Презентація з біології для учнів 8 класу "Значення компонентів харчових продуктів" може бути використана як ілюстративний матеріал під час вивчення нової теми, В презентації висвітлено питання поживних речовин, додаткових речовин та їхнє значення для життєдіяльності людини
Білкивисокомолекулярні органічні сполуки;складаються з амінокислот;Функції:участь у побудові клітин та органів;входять до складу ферментів, антитіл, гормонів, гемоглобіну;забезпечують скорочення м’язів;джерело енергіїДжерело білківм’ясо;молоко;риба;яйця;хліб;крупи. Добова потреба – 118-120 г/добу
Жириорганічні сполуки;нерозчинні у воді;складаються з жирних кислот та спиртів. Функції:захист внутрішніх органів;входять до складу мембран клітин;при окисненні жирів утворюється вода. Джерело жирівсвинячий жир;риб’ячий жир;олії: оливкова,соняшникова, кукурудзяна. Добова потреба – 100-110 г/добу
Вода - Н2 Онеорганічна сполука;основа внутрішнього середовища організмі (кров, плазма, тканинна рідина);Відносний вміст Н2 О:80% - новонароджені;66% - однорічні діти;60% - доросліБез води людина може прожити до 10 діб. Добова потреба – 1,2 – 2 л/добу. Функції Н2 О:розчинник;транспорт речовин;терморегуляторна;опора клітин
Мінеральні речовининеорганічні сполуки;основне джерело – рослинні продукти; засвоюються переважно у вигляді йонів. Джерело Са – бобові, молоко;Cu – чорнослив;Fe – яблука, салат. Zn – гарбузове насіння. Функції: Са - зсідання крові, регуляція роботи серця;Na, К – утворення н/і, клітинний транспорт речовин;Fe - склад гемоглобіну
Органічні кислоти. Забезпечують зв’язування та видалення токсичних сполук, радіонуклідів;Пригнічують гнилісні процеси у кишечнику. Пектинові речовини. Клітковина (целюлоза)Участь у обміні речовин;Активізують роботу залоз;Підтримують кислотно-лужну рівновагу. Сприяє руховій активності та секреції кишкового тракту;Джерело для синтезу вітамінів В1, В2, В12, К
Принципи збалансованого харчування. Помірність – калорійність не має перевищувати енергетичних витрат організму. Різноманітність – їжа має містити продукти всіх основних груп. Збалансованість - правильне співвідношення складових їжі (білків, жирів, вуглеводів, наявність вітамінів, мінеральних солей).