Презентація "Який ти споживач"

Про матеріал

Презентація до заходу "Який ти споживач", метою якого є підвищення економічної грамотності і культури учнів, а також формування правильної споживчої поведінки. Сценарій знаходиться за посиланням: https://naurok.com.ua/scenariy-pozaklasnogo-zahodu-yakiy-ti-spozhivach-41381.html


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конкурс «Який ти споживач»Присвячений Всесві́тньому дню захисту прав споживачі́в

Номер слайду 2

Всесві́тній день захисту прав споживачі́в святкується щороку 15 березня. Відзначається в річницю виступу Президент США Джон Кеннеді в Конгресі в 1961 році. У виступі були сформульовані чотири головних права споживача.право на безпеку;право на якість товарів і послуг;право на достовірну інформацію про них;право захищати свої споживацькі претензії у суді. Пізніше до них додалися ще чотири: право на відшкодування збитків, право на споживацьку освіту, право на задоволення базових потреб, право на здорове довкілля. У 1983 році 15 березня було закріплене у міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.

Номер слайду 3

1. Презентація

Номер слайду 4

2. Розминка.{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}1 23456789101112

Номер слайду 5

Речі, виготовлені не для власного споживання, а для продажу… ТОВАР

Номер слайду 6

2. Людина, що має свою справу і ризикує власним капіталом. ПІДПРИЄМЕЦЬ

Номер слайду 7

3. Особа, підприємство або навіть держава, яка має матеріальні та духовні потреби, а також можливості для їх задоволення (тобто засоби для придбання товарів та послуг). СПОЖИВАЧ

Номер слайду 8

4. Приватна особа чи фірма, що безоплатно фінансує будь-які заходи. СПОНСОР

Номер слайду 9

5. Споживачі, які купують товари та послуги - це … ПОКУПЦІ

Номер слайду 10

6. Форма звернення до споживачів з метою залучити їхню увагу до товарів і послуг називається … РЕКЛАМА

Номер слайду 11

7. Обмін товару чи послуги на гроші – це … ПРОДАЖ

Номер слайду 12

8. Дія людини, спрямована на задоволення потреби іншої людини, називається… ПОСЛУГА

Номер слайду 13

9. Обмін грошей на товар чи послугу називається… КУПІВЛЯ

Номер слайду 14

10. Кількість грошей, які необхідно заплатити за одиницю товару… ЦІНА

Номер слайду 15

11. Фірми, що продають вироблені товари і послуги - … ПРОДАВЦІ

Номер слайду 16

12. Все, що необхідно для створення товарів і послуг називається… РЕСУРСИ

Номер слайду 17

3. Бліц-турнір. З якого моменту наступає гарантійний термін товару? (З моменту передачі товару споживачу). Які розміри повинна мати візитна картка за етикетом? (За етикетом візитна картка повинна мати розміри 3 на 1,5 дюйма (7,62 на 3,81 см))Скільки зубочисток можна виготовити з 1 кубічного метра дерева? (З одного кубометра дерева можна зробити півмільйона зубочисток.)Чи може покупець пред'явити свої вимоги без наявності чека? (Відсутність чека не є підставою для відмови в задоволенні вимог покупця).

Номер слайду 18

5. Протягом скількох днів відбувається заміна неякісного товару? (Заміна неякісного товару відбувається в семиденний термін).6. З чого було виготовлено перший національний прапор США і перші джинси "Levi's"?(Перший національний прапор США і перші джинси "Levi's" були зроблені з конопель)7. З чого виробляють лайкові рукавички?(Лайкові рукавички виробляються зі шкіри лам.)8. Приведіть приклади товарів, на які встановлюється термін придатності.(Продукти харчування, медикаменти, товари побутової хімії, парфюмерно-косметичні).

Номер слайду 19

4. Питання «на засипку» 1. У 1666 р. королева Англії Єлизавета видала указ: ховати мертвих тільки в вовняному одязі. За порушення цього указу був встановлений штраф в 5 фунтів стерлінгів. У чому причина такого указу?(Річ у тому, що в Англії у той час існували проблеми із збутом продукції вовняної промисловості. Королева у такий спосіб розширювала ринок збуту вітчизняної продукції. )

Номер слайду 20

2. У 227 р. страшний землетрус зруйнував одне з семи чудес світу - Фароський маяк. Але його зображення все-таки дійшло до наших днів. Як це сталося? (Все дуже просто: зображення маяка наносилося на стародавні монети - їх дотепер знаходять археологи.)

Номер слайду 21

3. Який існує зв'язок між календарем і боргами? (У перший день кожного місяця в Стародавньому Римі належало платити відсотки по боргах. Борги ці записувалися в спеціальні боргові книжки. Перший день місяця у римлян називався календою, а боргова книжка - календарем. )

Номер слайду 22

4. В давнину, як ви знаєте, не було обчислювальної техніки, і люди рахували на пальцях. Зараз рахунок на пальцях застосовують діти, які вчаться рахувати. А де ще в наші дні використовується пальцевий рахунок?На біржах

Номер слайду 23

5. Це пов'язано з морем. Це укріплювало панцир старогрецького воїна. А в Китаї це служило грошима. Це ... (сіль, без якої немає морської води, сіль, якою просочували військові обладунки, сіль, яку в Стародавньому Китаї можна було виміняти на все, що побажаєш! )

Номер слайду 24

6. У назві цієї країни зашифровано те, що складає її абсолютну перевагу. Так її назвали розчаровані золотошукачі, бо золота вони не знайшли, зате знайшли... (А знайшли значні запаси срібла, що і відобразилося в назві цієї країни - Аргентина (argentum - срібло))

Номер слайду 25

7. Західний Дід Мороз, тобто Санта Клаус, завжди зображається одягненим в червоне і біле. Це не випадково. До 1930 року художники малювали його в одязі будь-якого кольору. Чому тепер у Санта Клауса немає синього кожушка? (Компанія “Кока-кола”, чиїми фірмовими кольорами є червоний і білий, витратила немало грошей, щоб переконати художників, що Санта Клаус віддає перевагу саме цим кольорам. )

Номер слайду 26

8. Більш ніж 100 років тому фармацевт з Нью-Берна, що в американському штаті Північна Кароліна, отримав патент на нову мікстуру, що "допомагає травленню". "Шлункова мікстура" незабаром виявилася одним з компонентів американської свободи і одним з "відкриттів Америки". За століття ліки стали стилем життя, а для радянської молоді 1970-х - ще і стилем красивого життя. 16 червня 2003 року вона відзначила свій 100-річний ювілей. Що це за мікстура?(“Пепсі-Кола”)

Номер слайду 27

5. Ситуація «Ви–пасажир»Професор Х був запрошений до Берліна на наукову конференцію. Він придбав квиток місцевої авіакомпанії «Хмельницький - Київ» і квиток на рейс до Берліна німецької авіакомпанії. Рейс з Хмельницького був затриманий на 16 годин з вини місцевої авіакомпанії, і професор Х не зміг відлетіти до Берліна. Які права Х були порушені?Зазначте дії авіакомпанії в даній ситуації.

Номер слайду 28

6. «Одним словом»Харві Маккей: «На ринку не дають медалі за відвагу. Ринок може запропонувати лише одну нагороду - це ...». 2. Невідомий: «... - це життя торгівлі і смерть торговців». 3. Невідомий: «Крик моди може заглушити лише ...». (Гроші).(Конкуренція).(Ціна).

Номер слайду 29

4. А. Маршал: «Ринок - це інститут або механізм, що зводить разом ... і...». 5. Б. Франклін: «Час - це ...». 6. Поль Самуельсон: «Навчіть папугу вимовляти «попит» і «пропозиція» - і перед вами ... ». (Покупців і продавців).(Гроші).(Економіст).

Номер слайду 30

7. Домашнє завдання«Українська реклама»

Номер слайду 31

Дякую за увагу)))

Номер слайду 32

За матеріалами : www.digestnvk10.org.ua/ekonom/gra2.doc

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Уколова Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Світова Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 липня 2018
Переглядів
8097
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку