Презентація "Ялинка - диво природи"

Про матеріал
У презентації подано цікавий матеріал про ялинку: її користь для людини та тварин. Діти дізнаються, скільки всього можна з неї зробити. Презентація стане в нагоді під час вивчення розділу "Рослини". Також її можна використати для виховних годин напередодні Нового року.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯЛИНКА – ДИВО ПРИРОДИ

Номер слайду 2

Ялина – це найкраще дерево для виготовлення музичних інструментів. Завдяки специфічному розташуванню волокон вона дає красивий звук. Скрипка Страдиварі була зроблена з ялини.

Номер слайду 3

Коли деревина висихає, то утворює комірки. Вони утримують звук в інструменті. Окрім скрипок з ялини виготовляють гітари та віолончелі.

Номер слайду 4

Деревина ялини відрізняється досить довгими волокнами, тому папір з неї найміцніший. Саме з ялини роблять більшу частину паперу.

Номер слайду 5

Завдяки тому, що деревина ялини м'яка та легко обробляється інструментами, з неї дерева роблять меблі, сходи, двері.

Номер слайду 6

Ялина виділяє смолу – живицю. Зі смоли виготовляють емалі, оліфи, мастики, вибухові суміші.

Номер слайду 7

Живиця, що скам'яніла, утворює бурштин. Колись його називали "жар-камінь". Сама назва ялина означає смола. В Україніє цілі родовища бурштину.

Номер слайду 8

Ялина – лікувальна рослина. З неї добувають ефірну олію для лікування застуди. Ванни з хвоєю – допомога суглобам.

Номер слайду 9

Ялина – справжній довгожитель. Дерево живе приблизно 300 років. Шишки починають з'являтися лише у віці 10-60 років. Якщо дерево росте у густому, темному лісі, то шишки утворюються пізніше.

Номер слайду 10

Молоді дерева ростуть дуже повільно: щороку додають у зрості не більше 5 см. Щоб досягти висоти в 1 м, дереву треба рости 10 років.

Номер слайду 11

Миші та птахи люблять ласувати насінням, яке добувають з шишок. Для домашньої худоби з хвої виготовляють борошно. Воно багате на вітаміни, особливо на аскорбінову кислоту.

Номер слайду 12

Ялина – справжня окраса міста взимку. Вічнозелене дерево використовують у ландшафтному дизайні.

Номер слайду 13

Хвоя ялини теж опадає. Але не вся відразу: за рік дерево змінює не більше 10% хвоїнок. Тому зміна “ листя ” відбувається непомітно. Кожна з хвоїнок росте 6 років.

pptx
Додано
4 лютого 2020
Переглядів
1426
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку