Презентація "Як жили предки українського народу — слов’яни." Практична робота № 6

Про матеріал
Мета. Познайомити учнів з особливостями духовного світу, господарювання та побуту давніх слов'ян. Формувати та розвивати в учнів дослідницькі уміння, навички пошуково – дослідницької роботи (виявлення проблем, збір інформації), спостережливість, вміння аналізувати, порівнювати, критично мислити, висловлювати власну думку. На основі отриманих знань і опорних умінь знайти схожі елементи побутової та духовної культури слов'ян і сучасних українців. Мета. Познайомити учнів з особливостями духовного світу, господарювання та побуту давніх слов'ян. Формувати та розвивати в учнів дослідницькі уміння, навички пошуково – дослідницької роботи (виявлення проблем, збір інформації), спостережливість, вміння аналізувати, порівнювати, критично мислити, висловлювати власну думку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота №6 Як жили предки українського народу – слов’яни

Номер слайду 2

Розгляньте ілюстрації, ознайомтеся з презентацією,прочитайте &56 підручника, дайте відповіді на запитання.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Як облаштовували житло давні слов’яни. Від початку своєї історії слов’янські спільноти вели осілий спосіб життя. Хоча також переміщалися в пошуках нових територій для життя.

Номер слайду 5

Давні слов’яни облаштовували невеликі (від семи до 30 господарств) неукріплені поселення, іноді будували укріплені городища.

Номер слайду 6

Житла будували наземні чи заглиблені в землю. Важливим їхнім елементом були печі або відкриті вогнища на долівці. Поряд із житломлаштували господарські споруди, ями-льохи для зберігання запасів.

Номер слайду 7

ЯК ГОСПОДАРЮВАЛИ ДАВНІ СЛОВ’ЯНИ ЯК ГОСПОДАРЮВАЛИ ДАВНІ СЛОВ’ЯНИ

Номер слайду 8

Номер слайду 9

 ЯКИЙ ВИГЛЯД МАЛИ ДАВНІ СЛОВ'ЯНИЗовнішність слов’ян, їхній одяг дають змогу уявити історичні реконструкції.

Номер слайду 10

ДУХОВНИЙ СВІТ ДАВНІХ СЛОВ’ЯНРелігійні уявлення слов’ян, так само як і в інших народів, були поєднанням анімізму, тотемізму і магії. У релігійних уявленнях слов’ян усі божества були схожими на людей. Наші предки поклонялися лісовику, водянику, польовику. Священними вважалися дерева.

Номер слайду 11

Як і інші давні багатобожні (язичницькі) вірування, вірування давніх слов'ян були тісно пов'язані з обожненням явищ і сил природи. Кожне з них мало певне надприродне пояснення та пов'язувалось з певним божеством чи таємничою істотою. Вірування усіх давніх народів були тісно пов'язані з їх повсякденним життям, навколишнім світом, природою. Древні люди намагались пояснити зміни, явища і сили в природі і суспільстві (невидимий світ) використовуючи наявні у них на той час поняття про стосунки між людьми (видимий світ). Таким чином сили природи уподібнювались людям, набували певних людських рис і в такому вигляді потрапляли у казки. Таким чином з'явилися поняття богів, янголів, демонів, чортів, водяників, мавок, русалок тощо.

Номер слайду 12

Дайте відповідь на запитання. Практична робота № 6«Як жили предки українського народу – слов’яни» І. Як облаштовували життя давні слов’яни1. Назвіть спосіб життя, що вели давні слов’яни?Назвіть головний елемент житла слов’ян?3. Яка кількість господарств могла знаходитися в поселенні слов’ян?

Номер слайду 13

ІІ. Як господарювали давні слов’яни. Які заняття слов’ян зображені на малюнку?Що на малюнку є свідченням існування землеробства?Чому, на вашу думку поселення обнесено частоколом?

Номер слайду 14

ІІІ. Духовний світ давніх слов’ян. Назвіть релігійні уявлення слов’ян. Творче завдання Придумайте інтелектуальні загадки, кросворд, вікторину до теми «Господарство та духовне життя давніх слов'ян». (за вибором)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Цюмра Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Штучка Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
20479
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку