Презентація "Як виникла Земля"

Про матеріал

Матеріал до уроку з тема "Як виникла Земля" для учнів 5 класу НУШ. В презентації використані ілюстрації картин Олега Шупляка з циклу "Український космос" та фото з відкритих інтернет-джерел.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як виникла Земля

Номер слайду 2

Гіпотеза - це вислови, міркування, передбачення, припущення або здогадки учених, не доведених наукою. Легенда – (з лат., — те, що має бути прочитане): народне сказання або оповідання про якісь події чи життя людей, оповите казковістю, фантастикою; міф, фантазія, вигадка, повір'я; щось вигадане, неправдиве.

Номер слайду 3

Земля – третя від Сонця планета Сонячної системи, її відстань від Сонця близько 150 млн. км. Земля належить до планет земної групи (Меркурій, Венера, Земля, Марс) і є найбільшою із цих планет у Сонячній системі. Єдина планета, на якій існує життя – на ній ростуть рослини, живуть тварини і люди. Супутник планети – Місяць. Назва планети «Земля» походить від стародавнього кореня зем, що у перекладі означає «підлога» або «низ». В англійській мові планету називають словом Earth, що означає «ґрунт». Земля обертається навколо Сонця за 365 діб 5 годин 48 хвилин 46 секунд. Пригадай

Номер слайду 4

- Гіпотеза №1 У 18 ст. французький учений. Жорж Бюффон висунувгіпотезу: - Земля - це уламок Сонця. Шматок зорі міг відірватися внаслідок падіння на Сонце комети. Земля, як частина Сонцяпоступово охолоджується. Гіпотези виникнення ЗемліЖорж Бюффон(1707-1788)французький учений

Номер слайду 5

Гіпотеза №2 Німецький вчений припустив: Сонце і планети утворилисяз розрідженої холодної газової хмари;-частинки стикались,ущільнувались в порядковому обертальному русі;-Хмара оберталась навколоцентрального згустка, з якого утворилося Сонце;-Речовина під дією сил розпалась на окремі газові згустки;-Внаслідок притягання і охолодження утворились. ПЛАНЕТИ.-Ця ідея влинула на подальший розвиток природознавства. Гіпотези виникнення ЗемліІммануїл Кант(1724-1804)німецький учений, філософ

Номер слайду 6

Гіпотези виникнення ЗемліП'єр Лаплас(1749-1827)французький астроном, математик. Гіпотеза №3 Французький вчений припустив: Сонце і планети виникли з гігантської розжареної газової хмари. Вона поступово остигала, стискалася і дала початок Сонцю та планетам.

Номер слайду 7

Гіпотези виникнення ЗемліОтто Шмідт(1891-1956)Гіпотеза №4 -Мільярди років тому навколо Сонця була гігантська хмара з холодного пилу і замерзлого газу; -Під впливом Сонця хмара почалаобертатись і упорядковуватись;-Взаємне притягування частинокпризвело до утворення згустків,з яких утворилися планети;-Збільшення планет відбулось зарахунок їх зіткнення з космічнимичастинками.

Номер слайду 8

Сучасні погляди на походження ЗемліЗемля утворилась 4,5 млрд.років тому із розсіяних у Всесвіті газів і пилу. Вік Сонця становить приблизно п’ять мільярдів років.-Під впливом сили тяжіння Землі, речовини розподіляються. Вік Сонця становить приблизно п’ять мільярдів років. В результаті розподілу виникли оболонки Землі.-Ці оболонки різні за агрегатним, хімічним станом і фізичнимивластивостями.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Опрацювати § 19, стор 68-70.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Котляр Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Карпевич Леся Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
5923
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку