Презентація "Як виникли системи літочислення"

Про матеріал
Презентацію розроблено як додатковий матеріал на основі підручника "Всесвітня історія. Історія України 6 клас, / І. Я. Щупак,
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯК ВИНИКЛИ СИСТЕМИ ЛІТОЧИСЛЕННЯ.Історична періодизація

Номер слайду 2

План уроку1. Історичний час у давнину2. Як виникли одиниці вимірювання часу.3. Види календарів у давні часи.4. Періодизація історії

Номер слайду 3

ПРИГАДАЙТЕЩо таке історичний час? Коли розпочався історичний час?Яка спеціальна історична дисципліна вивчає час?Які одиниці вимірювання часу ви знаєте?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Упорядкуйте  «Одиниці виміру часу» З’єднайте картки із назвами одиниць вимірювання часу. Визначте, яка текстова картка є зайвою. Поясніть чому.

Номер слайду 6

ОДИНИЦІ ВИМІРЮВАННЯ ЧАСУ Доба — час, протягом якого земна куля обертається навколо своєї осі. Для обрахунку тижня використано фази Місяця, кожна — приблизно 7 діб. Проміжок часу від молодого Місяця до іншого молодого Місяця стали називати місяцем. Рік – час, протягом якого Земля робить повний оберт навколо Сонця, — 365 діб 5 годин 48 хвилин 46 секунд. Для того щоб орієнтуватися в часі, тобто визначити рік події, потрібна точка відліку — ера (із латинської мови — вихідне число). Ерою (літочисленням) називають лічбу (відлік) часу від певної події.

Номер слайду 7

Назвіть види годинників, зображені у «Годинниковому лото». Розташуйте зображення годинників у послідовності від найдавнішого  пристрою до найбільш сучасного.

Номер слайду 8

КАЛЕНДАРЦе система числення часу, побудована на періодичних явищах природи: зміні сезонів, фаз Місяця, Сонця3. Види календарів у давні часи. Які бувають календарі?

Номер слайду 9

Сонячний календар створено в Давньому Єгипті. Поділявся на три сезони та на 12 місяців по 30 днів. День і ніч поділялися на 12 частин.

Номер слайду 10

Китайський календар Роздивіться уважно китайський календар. Віднайдіть на ньому рік свого народження та дізнайтеся, в році якої тварини за китайським календарем ви народилися.

Номер слайду 11

Зазвичай за початок літочислення обирали найважливіші події в житті суспільства. Наприклад, давні народи Сходу найчастіше починали відлік часу від вступу на престол правителів. У Давній Греції літочислення велося від перших олімпійських ігор, які ймовірно відбулися 1 липня 776 р. до н. е. Стародавні римляни впровадили еру «від заснування Рима» на честь створення свого головного міста (753 р. до н.е.)

Номер слайду 12

Життя наших предків-слов’ян тісно було пов’язане з природою, тому слов’яни лічили роки від важливих подій, що відбувалися в природі. Наприклад: «літо 111810 від Великого Переселення з Даар», «літо 142994 від періоду Трьох Місяців». 

Номер слайду 13

Літочислення в сучасному світіВідлік часу в Україні та більшості держав світу ведуть від Різдва Христового. В країнах, де утвердилося християнське літочислення, люди живуть за григоріанським календарем, запровадженим Папою Римським Григорієм XIII у 1582 році замість юліанського. Різниця між календарями на даний час складає 13 днів. Напевне, ви чули про свято Старий Новий рік — Новий рік за юліанським календарем, котрий відзначають відповідно до релігійних традицій і в Україні.

Номер слайду 14

4. Періодизація історіїПеріодизація історії людства – умовний поділ історії людства на певні хронологічні періоди.{91319061-EDA0-4 A4 A-A2 FA-4 DD52697 CD3 E}Історія первісного суспільтва Стародавній світ. Середні віки /Середньовіччя. Новий час. Новітній час. Поява людини на Землі – 3 тис. Років до н.е.3 тис. Років до н.е - V ст. (476 р.) З V до XV ст.(476 – 1492 рр.)XV – друга пол. XVIII ст. Кін. XVIII – XIX ст.1900 – 1939 рр.1939 – до наших днів

Номер слайду 15

Спосіб упорядкування хронологічних даних: хронологічна таблицяхронологічна таблиця — спосіб упорядкування подій за часом, перелік історичних подій у календарній послідовності.

Номер слайду 16

Пам’ятка. Як скласти хронологічну таблицю. Прочитайте повністю тему, за якою належить скласти хронологічну таблицю.• Уважно прочитайте текст, виділіть основні події, що згадуються в даному тексті.• Підготуйте в зошиті основу таблиці.• Прочитайте ще раз текст, заповніть таблицю. Розставте всі події за хронологічним порядком, тобто першою ставте подію, що відбулася раніше за всі, другою — подію, що відбулася після неї, і так далі. Останньою у списку має бути зазначена подія, що відбулася пізніше за всі.

Номер слайду 17

 Спосіб упорядкування хронологічних даних: синхронізована таблиця

Номер слайду 18

Пам’ятка. Як скласти синхроністичну таблицю за вказаними датами• Накресліть у зошиті основу таблиці. Скористайтеся сайтом пошукової системи. Введіть у рядок пошуку «Цей день в історії».• Введіть у пошук потрібний вам рік.• Прочитайте інформацію про події, які відбулися в зазначеному році.• Виберіть ті, які відбулися у світі і вас зацікавили. Запишіть їх у таблицю.• Віднайдіть події, що стосуються історії України. Запишіть їх у таблицю.

Номер слайду 19

Домашнє завдання прочитати § 2-3, с. 10-16; відповісти на запитання після параграфу (усно). Виконати онлайн-вправу за посиланням: https://learningapps.org/view3770817

pptx
Додано
13 травня
Переглядів
2076
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку