Презентація «Які взаємозв’язки організмів у грунті.»

Про матеріал
Презентація до теми «Які взаємозв’язки організмів у грунті» за підручником "Пізнаємо природу" 6 клас автора Д. Біди &47 (розроблено до модельної програми «Пізнаємо природу» 5- 6 класи автори: Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І.) В презентації розкриті наступні питання: • Які організми мешкають у грунті. • Яке значення грунтових мешканців у природі та житті людини. • Харчові взаємозв’язки між мешканцями грунтового середовища: ланцюги видання та ланцюги розкладання. • Просторові зв’язки у грунтових угруповань. • Зв’язки поселення та зв’язки перенесення у грунті. • Чим зумовлена родючість грунтів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯКІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ОРГАНІЗМІВ У ГРУНТІ.6 клас «Пізнаємо природу»

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙТЕ!Які екосистеми називають луками?Які бувають луки?

Номер слайду 3

ЯКІ РОСЛИНИ ТА ТВАРИНИ ЖИВУТЬ НА ЛУКАХ?

Номер слайду 4

ЩО ТАКЕ ГОРОД? НАЗВІТЬ РОСЛИНИ,ЯКІ ВИРОЩУЮТЬ НА ГОРОДАХ. ЯКІ УМОВИ ПОТРІБНІ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ ГОРОДНІХ КУЛЬТУР?

Номер слайду 5

ПРИГАДАЙТЕ, ХТО ЖИВЕ У ГРУНТІ.

Номер слайду 6

ЯКЕ ЗНАЧЕННЯ ҐРУНТОВИХ МЕШКАНЦІВ У ПРИРОДІ ТА ДЛЯ ЛЮДИНИҐрунт є домівкою для величезної кількості організмів. 40 % усіх живих організмів на планеті мешкають у ґрунті. Це кроти, дощові черв’яки, багатоніжки, личинки травневого хруща, дротяники, мурахи. Важливі функції у ґрунті здійснюють також ґрунтові бактерії, одноклітинні водорості, цвілеві й дріжджеві гриби, амеби, інфузорії.

Номер слайду 7

ЯКЕ ЗНАЧЕННЯ ҐРУНТОВИХ МЕШКАНЦІВ У ПРИРОДІ

Номер слайду 8

ЯКЕ ЗНАЧЕННЯ ҐРУНТОВИХ МЕШКАНЦІВ У ПРИРОДІ ТА ДЛЯ ЛЮДИНИ Життєдіяльність ґрунтових мешканців є основою існування всіх екосистем: наземних і водних, природних і штучних. Ці організми взаємодіють із компонентами атмосфери, гідросфери й літосфери та забезпечують існування неживої природи. З ґрунтами штучних екосистем пов’язані такі аспекти життя людини, як продукти харчування, озеленення місць проживання, очищення повітря та води від забруднень.

Номер слайду 9

Назвіть найпоширеніші в Україні типи ґрунтів, що займають майже 65 % території країни та є нашим національним багатством.

Номер слайду 10

ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ МІЖ МЕШКАНЦЯМИ ҐРУНТУУ харчовій мережі розрізняють два види ланцюгів живлення: виїдання та розкладання. Ланцюги виїдання починаються із живих організмів, які здатні до фотосинтезу та можуть накопичувати органічні речовини у своїх коренях, бульбах, коренеплодах, кореневищах. Ці підземні органи поїдають личинки комах, миші, слимаки, які, у свою чергу, є поживою для їжаків чи дятлів.

Номер слайду 11

ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ МІЖ МЕШКАНЦЯМИ ҐРУНТУПершою ланкою ланцюгів розкладання є рештки організмів. Первинними споживачами бувають бактерії та гриби, а в інших — дощові черв’яки, мокриці. Вторинними споживачами, які харчуються грибами та бактеріями, є круглі черви, мурахи, багатоніжки. Їх поїдають хижі або всеїдні тварини — синиці, шпаки, бурозубки, кроти.

Номер слайду 12

ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ МІЖ МЕШКАНЦЯМИ ҐРУНТУПросторові зв’язки ґрунтових угруповань пов’язані з підземною ярусністю. Вона визначається розташуванням коренів різних рослин на різній глибині та тими організмами, які їх супроводжують. Глибоко проникають у ґрунт корені степових та пустельних багаторічних рослин і корені дерев. Наприклад, корені верблюжої колючки заглиблюються в грунт на 20 м.

Номер слайду 13

ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ МІЖ МЕШКАНЦЯМИ ҐРУНТУПрикладами зв’язків поселення є проживання в норах мишей, борсуків чи кротів, різних кліщів, співіснування симбіотичних грибів та бактерій із коренями рослин. Зв’язки перенесення також характерні для ґрунтових мешканців. Наприклад, ґрунтові віруси від однієї рослини до іншої потрапляють за допомогою круглих червів, спори грибів транспортуються слимаками.

Номер слайду 14

ЧОМУ РОДЮЧІ ҐРУНТИ ЧОРНІТемного забарвлення ґрунтам надає перегній, або гумус. Це органічна частина ґрунту, що утворюється після розкладання рослинних і тваринних решток. Від гумусу залежить родючість ґрунтів та їхня вологоємність, оскільки перегній має унікальну здатність утримувати важливі поживні речовини та воду. Що більше гумусу, то краще ростуть і розвиваються рослини. Найродючіші ґрунти містять приблизно 9 % перегною, а ґрунт, у якому його вміст менше 1 %, вважається неродючим.

Номер слайду 15

ЧОМУ РОДЮЧІ ҐРУНТИ ЧОРНІРозкладання органічних решток у ґрунті здійснюють організмируйнівники. Дощові черв’яки, багатоніжки, мокриці, личинки комах споживають перегній разом із дрібними організмами і розщеплюють певні органічні речовини. Ґрунтові гриби (цвілеві гриби, дріжджі) для свого живлення перетравлюють органічні рештки поза організмом і розщеплюють інші речовини. Бактерії руйнують рештки до простих мінеральних речовин.

Номер слайду 16

Опрацювати &47, виконати завдання «Доповніть речення». Домашнє завдання.

Номер слайду 17

Темного забарвлення ґрунтам надає … або … . Розкладання органічних решток у ґрунті здійснюють організми … Національним багатством України є грунти, що називаються …. У грунті живе … % усіх живих організмів на планеті. У харчовій мережі грунтового середовища існування розрізняють два види ланцюгів живлення - … та …. Першою ланкою ланцюгів розкладання є … …. Просторові зв’язки ґрунтових угруповань пов’язані з … …. Проживання в норах мишей, борсуків, кротів є прикладами зв’язків …. Транспортування слимаками спор грибів є прикладом зв’язків …. Сукупність мешканців ґрунтового середовища, між якими існують тісні різноманітні зв’язки – це … …. Життєдіяльність ґрунтових мешканців є основою існування всіх … Завдання «Доповніть речення»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Пась Любов Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Дчкую за роботу. Використовую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Батаєва Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Колесник Алла Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Плодієнко Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кравцова Натали
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
6 квітня
Переглядів
6104
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку