Презентація з біології "Віруси"

Про матеріал

Презентація з біології "Віруси" стане в нагоді при вивченні теми про неклітинні форми життя. Можуть користуватись як викладчі бвології, так і учні та їхні батьки

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Віроїди - це позбавлені оболонки невеликі молекули кільцевої молекули, зазвичай одноланцюгової, РНК, що спричинюють захворювання рослин. Вірусоїди схожі на віроїди, але включені у структуру віруса – помічника і реплікуються лише з його допомогою. Пріони – винятково білкові, не містять нуклеїнових кислот.

Номер слайду 3

Відкриті організми Д.Івановський назвав «фильтрующимися вирусами». Цю назву використовували у наукових колах декілька років, доки у 1899 р. голландський вчений Мартин Бейеринк не використав поняття «віруси», що в перекладі з латині (vira) означає «отрута».

Номер слайду 4

Віруси мають настільки просту будову, що інколи їх взагалі не вважають живими організмами. Кожна вірусна частинка складається з невеликої кількості генетичного матеріалу (ДНК або РНК), заключеного в білкову оболонку (капсид). В складі ряду вірусів присутні вуглеводи та ліпіди. На відміну від усіх інших живих організмів віруси не мають клітинної будови. Повністю сформована інфекційна частинка називається віріоном. Зліва: вірус тютюнової мозаїки (фотографія зроблена електронним мікроскопом із збільшенням у сто тисяч разів). Зправа: схема будови віруса; червону нитку РНК обмежовують молекули білка.

Номер слайду 5

1. Хімічний склад представлений тільки органічними речовинами, а такі важливі неорганічні компоненти, як вода та мінеральні солі, відсутні. 2. Віруси не виробляють енергії, не вживають їжі. 3. Віруси не ростуть і не мають обміну речовин.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

РНК – вмісні Симетрія капсидів у них кубічна і спіральна. До них належать: вірус поліомієліту, кліщового енцефаліту, жовтої лихоманки, грипу, сказу, кіру, тютюнової мозаїки та групи вірусів, які інфікують хребетних тварин, комах і вищих рослин. ДНК – вмісні Симетрія капсидів у них кубічна, спіральна, складна та подвійна. До них належать: вірус віспи, герпесу, аденовіруси, пухлиностворюючі та бактеріофаги.

Номер слайду 8

Прості віруси. Складаються лише з білкових субодиниць, які утворюють упорядковані спіральні або багатогранні структури. Вони можуть мати паличковидну, нитчасту або кулясту форми. Складні віруси Можуть бути додатково вкритими ліпопротеїдною мембраною,яка включає також глікопротеїди. До складу додаткових оболонок можуть входити і ферменти

Номер слайду 9

Життєвий цикл вірусів: 1 – проникнення вірусу в клітину; 2 – експресія і реплікація вірусного геному; 3 – збирання вірусів і їх види із клітин

Номер слайду 10

Розмноження вірусів відрізняється від розмноження інших організмів. Воно відбувається тільки всередині клітини-хазяїна і включає три етапи: 1. Вірусна нуклеїнова кислота розмножується шляхом реплікації. 2. Синтезуються білки капсида. 3. Відбувається збірка віріона (формування вірусної частини).

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Проникнення вірусу в клітину хазяїна починається із взаємодії вірусної частинки з поверхнею клітини, на якій є особливі рецепторні ділянки. Оболонка вірусу має відповідні прикріплені білки, що “впізнають” ці ділянки. Усередину клітини вірус проникає такими шляхами: вірусні оболонки зливаються з клітинною мембраною (наприклад, вірус грипу) шляхом піноцитозу; через пошкоджені ділянки клітинної стінки.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ppt
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
4222
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку