Презентація "Які явища пов'язані із рухами Землі та Місяця".

Про матеріал
Презентація до уроку у 6 класі з курсу "Пізнаємо природу" до теми "Які явища пов’язані із рухами Землі та Місяця". Розроблено до модельної програми «Пізнаємо природу» 5- 6 класи (інтегрований курс) (авт. Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І.) В презентації розкриті наступні питання: • Місяць – природний супутник Землі. • Поняття про викривлений простір. • Чому відбувається зміна дня і ночі. • Поняття про часові пояси. • Звичайні роки та високосний рік. • Причини та наслідки змін пір року на Землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯКІ ЯВИЩА ПОВ’ЯЗАНІ З РУХАМИ ЗЕМЛІ ТА МІСЯЦЯ.

Номер слайду 2

Розподіліть зображені зміни речовин на дві групи: незворотні та зворотні перетворення.

Номер слайду 3

Як називається процес повільної взаємодії металів із киснем?

Номер слайду 4

Коли ми хворіємо, то температура нашого тіла підвищується. Чому підвищення температури тіла понад 42° вважається смертельно небезпечним?ПОМІРКУЙТЕ!

Номер слайду 5

Розгадайте ребус. Що ви знаєте про об’єкт, зашифрований в ребусі?

Номер слайду 6

Місяць — природний супутник Землі. Місяць обертається навколо Землі, а Земля обертається навколо Сонця. Із рухами Землі та Місяця пов’язані життєво важливі для нас явища: зміна дня й ночі, зміна пір року, припливи й відпливи, сонячні та місячні затемнення, зміна фаз Місяця. ЩО ЗМУШУЄ МІСЯЦЬ ОБЕРТАТИСЯ НАВКОЛО ЗЕМЛІ, А ПЛАНЕТИ — НАВКОЛО СОНЦЯ.

Номер слайду 7

Сила, яка утримує нас на поверхні Землі, Місяць — на орбіті Землі, а планети — навколо Сонця, досі не розгадана вченими. За теорією гравітації Альберта Ейнштейна, поблизу масивних тіл, наприклад Сонця, простір викривлений , і планети реагують на це. Уявити викривлений простір дуже непросто. ЩО ЗМУШУЄ МІСЯЦЬ ОБЕРТАТИСЯ НАВКОЛО ЗЕМЛІ, А ПЛАНЕТИ — НАВКОЛО СОНЦЯ.

Номер слайду 8

Земля обертається навколо своєї осі — уявної лінії, що проходить крізь її полюси та центр. Ми не відчуваємо рухів Землі, бо рухаємося разом із нею. Але спостереження за Сонцем і зорями доводять добове обертання Землі. ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЄТЬСЯ ДЕНЬ І НІЧ.

Номер слайду 9

Сонце завжди освітлює лише половину земної кулі. На освітленій половині Землі панує день, на неосвітленій — ніч. Земля обертається із заходу на схід, а лінія сходу Сонця просувається зі сходу на захід, розділяючи денну й нічну півкулі (мал. 86). ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЄТЬСЯ ДЕНЬ І НІЧ.

Номер слайду 10

Через те що лінія сходу Сонця рухається вздовж поверхні Землі, що далі на схід від Києва, то раніше сходить (і заходить) Сонце, а отже, раніше настає ранок або ніч. Наприклад, у Києві Сонце сходить на 26 хвилин раніше, ніж у Львові, але на 23 хвилини пізніше, ніж у Харкові. ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЄТЬСЯ ДЕНЬ І НІЧ.

Номер слайду 11

Оскільки повний оберт навколо осі Земля здійснює за 24 години, то різниця в часі між двома точками, що розташовані на протилежних кінцях Землі, становить 12 годин. Тому годиники не можуть показувати однаковий час на всій земній кулі. Тому Земля поділена на 24 часові пояси, і в межах одного поясу час незмінний. Україна охоплює три часові пояси (мал. 87). На території нашої країни діє час другого часового поясу, який називається київським часом. ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЄТЬСЯ ДЕНЬ І НІЧ.

Номер слайду 12

Земля рухається навколо Сонця по еліптичній (близькій до кола) орбіті, тому відстань від Землі до Сонця впродовж року дещо змінюється. На початку січня наша планета перебуває найближче до Сонця, на початку липня — найдалі. ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПОРИ РОКУ.

Номер слайду 13

Повний оберт навколо Сонця триває 365,25 доби. Але в календарі зазначаємо лише цілі дні, й оскільки за чотири роки набігає ціла доба, то кожен четвертий рік стає високосним, у якому 366 днів. У такому році місяць лютий має не 28, а 29 днів. ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПОРИ РОКУ.

Номер слайду 14

Щоб зрозуміти, чому поверхня кулі освітлена неоднаково, Розглянемо малюнок 89. Та сама енергія, що надходить від Сонця, розподіляється поблизу полюсів на значно більшу площу, ніж поблизу екватора. Тобто на площу в один квадратний кілометр поблизу екватора потрап ляє набагато більше сонячної енергії (і світла, і тепла), ніж поблизу полюсів. ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПОРИ РОКУ.

Номер слайду 15

Чому змінюються пори року? Земна вісь нахилена до площини орбіти. Тому під час руху навколо Сонця змінюється освітлення відповідних ділянок Землі, а отже, і кількість сонячної енергії, яка на них потрапляє. Приблизно 21 червня на Північну півкулю потрапляє найбільше сонячної енергії, у Північній півкулі — літо, у Південній — зима. Через 6 місяців — усе навпаки. ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПОРИ РОКУ.

Номер слайду 16

ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПОРИ РОКУ. Зміна пір року —неймовірна окраса нашої планети. Якби земна вісь булаперпендикулярною до площини орбіти, то день і ніч усюди на Землі завжди тривали б рівно 12 годин, а в Україні завжди була б одна й та сама пора року.

Номер слайду 17

ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПОРИ РОКУ. Наше життя підпорядковане добовому й річному руху Землі. Добовий ритм визначає для нас час праці й відпочинку, річний — змушує пристосовуватися до різних температурних умов. Тварини й рослини тежпідпорядковуються цим ритмам.

Номер слайду 18

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ Земля обертається навколо своєї осі із заходу на схід. Наслідком обертання Землі навколо своєї осі є зміна дня і ночі та різниця в часі в різних точках нашої планети. На схід від точки, де ми перебуваємо, Сонце сходить раніше, а на захід від нас — пізніше. Земля обертається навколо Сонця по майже коловій орбіті. Нахил земної осі до площини орбіти є причиною зміни пір року на Землі.

Номер слайду 19

Опрацювати &17 с. 70-74, виконати завдання «Доповніть речення». Домашнє завдання.

Номер слайду 20

Завдання «Доповніть речення».1. Місяць — природний ? Землі.2. За теорією гравітації ?, поблизу масивних тіл, наприклад Сонця, простір викривлений. 3. Сонце завжди освітлює лише ? земної кулі. На освітленій половині Землі панує ? , а на неосвітленій - ?.4. Земля обертається із ? на ?.5. Земля поділена на ? часові пояси, і в межах одного поясу час незмінний. Україна охоплює ? часові пояси.6. На території нашої країни діє час ? часового поясу, який називається ? часом.7. На початку січня наша планета перебуває ? до Сонця, на початку липня — ? .

Номер слайду 21

Завдання «Доповніть речення».8. Повний оберт навколо Сонця триває ? доби.9. Але в календарі зазначаємо лише цілі дні, й оскільки за чотири роки набігає ціла доба, то кожен ? рік стає високосним, у якому ? днів.10. 21 ? — день літнього сонцестояння, ? день у році.11. Наше життя підпорядковане ? й ? руху Землі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Шляхова Наталія Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Воробйова Антоніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Корнелюк Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Решетова Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Мягкоход Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Крамар Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Дрозд Катерина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Кулик Анна Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Коваленко Ірина Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
pptx
Додано
4 листопада 2023
Переглядів
8345
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку