Презентація "Як сім'я впливає на успішність соціалізації індивіда".

Про матеріал
Матеріал можна використовувати на уроках громадянської освіти 10 клас з теми: «Соціалізація особистості». Презентація допоможе викладачу розкрити значення поняття «сім'я»; з’ясувати значення сім'ї для людини і суспільства; охарактеризувати різновиди моделей сім'ї; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, висловлювати власну думку; удосконалювати навички роботи з підручником, роботи в парах; виховувати повагу до інституту сім'ї.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як сім'я впливає на успішність соціалізації індивіда. Підготувала викладач. Гірницького професійно-технічного училища. Богодарова Олена Сергіївна

Номер слайду 2

Сім´я та дитина – це берег та море. На березі дитина робить свої перші кроки, отримує перші уроки життя, а потім перед нею відкриваються море знань, а курс у цьому морі прокладає школа. Це не означає, що вона повинна зовсім відірватися від берега… Л. А. Касиль

Номер слайду 3

Сім'я – це природне середовище первинної соціалізації дитини, джерело її матеріально-емоційної підтримки, засіб збереження і передання культурних цінностей. Сім’я — спільнота, членів якої об’єднують родинні зв'язки та здійснення спільної життєдіяльності. Завдання батьків – допомогти дітям набратися сил і розуму, освоїти основи людської культури , підготуватися до самостійного життя і праці. Родинне виховання - перша природна й постійно діюча ланка національного виховання.

Номер слайду 4

Сім'я один з найважливіших факторів соціалізації дитини. В ній формуються, дотримуються і передаються поміж поколіннями культурні традиції, цінності, звичаї, норми. Моделями поведінки їм слугують батьки, старші брати і сестри.сім’я — це мініатюрна модель суспільства, клітина, з якої складається будь-яке суспільство.важливий фактор впливу на інтелектуальний розвиток дитини, пропонуючи, а іноді й насаджуючи власну концептуальну картину світу. Батьки мають можливість активно сприяти швидкому розвитку мисленнєвих навичок “маленької людини”.

Номер слайду 5

Функції сім`ї: Сім’я передає нам уявлення про всі основні сфери життєдіяльності, виконуючи такі важливі функції: репродуктивна функція;господарсько-побутова;психологічної підтримки;рекреативна (відновлення);освітньо-виховна.

Номер слайду 6

Сім'я - найважливіший інститут соціалізації підростаючих поколінь. Соціалізація індивіда відбувається за рахунок стихійного і цілеспрямованого впливу на особистість різних факторів соціального середовища саме сім'ї. Сім'я - це суспільство в мініатюрі, з якого вибудовується соціальна взаємодія загалом. Вона являє собою персональне середовище життя і розвитку дітей, підлітків, юнаків юнак, якість якої визначається поряд з параметрами конкретної сім'ї. Параметри: Демографічний - структура сім'ї (велика, включаючи інших родичів, або нуклеарна, така, що включає лише батьків і дітей; повна або неповна; однодітна, мало- або багатодітна). Соціально-культурний - освітній рівень батьків, їх участь в житті суспільства. Соціально-економічний - майнові характеристики і зайнятість батьків на роботі. Техніко-гігієнічний - умови проживання, облаштування житла, особливості способу життя.

Номер слайду 7

Головне завдання родини: виправляти й спрямовувати розвиток особистості, пам’ятаючи, що вона знаходиться в стані самопізнання, самоствердження й самовиховання.

Номер слайду 8

В сучасній сім‘ї діти стають однією з головних цінностей життя. Діти рано набувають високого статусу в сім'ї. Кожен етап розвитку дитини пов’язаний з сім‘єю. 1. Сім'я забезпечує фізичний і емоційний розвиток людини. 2. Сім'я впливає на формування психологічної статі дитини. 3. Сім'я грає провідну роль в розумовому розвитку дитини, а також впливає на відношення до навчання. 4. Сім'я має важливе значення в оволодінні людиною соціальними нормами.5. В сім'ї формуються цінності, які визначають її стиль життя, сфери і рівень досягнень, життєві спрямування, плани і способи їх досягнення.6. Сім'я грає велику роль в процесі соціального розвитку людини.

Номер слайду 9

Сім’я часто об’єднує представників різних релігій, різного етнічного походження, які привносять в неї елементи своєї культури, традиції, звичаї. Саме в сім’ї ми формуємо основні життєві цінності та принципи, які неодмінно впливають на характер нашої ідентичності. Це перший і головний інститут соціалізації, через який ми засвоюємо основні соціальні знання та цінності, набуваємо вміння, необхідні для майбутнього життя в суспільстві. Сім’я є тим середовищем, де ми можемо отримати підтримку та пережити особисті періоди кризи. З огляду на це, варто пам’ятати, що існують різні сім’ї і кожна формує власний спосіб життя, свою мікрокультуру.

Номер слайду 10

Батько і мати, тато і мама-це перші два авторитети, на яких для дитини грунтується світ, грунтується та віра в життя, в людину, в усe чесне, добре і святе. Виховуючи дітей, нинішні батьки виховують майбутню історію нашої країни, а значить і історію світу.

Номер слайду 11

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Yakuba Yana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
4 грудня 2020
Переглядів
12287
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку