Презентація з біології для 8 класу "Їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів"

Про матеріал
Презентація містить матеріали про Їжу та її компоненти, склад харчових продуктів, значення компонентів харчових продуктів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів. Значення компонентів харчових продуктів8 клас

Номер слайду 2

Вправа «Доповни речення» Сукупність процесів, унаслідок яких відбувається утворення органічних сполук, необхідних для забезпечення життєдіяльності клітин …. Основними речовинами, що беруть участь в обміні речовин в організмі людини є …Складний ланцюг перетворень різних сполук в організмі, починаючи з моменту потрапляння їжі із зовнішнього середовища й закінчуючи видаленням продуктів розщеплення …Речовини, які надходять у наш організм разом з їжею, використовуються для …Інтенсивність обміну речовин та енергії залежить від …Найбільший рівень обміну речовин в організмі людини мають такі …Сукупність процесів, унаслідок яких відбувається розпад органічних сполук, із виділенням енергії для забезпечення життєдіяльності клітин …. Напишіть синоніми до слова «асиміляція» (3 приклади)Напишіть синоніми до слова «дисиміляція» (3 приклади)Енергетична цінність харчових продуктів…

Номер слайду 3

За даними ВООЗ80% усіх хвороб людини тією чи іншою мірою пов’язані з харчуванням;40% - безпосередньо з харчуванням Харчування є настільки важливою частиною нашого життя, що майже завжди визначає наш зовнішній вигляд, наше здоров'я, і самопочуття.

Номер слайду 4

Основні поживні речовини. Білки Жири. Вуглеводи Головним чином, виконують будівельну функцію, розпадаються на амінокислоти. Переважно є енергетичними речовинами. Розпадаються на гліцерин і жирні кислоти. Розпадаються на моносахариди

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Додаткові речовинине виконують енергетичної й харчової функції;засвоєння їжі без них неможливе. Н2 О;вітаміни;мінеральні речовини;харчові волокна (клітковина, пектини);органічні кислоти

Номер слайду 8

Вода - Н2 Онеорганічна сполука;основа внутрішнього середовища організмі (кров, плазма, тканинна рідина);Відносний вміст Н2 О:80% - новонароджені;66% - однорічні діти;60% - доросліБез води людина може прожити до 10 діб. Добова потреба – 1,2 – 2 л/добу. Функції Н2 О:розчинник;транспорт речовин;терморегуляторна;опора клітин

Номер слайду 9

ВІТАМІНИ

Номер слайду 10

Вітамін А - попереджає “курячу” (нічну) сліпоту і ураження слизових оболонок. Вітаміни групи В – беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, функціонуванні нервової та кровоносної систем. Вітамін D – впливає на стан кісток і зубів Вітамін Е - відомий як вітамін розмноження, "вітамін любові і довголіття" та є потужним антиоксидантом. Він нормалізує діяльність центральної нервової системи і рекомендується при підвищеному фізичному навантаженні.

Номер слайду 11

Кальцій понад усе міститься в молочних продуктах. Він також необхідний для кісток і зубів, рекомендується при м'язових спазмах і судомах. Мінеральні речовини

Номер слайду 12

Магній покращує обмін речовин, впливає на серцево-судинну систему (соєві боби, хліб грубого помелу).

Номер слайду 13

ЗАЛІЗО покращує склад крові, обмін речовин.  Можна знайти в продуктах тваринного походження (яловичині, печінці, птиці, рибі), а також рослинних.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Йод абсолютно необхідний для нормальної діяльності щитовидної залози. Міститься він, загалом, в морепродуктах.

Номер слайду 16

Клітковина (целюлоза)Сприяє руховій активності та секреції кишкового тракту;Джерело для синтезу вітамінів В1, В2, В12, КПектинові речовини. Забезпечують зв’язування та видалення токсичних сполук, радіонуклідів;Пригнічують гнилісні процеси у кишечнику

Номер слайду 17

КВАШЕНІ ОВОЧІ

Номер слайду 18

Органічні кислоти. Участь у обміні речовин;Активізують роботу залоз;Підтримують кислотно-лужну рівновагу

Номер слайду 19

Принципи збалансованого харчування. Помірність – калорійність не має перевищувати енергетичних витрат організму. Різноманітність – їжа має містити продукти всіх основних груп. Збалансованість - правильне співвідношення складових їжі (білків, жирів, вуглеводів, наявність вітамінів, мінеральних солей).

Номер слайду 20

Рис. 1. Асортимент харчування. Ваша їжа повинна стати ліками, щоб ваші ліки не стали вашою їжею. Гіпократ

Номер слайду 21

Поживні речовини і продукти, що їх містять

Номер слайду 22

Висновки

Номер слайду 23

Для чого потрібен Кальцій? У яких продуктах він міститься?Яка роль білків у людському організмі? У яких продуктах містяться білки?Чим небезпечне надмірне споживання жирів? Які продукти слід вживати обмежено?У яких продуктах містяться вуглеводи?Чи може забезпечити людину всіма поживними речовинами якась окрема група продуктів?Підсумуємо!

Номер слайду 24

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ§7, презентація. Підготувати власні постери (інфографіку) про вміст і значення поживних речовин їжі, мінеральних речовин, вітамінів та харчових волокон.  ЗРАЗКИ в презентації (Слайди 6, 9-17), деталі в клас рум.

pptx
Додано
22 жовтня 2022
Переглядів
665
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку