Презентація. Який слід повинна залишити людина на Землі. В Сухомлинський

Про матеріал
Скільки людей - стільки ідей... Багато цікавого матеріалу можна підібрати для уроку...Цей урок я побачила саме так... Матеріали використані з мережі інтернет...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В. Сухомлинський. “Який слід повинна залишити людина на землі.” Презентацію підготувала вчитель початкових класів П 'ятницької ЗСШ І –ІІ ступенів Хирівська Галина Миколаївна Читання 3 клас

Номер слайду 2

Загально пізнавальні цілі: Конкретизовані навчальні цілі:

Номер слайду 3

І. Організація класу. Привітання. Усміхніться всім навколо Небу, сонцю, добрим людям! І тоді обов’язково наш урок цікавим буде.

Номер слайду 4

ІІ. Розчитування. 1). Скоромовка: У бобра добра багато і надворі, і в коморі, бо охоче дні і ночі він робив, він і сіяв, він і віяв, і косив, і молотив. 2) Чистомовка: Ро – ро – ро – ти твори добро; Ити – ити – ити – нам у добрі жити Ать – ать – ать – хай всі добро творять.

Номер слайду 5

ІІІ. Перевірка домашнього завдання. Перевірка розуміння змісту оповідання В.Сухомлинського «Гвинтик». Тестування. 1). Хто готував домашнє завдання? а) Юрко; б) Мишко; в) Петрик. 2). Що потрібно було підкреслити? а) дієслова; б) прикметники; в) іменники. 3). Юрко побіг грати у: а) хокей; б) м’яча; в) шахи. 4). Що забув робітник? а) підмести цех; б) загвинтити гвинтик; в) пообідати.

Номер слайду 6

ІІІ. Перевірка домашнього завдання.

Номер слайду 7

Повідомлення цікавих моментів з біографії В.Сухомлинського. 1-ий учень. В.Сухомлинський народився у с.Василівка на Кіровоградщині. Зростав жвавим, допитливим хлопчиком, дуже любив малювати. Але в той час були дуже важкі часи, тому зошити, пензлик, фарби можна було придбати за лікарські рослини. За 1 склянку насіння акації давали 2 зошити . Маленький Василько ціле літо був у лісі. 2-ий учень. А мені матуся читала, що вже відомий нам В.Сухомлинський так хотів малювати, що одного разу пішов із товаришами пішки у Кременчук, аж за 35 км. 3-ий учень. А я знаю про нього те, що він, коли навчався, приходив до школи раніше всіх і перед уроками допомагав товаришам виконувати завдання з математики. 4-ий учень. А коли виріс, вивчився, то став учителем, а тоді ще і директором школи . І пропрацював 35 років. Для дітей написав майже 1500 творів – мініатюр та казок. Він мав родину і двоє дітей. 5 – ий учень. В. Сухомлинському належать слова, що є провідною думкою сьогоднішнього уроку: « Роби добро не тільки тоді, коли тебе бачать люди. Значно більше треба для того, щоб залишитись людиною тоді, коли тебе ніхто не бачить».

Номер слайду 8

Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний Людина народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний. В. Сухомлинський

Номер слайду 9

Вступне слово учителя Щоб зрости людиною доброю, чуйною, уважною, необхідно змалку плекати в собі насіння доброти, вчитися творити добро. Сьогодні настав час поповнити нашу скарбничку знань, ще раз переконатися в тому, що людина недаремно прийшла у цей світ, вона повинна обов'язково залишити після себе слід. Допоможе нам це зрозуміти оповідання В. О. Сухомлинського «Який слід повинна залишити людина на землі».

Номер слайду 10

ІV. Повідомлення теми і мети уроку. Складіть із розсипанки слів речення і ви дізнаєтесь, як звучить це запитання. землі слід повинна? на людина Який залишати

Номер слайду 11

Мотивація навчальної діяльності З малого зернятка виросте колос у полі, Із хмаринки малої йде дощ на роздоллі. З малого струмка витікає ріка, З малої стежини — твій шлях до вершини життя. Опрацювання оповідання В.Сухомлинського «Який слід повинна залишити людина на землі?».

Номер слайду 12

Який слід повинна залишити людина на землі? Старий Майстер звів кам'яний будинок. Став осторонь і милується. "Завтра в ньому оселяться люди", - думає з гордістю. А в цей час біля будинку грався Хлопчик. Він стрибнув на сходинку й залишив слід своєї маленької ніжки на цементі, який ще не затвердів. - Для чого ти псуєш мою роботу? - сказав з докором Майстер. Хлопчик подивився на відбиток ноги, засміявся й побіг собі. Минуло багато років, Хлопчик став дорослим Чоловіком. Життя його склалось так, що він часто переїздив з міста до міста, ніде довго не затримувався, ні до чого не прихилявся - ні руками, ні душею. Прийшла старість. Згадав старий Чоловік своє рідне село на березі Дніпра. Захотілось йому побувати там. Приїхав на батьківщину, зустрічається з людьми, називає своє прізвище, але всі здвигують плечима - ніхто не пам'ятає такого Чоловіка. - Що ж ти залишив після себе? - питає у старого Чоловіка один дід, - Є в тебе син чи дочка? - Немає у мене ні сина, ні дочки. - Може, ти дуба посадив? - Ні, не посадив я дуба... - Може, ти поле випестував? - Ні, не випестував я поля... - Так, мабуть, ти пісню склав? - Ні, й пісні я не склав. - Так хто ж ти такий? Що ж ти робив усе своє життя? - здивувався дід. Нічого не міг відповісти старий Чоловік. Згадалась йому та мить, коли він залишив слід на сходинці. Пішов до будинку. Стоїть той наче вчора збудований, а на найнижчій сходинці - закам'янілий відбиток Хлопчикової ніжки. "Ось і все, що залишилось після мене на землі, - з болем подумав старий Чоловік.- Але цього ж мало, дуже мало... Не так треба було жити..."

Номер слайду 13

Словникова робота Словникова скринька: докір знизують старий найнижчий мастер випестував осторонь цемент згадалась Докір – осуд, звинувачення. Осторонь – збоку, біля, коло. Знизують – дивуються. «знизувати плечима» ( покажіть, як це). Цемент - будівельний матеріал. Випестував – дбайливо доглядав

Номер слайду 14

Творча робота Дібрати слова-антоніми до слів Старість - … Мало - … Згадалось - …

Номер слайду 15

Аналіз змісту прочитаного з елементами вибіркового читання В. Сухомлинського «Який слід повинна залишити людина на землі» Аналіз тексту з елементами вибіркового читання. Прочитайте Чим був задоволений старий майстер? Прочитайте про вчинок хлопчика. Чи зрозумів він тоді. Що зробив погано? Прочитайте . Як склалося життя хлопчика через багато років? Що згадав старий чоловік на старості років? Прочитайте. Яке бажання виникло в нього? Прочитайте. Де була батьківщина Чоловіка? Як прийняло його рідне село? Прочитайте. Що залишив Чоловік після себе на землі? Чи усвідомив він суть життя на землі? Доведіть рядками тексту.

Номер слайду 16

ГРУ»Хвилинка-відпочинька» Засиділись – ну, вставайте, Разом всі відпочивайте! Добре те, що сонце світить! ^ Діти піднімають руки вгору Добре те, що вітер віє! Імітують хитання дерев від вітру Добре те, що цей ось ліс Присідають. Разом з нами ріс і ріс! Повільно підіймаються, показуючи, як ростуть дерева Добре те, що в нашій річці ^ Піднімають руки вперед, долоні назовні. Синя, не брудна вода! Імітують плавання. І мене матуся рідна Крокують на місці. Після школи зустріча. Плескають у долоні перед грудьми Добре гратися надворі! Стрибають. Добре вчитися у школі! Сідають за парти. Добре плавати в ставку! Імітують плавання Добре те, що я живу! На слово «я» руками показують на себе, потім підіймають руки вгору.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Дискусія « Чи потрібно залишати слід на землі». Ключові фрази: « Я вважаю…» « Я з вами згоден…» « Я поважаю вашу думку, але…» « Я з вами не згоден…» « Це має значення…»

Номер слайду 19

Поясніть значення прислів'я 1 зробиш 4 кайся 2 добро 5 вдієш 6 лихо 7 не чувайся 3 не Зробиш добро - не кайся, вдієш лихо – не чувайся.

Номер слайду 20

Робота в групах Вікторина «З'єднай стрілочками ». Учитель, директор, клас, горбатенька … «Сергійкова квітка» Яринка, мама, маленька сорочечка … «Я хочу сказати своє слово». Бабуся Марія, онук Петрик, маленька пташка… « По волосинці». Учителька Катерина Іванівна, учні, голубе небо, Валя… «Горбатенька дівчинка». Марійка, Миколка, Лариса, піджмурки… « Як же все це було без мене?». Сергійко, Петро, Максим, Гриць, квітка … « Про що думала Марійка».

Номер слайду 21

Формування читацьких навичок Виразне читання вірша Ти добро лиш твори повсюди. І Хай теплом твої повняться груди. Ти посій і доглянь пшеницю, Викопай і почисть криницю,

Номер слайду 22

«Життя - це мить, зумій його прожити». Поміркуйте, який слід повинна залишити на землі людина. Асоціативний кущ добрі справи, посаджені дерева, виховані діти, вирощений урожай, складену пісню, написану книгу, викопана криниця, Це має бути така справа, яка б і після смерті людини нагадувала про неї іншим.

Номер слайду 23

Підсумок уроку Він залишив назавжди Слід після себе в світі. Слід той, що не зможуть змести Сиві і славні століття.

Номер слайду 24

Творіть добро! Тільки праця людська залишає слід на землі. Людське серце має бути відкритим для добра, людяності, щирості і любові. Саме таким було серце В. Сухомлинського – чудового письменника і учителя від Бога. А що треба робити, щоб стати справжньою людиною? Відповідь проста – і водночас складна. Прочитайте її на промінчиках сонечка: ДАРУЙ ДОБРО!

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Домашнє завдання Читати за особами уривки, переказувати оповідання.

ppt
Додано
4 березня
Переглядів
161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку