Презентація. Як змінюється життя риб навесні?

Про матеріал
Уточнити знання учнів про життя риб навесні; розвивати вміння знаходити взаємозв’язки в природі; виховувати любов і дбайливе ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як змінюється життя риб навесні? Підготувала вчитель початкових класів Краснощокова Наталія Миколаївна м. Дніпро, КЗО “НВК №104”ДМР

Номер слайду 2

Дослідження Голова є, а шиї немає;очі є, а брів немає;рот є, а не говорить,без ніг, а далеко ходить.

Номер слайду 3

Пригадай, як зимують риби. Риби до зими збираються в зграї зимувати. Вони опускаються на глибину річок і озер. Їх тіло покривається слизом як шубою. Зиму риби проводять глибоко на дні. На дні вода не замерзає навіть у найлютіші морози. До зими риба стає нерухомої, млявою. Карасі, коропи зариваються в тіну на дні водойми і переживають так до весни. Вони нерухомі і втрачають апетит. Багато риби впадають у сплячку – соми, лини, лящі, плотва. Вони лягають на дно або зариваються в мул. Важко рибам під льодом взимку. Водорості починають гнити, повітря стає під льодом все менше, і рибам важко дихати. Тому люди пробивають у річках ополонці, через які під лід надходить чисте повітря. Хижі риби не сплять навіть взимку – минь, щука, окунь. Минь дуже спритний і ненажерливий хижак – як вовк, тільки водний. Він їсть риб, жаб, ікру. Минь дуже любить холодну воду. Полює минь вночі. А коли вода знову стає теплою, минь перетворюється в млявого і нерухомого. Форелі, сиги, лососі теж люблять холодну воду. Восени вони роблять на дні ямки – гнізда, закладають у них ікру. Навесні з цієї ікри з’являться маленькі рибки — дітки. Вони називаються «мальки».

Номер слайду 4

Важливі події у весняному житті риб Щойно на водоймах скресне крига, прогріється вода, риби піднімаються із дна водойм ближче до поверхні. Незабаром розпочнеться період розмноження - нерест.

Номер слайду 5

Риби шукають затишні місця для відкладання ікри. Полюбляють лускаті обирати тихі заплави попід берегами, або зарості густої водяної рослинності. Тобто місця, де немає бурхливої течії, яка могла б змити ікру.

Номер слайду 6

Сазани, річковий окунь, сом кращих місць для нереста не вишукують: розмножуються там, де живуть. сазан річковий окунь сом

Номер слайду 7

У багатьох риб під час нересту значно змінюється зовнішній вигляд. У самців наших звичайних річкових риб — лящів, яскравішає забарвлення, змінюється навіть форма тіла!

Номер слайду 8

Першими йдуть на нерест щуки, відразу як закінчиться льодохід. Потім настає час для нересту у ляща, плітки, окуня. Коли добре прогріються водойми, підуть на нерест коропи, карасі й лини. щука карась короп Лин

Номер слайду 9

Здебільшого після нересту риби не піклуються про своїх майбутніх нащадків, кидаючи ікру напризволяще. Але це не стосується сома. Сом на дні водойми викопує невеличку ямку для ікринок. А потім самець і самочка охороняють її. Мальки річкових риб тримаються зграйками й переважно обходяться без опіки дорослих. Мальків буває дуже багато, але дорослішають не всі. Упродовж «дитинства» на мальків звідусіль чекає небезпека: пересихання або забруднення водойм, полювання на них хижих риб та звірів.

Номер слайду 10

Пам’ятка. Період розмноження — нерест — особливо важливий для життя риб. Від того, як він пройде, залежить чисельність риби у наших водоймах! Під час нересту вилов риби заборонено!

Номер слайду 11

Чи доводилося тобі спілкуватися з рибалками?Напиши пам’ятку- пояснення, чому навесні не можна рибалити.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ананко Людмила Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
11769
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку