Презентація "Ю.Винничук. Повість-казка про сучасний світ, у якому й досі живуть "драконячі закони".

Про матеріал
Презентація з української літератури на тему "Ю.Винничук. Повість-казка про сучасний світ, у якому й досі живуть "драконячі закони" (8 клас).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Юрій Винничук ,,Місце для дракона “. Повість – казка про сучасний світ, у якому й досі живуть ,, драконячі закони .“

Номер слайду 2

“Місце для дракона”

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

 Правила поведінки під час роботи в групах:           1. Якщо хтось говорить – слухай.     2. Кожен говорить по черзі, а не всі водночас.     3. Якщо хочеш висловитися, підніми руку, щоб тебе побачили.     4. Не перебивай того, хто говорить.      5. Якщо не погоджуєшся з кимось, подумай, у чому саме.      6. Критикуй ідею, а не особу, яка її висунула.      7. Не смійся, коли хтось говорить.     8. Заохочуй до участі в роботі інших. •   

Номер слайду 7

Робота в групах. Theme. Gallery is a Design Digital Content & Contents mall developed by Guild Design Inc. ІІ група 2 група. На основі власних спостережень та цитат проаналізувати типи персонажів, які діють у творі.4 група. Знайдіть у тексті цитати, де мова йде про патріотичні почуття. Хто з героїв твору є справжнімпатріотом?Аргументуйте свою думку. Theme. Gallery is a Design Digital Content & Contents mall developed by Guild Design Inc.1 група. Визначте тему, ідею, основні проблеми твору. Аргументуйте свою думку.3 група. Прочитайте слова, які автор вклав у вуста пустельника. Як ви думаєте, де справжнє місце поету – дракону?

Номер слайду 8

Тема — розповідь про незвичайного дракона Грицька, який мріє не руйнувати та нищити, а творити та милуватися красою світу. Головна думка — » Якщо зла не буде, то звідки добро пізнаєш?» Ідея — звеличення благородства, самопожертви, людяності, які перемагають зраду, жорстокі закони і підступність.rrrrrr

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Дракон Грицько. Дракон був ще зовсім молодий. Минуло вісім років, відколи він вилупився з яйця, що пролежало, може, із сотню літ у печері. Не було кому заопікуватися ним і навчити драконячого способу життя, бідолаха навіть не знав, чим повинен харчуватися, і їв собі травичку, листячко, різні там ягідки, дикі яблука й груші.

Номер слайду 11

Князь Люботина. Відколи князь посів батькові володіння, запанувало на люботинських землях небувале затишшя… Раніше князь утримував невелике військо, та, оскільки не було війн і воно влітало йому в дзвінкий гріш,розпустив його… Деколи його опановувало бажання стсусити із себе оту сонливість і бездіяльність, кидався щось робити, затіє…і раптом махне рукою…Чого доброго, князівна задівується і князь не матиме спадкоємця…Пора діяти, не має він права зволікати, інакше проклянуть його й духи предків, і наступні покоління.

Номер слайду 12

Які ідеї сповідує Дракон, а які князь?Дракон. Князь«Та мені й на думці ніколи не було зло чинити. Що мені хтось поганого зробив?»«Зрозумійте мене вірно, я нікому не хочу зла. Але дракон має бути убитий. Так, як того вимагають приписи. Так було і так буде. А крім того, донька… За кого її видам?»«Але я не вмію бути страшним, не вмію чинити зло».«… Це мій обов’язок… слідкувати, щоб усе було як заведено. Я, знаєте, великий прихильник традицій».«Але я вже знаю, що зроблю. Я вийду на герць. Заради князя, заради його доньки і заради Люботина. Мого Люботина. Бо ж це і моя земля!»«А дракон є дракон. До речі, і в книгах святих пишеться, що усяка твар має своє призначення і дракони мусять нести лише смерть і руїну, бо на те вони й створені. Ви що – проти традицій?» 

Номер слайду 13

Пустельник. Я пішов на пущу не з добра. Колись воєводою був, але зажерся з батьком теперішнього князя. Мені його безперервні військові походи впоперек горла стали. Воює, воює, а який з того хосен? Ані клаптика землі не зумів приточити до Люботина. Плюнув я та й подався сюди. Нічого іншого не залишається, як книги читати. Дещо й сам дописую. Пишу літопис люботинський. Комусь цікаво буде – прочитає та й мене добрим словом згадає…

Номер слайду 14

Лицар Лаврін. Поява лицаря Лавріна стала для всього княжого двору неабиякою подією. За ним чередою увивалися охочі поласувати цікавими подробицями з лісових блукань, не кажучи вже про дивовижні пригоди в Єрусалимі. Лицар виявився чоловіком неговірким…Лаврін замахнувся мечем, та враз відчув, що рука його здерев’яніла, - драконове око, наче маленьке озерце, дивилося на нього таким розумним поглядом, і в оці блищала сльоза, а в оці грало осіннє сонце…

Номер слайду 15

Сумніви Лавріна. Яка сила не дає мені заколоти його? Я, той, хто ніколи не відчував жалості в бою, рубав голови, як капусту, розм’як, мов баба, перед оком цього чудовиська. На біса я в це вв’язався? Навіщо мені князівна, яка ніколи мене не любитиме? Навіщо мені цей дивний дракон, який боронить перед лицарями свого живота, а мені підставляє око, уразити яке може й дитина? Що він мені злого вчинив?

Номер слайду 16

Почуття після бою. Лицарі роз’їхалися, везучи на грудях хто кіготь, хто зуб дракона, щоб мати змогу посвідчити свою участь у тій славній битві. Лише пан Лаврін не згодився нічого собі брати на згадку; а коли довідався, що князь збирається дракона поховати, то сам зголосився допомогти.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Магічний реалізм – це реалізм, у якому органічно поєднуються елементи реального та фантастичного, побутового та міфічного, дійсного та уявного, таємничого. Магічний реалізм притаманний літературі Латинської Америки.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Юрій Винничук плідно працює і сьогодні. У творчому доробку автора вже багато творів:  «Спалах» (1990), «Вікна застиглого часу» (2001), «Місце для Дракона» (2002). Дуже популярними є повісті «Ласкаво просимо в Щуроград» (1992), «Діви ночі» (1992, 1995, 2003), «Таємниці львівської кави» (2001), міфологічна енциклопедія «Книга бестій» (2003).

pptx
Додано
31 березня 2023
Переглядів
4535
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку