Урок природознавства 3 клас "Травна система"

Про матеріал
Конспект уроку з природознавства для учнів 3 класу на тему "Травна система" (за підручником Т.Г. Гільберг, Т.В. Сак)
Перегляд файлу

ТРАВНА СИСТЕМА

Мета: ознайомити учнів з органами травлення та їх значенням в житті людини, формувати уявлення про взаємозв’язки органів між собою; формувати вміння встановлювати функціональні зв’язки (орган – його функція); узагальнювати і робити висновки; розвивати спостережливість, пам'ять , уміння слухати, уважність; виховувати санітарно-гігієнічні навички догляду за органами травлення, бажання бути здоровими.

Обладнання: мультимедійний супровід, підручники, таблиця «Органи травлення» , сигнальні картки

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І. Організаційний момент.

Дзвоник дзвенить, не стихає,

Школярів усіх скликає:

Гей, до класу поспішайте,

На місця свої сідайте.

ІІ. Підсумок фенологічних спостережень.

  • Яка зараз пора року?
  • Який зараз місяць?
  • Що ви можете сказати про стан неба?
  • Чи світить сонце?
  • Сьогодні тепло чи холодно?
  • Чи є надворі вітер?
  • Як ви думаєте, що роблять люди в цю пору на полях? На городах?
  • Як поводяться звірі, птахи?

ІІІ. Перевірка домашнього завдання.

  1. Фронтальне опитування
  • З яких частин складається скелет?
  • Яке значення має скелет?
  • Пригадайте, як працює м’яз ?
  • Як змінюються м’язи ?
  • Чому м’язи стомлюються?
  • Яке значення мають м’язи?
  • Як виробляти в себе правильну поставу?
  1. Пам’ятка «Щоб мати правильну поставу»

(Діти самостійно складали вдома пам’ятку)

  1. Гра «Так чи ні?»

 

  • Кістки людини утворюють скелет.
  • Скелет забезпечує організм киснем.
  • Череп захищає головний мозок.
  • Головною рушійною силою організму є шкіра.
  • М’яз скорочується та розслаблюється.
  • Під час ходьби треба триматися прямо, не сутулитися.
  • Важкий вантаж треба носити в одній руці, щоб іншою підтримувати рівновагу.
  • Не спати на ліжку, що сильно прогинається. Ліжко має бути рівним.
  • Ліжко має бути м’яким, щоб було зручно.
  • Щоб зміцнити свій скелет та м’язи треба правильно харчуватися.
  •  

ІV. Актуалізація опорних знань.

 

  • Розгадайте ребус і скажіть, без чого людина не зможе жити?

 

http://svitppt.com.ua/images/33/32604/770/img18.jpg  (Їжа)
 

  • Чому людина повинна їсти і пити?
  • Щоб жити, працювати, рости, розвиватися людина повинна їсти й пити. Їжа містить усі необхідні для організму речовини.
  • Що відбувається з їжею у нашому організмі?

V. Вивчення нового матеріалу.

1. Робота з таблицею «Органи травлення».

G:\травна.jpg

2. Розповідь вчителя про травну систему.(Слайд 1-8)

- Їжа в нашому організмі зазнає великих і складних змін. За допомогою схеми погляньте, який шлях проходить їжа.

- Спочатку їжа потрапляє у рот. За допомогою зубів, язика та слини їжа пережовується. Дотиком губ ми розпізнаємо, яка вона – тверда чи м`яка, холодна чи гаряча. За допомогою язика ми визначаємо її смак. Зубами розжовуємо їжу і перемішуємо язиком. Під дією слини їжа починає перетравлюватися. Подріблена їжа потрапляє через глотку і стравохід у шлунок.

У шлунку її частково перетравлює шлунковий сік. Тільки в перетравленому вигляді їжа може проникати у кров. Працює шлунок старанно, повільно. У ньому містяться залози, які виділяють шлунковий сік. Він є найголовнішим під час поділу їжі на складові частини. Сік поступово просякає всю їжу і розчиняє її до рідкої кашки. Шлунок своїми стінками розтирає, переміщує змочену соком їжу. Перетравлена їжа рухається до виходу із шлунка і переходить у кишечник.

Поживні речовини крізь стінки тонкої кишки і кровоносних судин проникають у кров, яка розносить їх до всіх органів нашого тіла.

Неперетравлені рештки їжі з тонкого кишечника проходять у товстий кишечник, а далі виводяться назовні через пряму кишку.

Можемо зробити висновок:

Перетворення їжі в організмі людини на поживні речовини називається травленням.

3. Бесіда про поживні речовини (Слайд 9)

4. Бережи органи травлення (Слайд10)

- Захворювання хоча б одного органа травлення відразу ж погано впливає на наше здоров`я . Якщо з якихось причин у кров не надходитимуть розчинені поживні речовини, то людина вмирає. Тому дуже важливо дотримуватися гігієни харчування.

  • Перед їжею мий руки
  • Ретельно мий овочі і фрукти
  • Їж в один і той самий час
  • Їж неквапливо і добре пережовуй їжу
  • Їжа повинна бути різноманітною
  • Під час їжі не розмовляй

5.Робота з підручником

а) Читання статті «Травна система»

б) Розгляд і аналіз ілюстрації с.119

в) Словникова робота

г) Відповіді на питання

д) Висновки

6. Фізкультхвилинка

7. Бесіда про догляд за зубами (Слайд 11)

 

VІ. Закріплення вивченого матеріалу

  1. Робота в зошиті
  2. Творчі завдання

а) Продовж речення

Їжа подрібнюється і змішується у …

З ротової порожнини … потрапляє у … .

Їжа всмоктується в кров у …

Неперетравлені рештки їжі потрапляють у … й виводяться назовні по …

б)Робота в групах – підготувати колаж

1 група «Гігієна харчування»

2 група «Догляд за зубами»

VІІ. Підсумок уроку

  • Що цікавого ви дізналися?
  • Що нового?
  • Що найбільше запам’яталося ? Чому?

 

VІІІ. Домашнє завдання

с. 149-150 опрацювати статтю підручника

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Мищенко Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
14926
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку