Презентація «Які взаємини організмів між собою та неживою природою на луках і городах».

Про матеріал
Презентація до теми «Які взаємини організмів між собою та неживою природою на луках і городах» за підручником "Пізнаємо природу" 6 клас автора Д. Біди &45 (розроблено до модельної програми «Пізнаємо природу» 5- 6 класи автори: Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І.) В презентації розкриті наступні питання: • Що таке луки. Які бувають луки. • Що таке підземна ярусність луків. • Які рослини ростуть на луках. • Які тварини мешкають на луках. • Які умови потрібні для вирощування городніх культур. • Як городні культури можуть впливати одна на одну.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯКІ ВЗАЄМИНИ ОРГАНІЗМІВ МІЖ СОБОЮ ТА НЕЖИВОЮ ПРИРОДОЮ НА ЛУКАХ І ГОРОДАХ.6 клас «Пізнаємо природу»

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙТЕ!Дайте визначення лісу як угрупованню. Які бувають ліси?Поясніть поняття «ярусність».

Номер слайду 3

ПРИГАДАЙТЕ!Що таке парк?Які бувають парки?

Номер слайду 4

ПОРІВНЯМО ЛІС І ПАРК.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ознаки для порівняння. Ліс. Парк1. Тип екосистеми (природня чи штучна)2. Види3. Ступінь втручання людини4. Ланцюги живлення (типи ланцюгів, довгі чи короткі, розгалуджені чи ні)

Номер слайду 5

ЛУКИ – НАЗЕМНІ ЕКОСИСТЕМИ. Луки — наземні природні екосистеми, які поширені на рівнинних територіях із достатньо вологим ґрунтом. Тому провідну роль у їх формуванні відіграє не клімат, а рельєф та ґрунт. Природні луки поширені в річкових долинах (заплавні луки), на межиріччях (суходільні луки) і в горах, вище за межею лісу (альпійські луки).

Номер слайду 6

ПІДЗЕМНА ЯРУСНІСТЬ ЛУКІВ. На луках немає дерев, тому надземна ярусність для лук не характерна. Проте розвинена підземна ярусність, яку визначає особливий шар ґрунту — дерен. Його утворюють щільно зімкнуті стебла, листки, пагони та корені багаторічних рослин. У дерені накопичуються поживні речовини, які впливають на родючість ґрунту. Дерен є місцем життя та їжею великої та різноманітної кількості організмів-руйнівників.

Номер слайду 7

ЯКІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ОРГАНІЗМІВ У ЛУЧНИХ УГРУПОВАННЯХ. Життя лучних угруповань визначають багаторічні трави. Найбільш поширеними лучними рослинами є конюшина лучна, чина лучна, горошок мишачий, волошки, королиця, жовтець, деревій. Вони люблять світло й тепло, у них невеликі листки з восковою плівкою, щоб захищатися від спеки.

Номер слайду 8

ЯКІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ОРГАНІЗМІВ У ЛУЧНИХ УГРУПОВАННЯХ. На відкритих лучних територіях живуть невеликі тварини, серед яких найбільше комах-запилювачів. На квітах можна побачити джмеля земляного, який будує гнізда в землі, диких бджіл, метелика павичеве око. Досить часто трапляються мухи-дзюрчалки. Вони схожі на бджіл, ос чи джмелів і таке забарвлення добре захищає їх від ворогів, хоча отруйних залоз у них немає. Серед зеленої трави важко помітити зелених коників.

Номер слайду 9

ЯКІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ОРГАНІЗМІВ У ЛУЧНИХ УГРУПОВАННЯХ. Комахами живляться жаби трав’яні, ропухи, зелена та прудка ящірки, а також птахи — жайворонки, куріпки, перепілки, плиска жовта, сорокопуди. На луках у норах водяться полівки та польові миші. Для них тут достатньо рослинного корму. У пошуках їжі на луки прилітають білі лелеки, сірі журавлі. Завершальною ланкою ланцюгів живлення є вуж звичайний, лунь лучний, лисиці.

Номер слайду 10

ЯКІ УМОВИ ПОТРІБНІ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ ГОРОДНІХ КУЛЬТУР. Городом називають невелику земельну ділянку для вирощування овочевих рослин. Іноді на городніх ділянках ростуть також ягідні та фруктові культури. Городні рослини взаємопов’язані насамперед із такими чинниками неживої природи, як світло, тепло, вологість і ґрунт. Усi городнi рослини потребують достатнього освiтлення й добре розвиватимуться лише за цих умов.

Номер слайду 11

ЯКІ УМОВИ ПОТРІБНІ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ ГОРОДНІХ КУЛЬТУР. Різна потреба в городніх рослин в теплі. До холодостiйких рослин належать горох, петрушка, цибуля, часник, морква, до теплолюбних — огiрки, помiдори, квасоля, кавуни, динi. Знання про потребу рослин у теплi враховують пiд час садiння. Важливою умовою для розвитку городнiх рослин є вологість ґрунту, адже мінеральні речовини рослина засвоює у вигляді розчинiв.

Номер слайду 12

ЯКІ УМОВИ ПОТРІБНІ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ ГОРОДНІХ КУЛЬТУР. Визначальна умова гарного розвитку рослин — це родючий ґрунт, у якому є всі необхідні мінеральні елементи (Нітроген, Фосфор, Калiй) та органічні речовини.

Номер слайду 13

ЯКІ УМОВИ ПОТРІБНІ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ ГОРОДНІХ КУЛЬТУР. Відомо, що рослини виділяють сполуки, які сприяють росту сусідніх рослин або пригнічують їх. Також рослини можуть забезпечити одна одній захист від спеки, бур’янів чи шкідників. Наприклад, посіяне густіше насіння буряку чи моркви буде проростати краще, аніж те, що посіяне поодинці. Річ у тім, що корінці проростків виділяють речовини, які сприяють росту. Ще декілька прикладів: гірчиця відлякує личинок жуків-дротяників, а леткі речовини цибулі чи часнику — попелиць.

Номер слайду 14

Опрацювати &46, пройти тестування «Які взаємини організмів між собою та неживою природою на луках і городах». Домашнє завдання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Шляхова Наталія Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Титова Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Аксаментова Мар'яна Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Дешура Олександр Олексійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
6 квітня
Переглядів
3959
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку