Презентація «Юридична освіта»

Про матеріал
Презентація підготовлена з курсу: "Юридична деонтологія" для підготовки фахового молодшого бакалавра за галуззю знань 08 "Право" спеціальності 081 «Право». Презентацію розробила викладачка Ірпінського фахового коледжу економіки та права, Ніна КОЛІСНИК.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИІРПІНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ ЕКОНОМІКА ТА ПРАВАПрезентація з курсу: «Юридична деонтологія» на тему: «Юридична освіта»Викладачка: Ніна КОЛІСНИКІрпінь 2021

Номер слайду 2

План1. Поняття та система юридичної освіти в Україні.2. Основні засади юридичної освіти.3. Основні характеристики системи і структури юридичної освіти.4. Основні шляхи удосконалення вищої юридичної освіти в Україні.

Номер слайду 3

Поняття та система юридичної освіти в УкраїніЮридичну підготовку ведуть близько 180 навчальних закладів. (до 1991р. їх було в Україні - 6), але останнім часом значна кількість позбавлена ліцензії.

Номер слайду 4

З числа професорсько-викладацького складу, що забезпечує навчання студентів у цих вищих закладах освіти, 9% - докторів наук, 49 - кандидатів наук, а 42% - не мають наукових ступенів.

Номер слайду 5

Чисельність студентів вищих закладів освіти III—IV рівнів акредитації, за галузями знань, з яких здійснюється підготовка, розподіляється таким чином: Найбільша кількість студентів навчається у вищих закладах освіти III—IV рівнів акредитації, що підпорядковані Міністерству освіти - 836 тис., Мінагропрому - 87 тис., Міністерству охорони здоров'я - 50 тис., МВС - 33 тис., Міноборони - 24 тис.

Номер слайду 6

У 134 вищих навчальних закладах та 197 науково-дослідних установах діє аспірантура, де навчається близько 14 тисяч аспірантів. У докторантурі, яка функціонує у 55 вищих навчальних закладах та 56 науково-дослідних установах, навчається близько 600 докторантів. В Україні діє 636 спеціалізовані вчені ради. Аспіранту́ра (лат. aspirans — той, хто прагне чогось, домагається) — форма підготовки науково-педагогічних і наукових кадрів для закладів вищої освіти (ЗВО) і науково-дослідницьких установ (НДУ).

Номер слайду 7

Основні виші, що ведуть підготовку юристів. Харківська юридична академія. Одеська юридична академія. Академія МВСКиївський Національний Університет ім.. Т. Г. Шевченка. Львівський національний університет ім.. Івана Франка. А також наш НУДПСУ і приватні навчальні заклади (всього 50).

Номер слайду 8

Основні засади освіти в Україні.Її метою є всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових і фізичних здібностей, високих моральних якостей, формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, забезпечення суспільства кваліфікованими фахівцями.

Номер слайду 9

Освіта будується на принципах: Громадяни України мають право на безоплатну освіту в усіх державних навчальних закладах незалежно від статі, раси, національності, соціального і майнового стану, роду та характеру занять, світоглядних переконань, належності до партій, ставлення до релігії, віросповідання, стану здоров'я, місця проживання та інших обставин.

Номер слайду 10

Право громадян України на освіту забезпечується:розгалуженою мережею закладів освіти, заснованих на державній та інших формах власності,наукових установ,закладів післядипломної освіти;відкритим характером закладів освіти, створенням умов для вибору профілю навчання і виховання відповідно до здібностей, інтересів громадянина;різними формами навчання - очною, вечірньою, заочною, екстернатом, а також педагогічним патронажем;- наданням державних стипендій та пільг учням і студентам.

Номер слайду 11

Управління освітою здійснюється Міністерством освіти України; міністерствами і відомствами України, яким підпорядковані заклади освіти; Вищою атестаційною комісією України; Міністерством освіти Автономної Республіки Крим; місцевими органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування і підпорядкованими їм органами управління освітою, і спрямоване на:

Номер слайду 12

Системі освіти України притаманні самоврядувальні засади її самоорганізації на суспільному, регіональному рівнях та у закладах освіти. Самоврядування здійснюється як загальними зборами чи конференціями колективу закладу освіти, так й місцевими та регіональними конференціями педагогічних працівників, а також Всеукраїнським з'їздом працівників освіти. Громадське самоврядування в освіті орієнтується на внесення пропозицій щодо формування державної політики в галузі освіти, вирішення у межах своїх повноважень питань навчально-виховної, науково-дослідної, методичної, економічної і фінансово-господарської діяльності закладів освіти.

Номер слайду 13

Наукове і методичне забезпечення освіти здійснюють Міністерство освіти України, Національна Академія наук України, Академія педагогічних наук України, міністерства і відомства, яким підпорядковані заклади освіти, Міністерство освіти Автономної Республіки Крим, вищі заклади освіти, академічні, галузеві науково-дослідні інститути, заклади післядипломної освіти, інші науково-методичні і методичні установи у взаємодії з відповідними підприємствами, творчими спілками, асоціаціями, товариствами, громадськими науковими організаціями.

Номер слайду 14

Основні характеристики системи і структури юридичної освіти. Система юридичної освіти складається із відповідних закладів освіти, наукових, науково-методичних установ, баз навчальної юридичної практики, державних і місцевих органів управління освітою та самоврядування в галузі освіти. Структура юридичної освіти включає вищу юридичну освіту, післядипломну юридичну освіту, аспірантуру,докторантуру, професійну юридичну самоосвіту. У системі юридичної освіти діє психологічна служба, організується безкоштовне медичне обслуговування, забезпечуються безпечні і нешкідливі умови навчання, праці та виховання тощо.

Номер слайду 15

Освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти - це характеристика вищої освіти особи за ознакою рівня її знань та вмінь, достатніх для здобуття відповідної кваліфікації чи за ознаками освітнього рівня та кваліфікації. У свою чергу кваліфікація визначається рівнем освіти, спеціальністю та спеціалізацією. До основних характеристик юридичної освіти в України відносяться:освітні рівні, які складають спеціальна професійна юридична освіта, базова вища юридична освіта, повна вища юридична освіта; освітньо-кваліфікаційні рівні юридичного спрямування: молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр;наукові ступені: кандидат юридичних наук, доктор юридичних наук.

Номер слайду 16

Освітні рівні структури вищої юридичної освіти:

Номер слайду 17

Освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти - це характеристика вищої освіти особи за ознакою рівня її знань та вмінь, достатніх для здобуття відповідної кваліфікації чи за ознаками освітнього рівня та кваліфікації. У свою чергу кваліфікація визначається рівнем освіти, спеціальністю та спеціалізацією. Відповідно до освітньо-кваліфікаційних рівнів видаються відповідні дипломи.

Номер слайду 18

Основні шляхи удосконалення вищої юридичної освіти в УкраїніОсновні шляхи удосконалення вищої юридичної освіти в Україні залежать від напрямків реформування системи вищої освіти і, зокрема, передбачають:1. Розробку стратегічних напрямів розвитку вищої юридичної освіти, відповідних концепцій, програм тощо.2. Удосконалення:- мережі вищих юридичних навчальних закладів, тобто їх укрупнення, створення регіональних освітньо-методичних та навчально-професійних комплексів навколо провідних вищих юридичних закладів;- порядку громадського професійного контролю з боку самоврядувальних об'єднань юристів за створенням, реорганізацією та ліквідацією закладів юридичної освіти різних форм власності;- структури професійної юридичної підготовки спеціалістів та ефективності їх використання з урахуванням потреб держави у спеціалістах-юристах з різним рівнем кваліфікації та відповідних обсягів державного замовлення, потреб недержавних суб'єктів соціальної діяльності, потенціалу вищих юридичних закладів, а також регіональних та фахових програм вдосконалення структури підготовки спеціалістів-юристів;

Номер слайду 19

3. Забезпечення якості освітньої діяльності вищих юридичних закладів освіти, зокрема:

Номер слайду 20

4. Покращання фінансової, господарської діяльності вищих юридичних закладів та соціального захисту учасників навчально-виховного процесу за рахунок: прямого нецентралізованого фінансування вищих юридичних закладів; надання платних освітніх, побутових та інших послуг для учасників навчально-виховного процесу; запровадження нових підходів у фінансуванні; централізованого забезпечення вищих юридичних закладів навчальними посібниками за рахунок цільових державних коштів та коштів самоврядувальних юридичних об'єднань, суб'єктів приватної юридичної практичної діяльності; закріплення за вищими навчальними закладами у постійне користування будівель, земель, на яких вони знаходяться, в тому числі баз відпочинку та спортивно-оздоровчих таборів; підвищення рівня матеріального стимулювання науково-педагогічних працівників за вчений ступінь, вислугу років, стаж професійної юридичної роботи, створення системи матеріального заохочення за високі якісні показники в забезпеченні та здійсненні підготовки юристів; створення системи фондів підтримки та розвитку вищої юридичної освіти, соціального захисту працівників юридичної освіти та студентської молоді, надання фінансової підтримки для набуття вищої юридичної освіти на платній основі тощо.

Номер слайду 21

Питання для самоконтролю 1. Особливості правової освіти в Україні.2. Суб'єкти освітньої діяльності. 3. Освітньо-професійні програми підготовки фахівця.4. Види вищих закладів юридичної освіти.

Номер слайду 22

Домашнє завдання1. Рівні акредитації вищих закладів юридичної освіти.2. Структура вищого закладу юридичної освіти.3. Студентське самоврядування.4. Учасники навчально-виховного процесу вищих закладів юридичної освіти.5. Права студентів, курсантів, слухачів, стажистів, магістрів, аспірантів, докторантів.

Номер слайду 23

pptx
Додано
6 листопада 2021
Переглядів
1980
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку