Презентація Які бувають масштаби та як за їхньою допомогою виміряти відстані на карті й місцевості

Про матеріал
Презентація на тему Які бувають масштаби та як за їхньою допомогою виміряти відстані на карті й місцевості для 5 - тих класів за підручником Біда, для закріплення знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які бувають масштаби та як за їхньою допомогою виміряти відстані на карті й місцевості

Номер слайду 2

Для того щоб помістити зображення будь-якої території на географічній карті або плані, всі об’єкти місцевості потрібно зменшити в однакову кількість разів, щоб зберегти пропорції. Масштаб - це ступінь зменшення довжини ліній на карті (плані, глобусі) порівняно з їхніми дійсними розмірами на земній поверхні. Масштаб показує, у скільки разів відстань на плані чи карті менша за відстань на місцевості.

Номер слайду 3

Є кілька способів запису масштабу

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Для визначення відстані за допомогою лінійного масштабу на плані чи карті беруть відрізок розхилом циркуля-вимірювача (мал. 96). Потім циркуль-вимірювач прикладають до лінійного масштабу так, щоб ліва голка вимірювача розташувалась у межах крайньої лівої основи, а права - на одному зі штрихів лінійного масштабу, що відділяють цілі основи праворуч від нуля. Наприклад, довжина великого відрізка ліворуч від 0 на малюнку 96 дорівнює 100 м. Цей відрізок розділений на 10 дрібних частин. Це означає, що довжина однієї такої частини становить 100 м : 10 = 10 м.

Номер слайду 7

За допомогою лінійного масштабу можна визначити довжину кривих ліній, наприклад звивистої річки або дороги. Для цього можна скористатися звичайною ниткою, яку прикладають до кривої лінії на плані, повторюючи її вигини. Потім, випрямивши нитку, вимірюють її довжину лінійкою.

Номер слайду 8

Масштаб вибирають залежно від величини відстаней. Наприклад, треба зобразити відстань у 7 км. Тоді масштаб в 1 см - 10 м не підходить, тому що цю відстань зображують лінією в 700 см, тобто в 7 м; але лінію в 7 м не можна помістити на звичайному аркуші паперу. Зручніше взяти масштаб: в 1 см - 1 км. За такого масштабу відстань у 7 км відповідатиме лінії в 7 см. Глобуси теж мають масштаб. Він показує, у скільки разів глобус менший за дійсні розміри Землі. На відміну від карт, на глобусах зменшення земної поверхні значне. Наприклад, на глобусі з масштабом в 1 см - 300 км усі земні об’єкти зменшені у 30 млн разів. На глобусі відстані зручно вимірювати гнучкою лінійкою, смужкою паперу чи ниткою. Далі, використовуючи масштаб, визначають відстань або довжину на місцевості.

Номер слайду 9

Д/З опрацювати параграф 25. стр. 91 - 94

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
11 квітня
Переглядів
27
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку