Презентація "Яку воду ми п*ємо?"

Про матеріал

Дану презентацію можна використовувати для проведення уроків 7, 9 класів в темах "Значення води", "Розчини". Також можна застосовувати на заняттях гуртків екологічного напрямку. Робота містить органолептичний аналіз води з поясненнями.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Яку воду ми п‘ємо. Екологічний журнал. Підготували: вчитель хімії Копаниця О.І. учні 9 класу

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Що про воду знаєш ти?

Номер слайду 4

15 цікавих фактів про воду

Номер слайду 5

Водний баланс людини. Вода – основа життя. Людина майже на 70% складається із води. Всі процеси, що проходять в організмі , пов‘язані з водою.

Номер слайду 6

Стан води у світіЗемля – планета води. Питна вода становить всього 3%. Більшість людей користуються неякісною водою.

Номер слайду 7

Стан води в регіоніКаховське водосховище омиває три області: Дніпропетровську, Запоріжську та Херсонську.

Номер слайду 8

Стан води в КапулівціНаше село знаходиться на півострові Капулівський, який з трьох сторін омивається водами Каховського моря

Номер слайду 9

Аналіз води. Повний аналіз води включає в себе визначення 52 різних показників. Склад і властивості питної води повинні відповідати вимогам ДСан. ПіН «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» від 12.05.2010 р.

Номер слайду 10

Органолептичні показники, які вказують на неякісну воду. Якщо вода не відповідає органолептичним показникам, то вживати її небезпечно.

Номер слайду 11

Солонуватий присмак води. Це ознака того, що у воді присутній надлишок хлорид – іонів. Отже рівень її мінералізації перевищує фізіологічно оптимальні значення.

Номер слайду 12

Гіркуватий присмак води. Може бути викликаний або підвищеною лужністю, що практично безпечно, або підвищеним вмістом розчинених сульфатів. А це загрожує людині стійким розладом травлення.

Номер слайду 13

Сильний запах хлорки. Свідчить про підвищений вміст дезинфікуючого засобу, який стерилізує воду, але й сам небезпечний для здоров‘я людини.

Номер слайду 14

Металевий присмак. Вказує на наявність у воді розчиненого заліза, що негативно позначається на самопочутті. А також це вказує на руйнування водопроводу.

Номер слайду 15

Вода зі щільною білою суспензією. Вода з-під крану має білястий колір і містить каламуть, яка поступово опускається на дно у вигляді осаду. Це ознака того, що вода насичена солями кальцію і магнію.

Номер слайду 16

Утворення накипу. Свідчить про підвищену твердість води, яка викликана великим вмістом солей кальцію і магнію.

Номер слайду 17

Жовті плями на раковиніЦе ознаки присутності у воді розчиненого сірководню, який утворюється при розкладанні органічних решток, неорганічних сульфатів. Сірководень у великій кількості – смертельна отрута.

Номер слайду 18

Затхлий запах води або запах риби. Вміст у воді азотовмісних речовин – наслідок розкладання водоростей, мікроорганізмів і вищих рослин.

Номер слайду 19

Запах акварельної фарби - гуашіСвідчить про підвищений вміст фенолу, джерелом якого є стічні води.

Номер слайду 20

Аптечний запах (запах ліків)Викликають галогеновані (хлоровані) ароматичні вуглеводні – токсичні домішки води, які утворюються при дії хлору на деякі природні і синтетичні органічні речовини, що потрапили у воду.

Номер слайду 21

Плями на водіПереливання веселки у відбитому світлі на поверхні води виникає через плівку нафтопродуктів. Вони з‘являються там при скиданні у водойми неочищиних олійних стоків підприємствами металургійної, металообробної, машинобудівної, нафтопереробної промисловості.

Номер слайду 22

Жовта вода. Це речовини природного походження через забруднення гумінними кислотами. Для людського організму вони не становлять небезпеки, але ці речовини призводять до накопичення в організмі важких металів.

Номер слайду 23

Вода каламутного білого кольору. Такий ефект є наслідком насичення води розчиненими газами (азотом, вуглекислим газом, метаном. Ці гази є продуктами життєдіяльності колоній мікроорганізмів.

Номер слайду 24

Брудна піна на водіТакий ефект пов‘язаний не тільки з ПАР, що використовують у якості миючих засобів, а з вивільненням ПАР із клітин бактерій, що утворюють біологічні наростання у водопровідних мережах.

Номер слайду 25

Шкідлива піна на воді. Ці бактерії спочатку «обсіли» всередині водопроводи, де живляться стоками, що місять ПАР. А потім «демонстують» і свої власні піноутворюючі властивості. Речовини, що входять до складу такої піни, є сильною отрутою – ксенобіотиками.

Номер слайду 26

Визначення р. Нр. Н – водневий показник, що вказує на кислотність або лужність води.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Експрес – аналіз води. Такий аналіз дозволяє оцінити стан води досить швидко. Для цього використовують спеціальні прилади, які може придбати кожний.

Номер слайду 29

pptx
Додано
12 листопада 2018
Переглядів
7125
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку