниться.

Номер слайду 3

Як підвищити мотивацію до навчання: поради для школярів та їхніх батьків. Результат, який можна побачити вже зараззацікавте дитину завданням на найближчий час. У кожної поставленої мети є свій термін, що дозволяє уникнути невизначеності. Візуалізація завдання полегшить виконання, тому її краще записати. Вона може складатися з декількох етапів. Відповідно, кожен етап записується окремим пунктом і для кожного встановлюється свій термін. Емоційна / матеріальна винагородавинагорода — рушійний механізм, самий потужний стимул до дії. Отримання нагороди призводить до задоволення, розуміння, що все зроблене було не дарма. І чим більше сил витрачено, тим солодший успіх. Так у свідомості закріплюється думка про позитивний чинник результату важкої праці. Позитивні емоції стимулюють до подальшої роботи, і на наступну ціль не шкода буде витратити більше сил і часу. Але не задаровуйте дитину подарунками з будь-якого приводу. Процес отримання знань і хороші оцінки втратять свою значимість.

Номер слайду 4

Як підвищити мотивацію до навчання: поради для школярів та їхніх батьків. Захопленістьзахопити учнів допомагають інноваційні технології, нестандартна подача навчального матеріалу, тематичні екскурсії;захопленість предметом в значній мірі залежить від того, наскільки зрозуміло педагог пояснює досліджуваний матеріал. Але і роль батьків тут далеко не остання. Якщо ви разом відвідуєте театральні вистави, музеї, виставки, інтерактивні майданчики, такі заходи розширюють кругозір;якщо підлітки вважають, що визначилися зі своєю подальшою спеціалізацією, то часто вони починають ігнорувати непрофільні предмети. Важливо пояснити, що це помилка, яка в подальшому може призвести до непередбачуваних результатів. Адже кожен предмет шкільної програми пов’язаний з реальним життям. Підберіть приклади з повсякденності, коли той чи інший матеріал, що вивчається в школі, буде мати практичну значимість. Знайдіть захоплюючі книги, незвичайний матеріал по досліджуваному питанню. Самомотиваціяхто з дитинства звик ставити перед собою цілі, тому і надалі простіше буде опановувати нові знання, орієнтуватися в мінливому світі, робити кар’єру, стати шанованою і успішною людиною. Питання особливо актуальне для дітей перехідного віку. У підлітків може ослабнути бажання вчитися і розуміння необхідності отримання повноцінної освіти. Правильна і достатня самомотивація:підвищує інтерес до навчального процесу;покращує дисципліну;полегшує розуміння і засвоєння нового матеріалу;підвищує рівень оцінок з усіх предметів. Не варто чекати наступного понеділка, щоб почати займатися, шукати відмовки, посилатися на відсутність бажання, втому, будь-які інші причини. Треба зробити це прямо зараз. Це може позбавити комфорту, зате не буде приводу для ліні. Не варто чекати, що проблема зникне відразу — з часом мозок адаптується, зусиль для самопримусу потрібно буде все менше і менше. Є таке слово — «треба». Часом воно краще будь-яких домовленостей і хитрощів з боку батьків дає поштовх до початку виконання уроків. Діти це добре знають.

Номер слайду 5

Як підвищити мотивацію до навчання: поради для школярів та їхніх батьків. Організація робочого місця і розпорядок дняправильна організація робочого місця відіграє не останню роль в навчанні. Стіл, за яким зручно сидіти, ергономічний стілець, вірно підібране освітлення, стелаж або тумба для підручників, зошитів, альбомів, яскраве канцелярське приладдя, обкладинки з красивими картинками. Під час занять в онлайн-школі і в період приготування домашнього завдання постарайтеся, щоб сторонні звуки не відволікали від навчання: прикрийте вікно, вимкніть телефон, телевізор. Не відкладайте завдання на потім, але і все відразу робити не варто. Від перевтоми знижується рівень концентрації уваги. Та й мотивація до навчання від цього помітно страждає. Найкраще рівномірно розподілити навантаження, ставити перед школярем реально здійсненні цілі, що відповідають його можливостям. ВИСНОВКИу школярів спочатку присутня різна ступінь мотивації до навчання. Одні здатні досить сильно мотивувати себе самі. Іншим необхідна допомога ззовні. Чим молодша дитина, тим простіше пробудити у неї інтерес до навчання. Але і до підлітків можна знайти підхід. Готовність працювати, ставити все нові і нові завдання завжди приводять до успіху.

pptx
Додано
26 березня 2021
Переглядів
1438
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку