Презентація з біології для учнів 8 класу "Значення компонентів харчових продуктів"

Про матеріал

Презентація з біології для учнів 8 класу "Значення компонентів харчових продуктів" може бути використана як ілюстративний матеріал під час вивчення нової теми, В презентації висвітлено питання поживних речовин, додаткових речовин та їхнє значення для життєдіяльності людини

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення компонентів харчових продуктів

Номер слайду 2

План уроку. Поживні речовини їжіБілки. Жири. Вуглеводи. Додаткові речовини. Збалансоване харчування

Номер слайду 3

Поживні речовини. Речовини у складі харчових продуктів, що мають для організму харчову та енергетичну цінність. Складні органічні речовинибілки;жири;вуглеводи. Прості органічні речовиниамінокислотижирні кислотимоносахариди

Номер слайду 4

Білкивисокомолекулярні органічні сполуки;складаються з амінокислот;Функції:участь у побудові клітин та органів;входять до складу ферментів, антитіл, гормонів, гемоглобіну;забезпечують скорочення м’язів;джерело енергіїДжерело білківм’ясо;молоко;риба;яйця;хліб;крупи. Добова потреба – 118-120 г/добу

Номер слайду 5

Жириорганічні сполуки;нерозчинні у воді;складаються з жирних кислот та спиртів. Функції:захист внутрішніх органів;входять до складу мембран клітин;при окисненні жирів утворюється вода. Джерело жирівсвинячий жир;риб’ячий жир;олії: оливкова,соняшникова, кукурудзяна. Добова потреба – 100-110 г/добу

Номер слайду 6

Вуглеводиорганічні сполуки;складаються з моносахаридівможуть утворюватись з жирів або білків при нестачі вуглеводів;при надлишку перетворюються на жири. Функції:основне джерело енергіїДжерело вуглеводівкрупи;хліб;овочі;фрукти;молоко. Добова потреба – 350-440 г/добу

Номер слайду 7

Додаткові речовинине виконують енергетичної й харчової функції;засвоєння їжі без них неможливе. Н2 О;мінеральні речовини;клітковина;пектини;органічні кислоти;вітаміни

Номер слайду 8

Вода - Н2 Онеорганічна сполука;основа внутрішнього середовища організмі (кров, плазма, тканинна рідина);Відносний вміст Н2 О:80% - новонароджені;66% - однорічні діти;60% - доросліБез води людина може прожити до 10 діб. Добова потреба – 1,2 – 2 л/добу. Функції Н2 О:розчинник;транспорт речовин;терморегуляторна;опора клітин

Номер слайду 9

Мінеральні речовининеорганічні сполуки;основне джерело – рослинні продукти; засвоюються переважно у вигляді йонів. Джерело Са – бобові, молоко;Cu – чорнослив;Fe – яблука, салат. Zn – гарбузове насіння. Функції: Са - зсідання крові, регуляція роботи серця;Na, К – утворення н/і, клітинний транспорт речовин;Fe - склад гемоглобіну

Номер слайду 10

Органічні кислоти. Забезпечують зв’язування та видалення токсичних сполук, радіонуклідів;Пригнічують гнилісні процеси у кишечнику. Пектинові речовини. Клітковина (целюлоза)Участь у обміні речовин;Активізують роботу залоз;Підтримують кислотно-лужну рівновагу. Сприяє руховій активності та секреції кишкового тракту;Джерело для синтезу вітамінів В1, В2, В12, К

Номер слайду 11

Принципи збалансованого харчування. Помірність – калорійність не має перевищувати енергетичних витрат організму. Різноманітність – їжа має містити продукти всіх основних груп. Збалансованість - правильне співвідношення складових їжі (білків, жирів, вуглеводів, наявність вітамінів, мінеральних солей).

Номер слайду 12

Ваша їжа повинна стати ліками, щоб ваші ліки не стали вашою їжею. Гіпократ Здорове харчування передбачає збалансований вміст п’яти груп продуктів: Хліб, злаки (крупи)Овочі, фрукти. Молочні продукти. М’ясо, риба. Продукти, які містять цукор. Тарілка здорового харчування

Номер слайду 13

За даними ВООЗ80% усіх хвороб людини тією чи іншою мірою пов’язані з харчуванням;40% - безпосередньо з харчуванням Харчування є настільки важливою частиною нашого життя, що майже завжди визначає наш зовнішній вигляд, наше здоров'я, і самопочуття.

Номер слайду 14

ВисновкиЇжа містить поживні та додаткові речовини. Завдяки харчуванню організм отримує поживні речовини: білки, ліпіди, вуглеводи. Додаткові речовини здійснюють регуляторну, захисну, будівельну, рухову, транспортну та інші функціїОсновою якісного харчування є збалансованість

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Луференко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Вікторія Грабовська Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Компанієнко Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Козяр Ірина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Биваліна Ліна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Мельник Тетяна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
31 жовтня 2020
Переглядів
22262
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку