Презентація з дисципліни

Про матеріал
Презентація знайомить з загальними відомостями про будівлі та споруди.Вимоги до будівель і споруд
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні відомості про будівлі та споруди. Архітектура - мистецтво проектувати і будувати будівлі і споруди та їх комплекси. Споруди - все, що побудовано і зведено людиною. (Будівлі, мости, тунелі, платформи, ж / д і т.д.).

Номер слайду 2

Будівлі - це надземні споруди, в яких створені приміщення різного призначення, необхідні для багатосторонньої діяльності людини: - для проживання; - для роботи; - для відпочинку; - для розваги; - для навчання; - і багатьох інших функцій.

Номер слайду 3

Класифікація будівель .За призначенням: Цивільні будівлі:           житлові: - тривалого проживання (багатоквартирний будинок, індивідуальний будинок, будинки для людей похилого віку, інвалідів, будинки дитини, дитячі будинки і т.д.); - короткочасного проживання (гуртожитки, готелі, будинки приїжджих і т.д.).

Номер слайду 4

громадські: - адміністративні будівлі (контори, офіси); - навчальні заклади (школи, інститути); - дитячі заклади (сади, ясла, інтернати); - видовищні заклади (театр, цирк, кінотеатри); - спортивні будівлі та споруди (стадіони); - лікувальні заклади (лікарні, поліклініки); - торговельні заклади підрозділяються: продовольчі; промтовари.      - підприємства громадського харчування (їдальні, кава);            - транспортні цивільні будівлі (вокзали, пасажирські павільйони).

Номер слайду 5

Промислові будівлі: Промислові комплекси: - будівлі основного виробництва (цеху, ангари, депо); - адміністративно-побутові; - забезпечують (склади, резервуари, очисні споруди); Сільськогосподарські комплекси: - сільськогосподарські будівлі (аграрні і тваринницькі).

Номер слайду 6

Капітальність . Ступені довговічності : I, II ступінь капітальності (багатоповерхові кам'яні будівлі). Різниця I і II в якості будівельних матеріалів; III, IV для будинків з дерев'яними елементами (дерев'яний дах, перекриття). IV ступінь- дерев'яні будинки (брус, колода). Капітальність будівлі залежить від її довговічності і вогнестійкості. Довговічність - це термін служби будівлі до втрати експлуатаційних якостей її основних конструкцій. I ступінь - 100 і більше років; II ступінь - 50 і більше років; III ступінь - 20 і більше років. IV ступінь – до 20 років (тимчасові) Вогнестійкість залежить від поширення вогню по конструкції в метрах і згоряння конструкції за годину.

Номер слайду 7

За кількістю поверхів: малоповерхові (1-2-х поверхові): ускладнена конструкція -наявність підвалу і сходів

Номер слайду 8

Одноповерхові – без сходів

Номер слайду 9

Середньої поверховості (3-5 поверхів) - наявність огородження покрівлі. В даному випадку - парапету.

Номер слайду 10

Багатоповерхові (6 і більше поверхів) - наявність ліфтів і сміттєпроводів

Номер слайду 11

Висотні будинки (від 16 до 40 поверхів)

Номер слайду 12

Види поверхів: Поверх мансардний — житловий поверх, розташований всередині горищного простору. Поверх надземний - поверх при відмітці підлоги приміщень не нижче планувальної відмітки землі. Поверх підвальний - поверх при відмітці підлоги приміщень нижче планувальної відмітки землі більш ніж на половину висоти приміщення. Поверх технічний - поверх для розміщення інженерного обладнання й прокладки комунікацій; може бути розташований у нижній (технічний підвал), верхній (технічне горище) або в середній частині будівлі. Поверх цокольний — поверх при відмітці підлоги приміщень нижче планувальної відмітки землі на висоту не більше половини висоти приміщень

Номер слайду 13

Хмарочоси (понад 40 поверхів) - наявність комунікаційних систем підвищеної потужності

Номер слайду 14

За матеріалом стін: кам'яні стіни: природний - туф, вапняк, травертин; штучний - цегла, залізобетон;

Номер слайду 15

дерев'яні стіни : колоди (круглий перетин); брущаті (брус-квадратний перетин); каркасно-щитові.

Номер слайду 16

пластикові стіни (для мобільних будівель (стоянки, виставкові ярмарки); металеві стіни - для промислових будівель (металеві оцинковані); надувні стіни (спортивні споруди); комбіновані стіни.

Номер слайду 17

За конструктивними схемами Безкаркасні (стінові)

Номер слайду 18

Каркасні (основні вертикальні елементи - колони; горизонтальні елементи - балки, ригелі, ферми, настили) Конструктивні схеми каркасних будинків: а - з самонесучими стінами, б - з навісними стінами; 1 - колони, 2 - ригелі, 3 - плити перекриттів, 4 - стіни самонесучі, 5 - навісні панелі

Номер слайду 19

Неповний каркас (коли колони розташовуються лише по внутрішніх осях, а зовнішні стіни також несучі) а - з поздовжнім розташуванням ригелів; б - те ж, з поперечним; в - безрігельні рішення; 1 - стовпчастий фундамент; 2 - колона; 3 - стрічковий фундамент; 4 - панель міжповерхового перекриття; 5 - несуча кам'яна стіна; 6 - ригелі.

Номер слайду 20

За способом монтажу: Збірні

Номер слайду 21

Збірно-монолітні 1-збірні або монолітні залізобетонні колони, 2-багатопустотні плити ("ППС" безопалубочного формування), 3-несучі монолітні ригелі, 4- монолітні ригелі, 5-консолі для пристрою еркерів і балконів, 6-консолі для пристрою еркерів і балконів, 7-монолітні ділянки перекриттів, 8-вертикальні діафрагми жорсткості

Номер слайду 22

Монолітні

Номер слайду 23

Основні вимоги до будівель Функціональні Технічні Архітектурні Економічні

Номер слайду 24

Технічні вимоги - вимоги до конструкцій будівлі. (здатність конструкції сприймати силове навантаження без порушення); стійкість (здатність зберігати рівновагу) Функціональні вимоги - це вимоги доцільного розташування і компонування приміщень певних розмірів і форм в будівлі.

Номер слайду 25

АРХІТЕКТУРНІ Архітектурно художня виразність – логічна композиційна побудова будівлі за своїм зовнішнім і внутрішнім виглядом, що приводить до сприятливого впливу на психологічний стан і свідомість людей. Будівля має являти собою єдиний композиційний образ, це досягається за рахунок композиційних засобів:

Номер слайду 26

ЕКОНОМІЧНІ Економічна доцільність, доцільність проекту і способу зведення будівлі, що передбачають при мінімальній витраті праці, коштів і часу на спорудження будівлі отримання максимуму корисної площі. Крім того, вимога економічності повинна поширюватися не тільки на одноразові витрати (при будівництві), а й на експлуатаційні витрати протягом усього терміну використання будівлі за призначенням

Номер слайду 27

Ступені вогнестійкості І- ІІ будинки з конструкціями з природних матеріалів або штучного каменю, бетону або залізобетону із застосуванням листових і плиткових негорючих матеріалів; ІІІ будинки для перекриттів в яких дозволяється використовувати дерев'яні захищені конструкції покриття із деревини підлягають вогнезахисній обробці;

Номер слайду 28

IV будинки з несучими та захисними конструкціями із суцільної або клеєної деревини та інших горючих або важкогорючих матеріалів, захищених від дії вогню V будинки, до несучих і огороджувальних конструкцій яких не ставляться вимоги щодо меж вогнестійкості і меж розповсюдження вогню

Номер слайду 29

Недопущення (запобігання пожежі) - будівлі виконані з негорючих або важко горючих, або нетоксичних матеріалів

Номер слайду 30

Безпечна евакуація людей (розраховується час евакуації, і порівнюють з нормативами). Нормується довжина і ширина коридору, розташування і кількість сходових клітин, ширина виходу і напрямок відкривання дверей (вхідні двері завжди відкриваються назовні), і т.д.

Номер слайду 31

Санітарно-гігієнічні вимоги - це вимоги до мікроклімату приміщень. Температура внутрішнього повітря: - для житлової кімнати - 200С; - для ванної кімнати - 250С; - для залів - 16-180С. Вологість: - для житлової - 50-60%; - для ванної - 70%. Рухливість повітря, тобто повітрообмін або переміщення повітря - 0,1 м / с. Освітленість природним світлом (інсоляція); Звукоізоляція

Номер слайду 32

Інші вимоги до будівель: Геологічні фактори (тип ґрунту, наявність вічної мерзлоти, розрахунок чаші відтавання або збереження мерзлоти, сейсміка, розрахунок на перекидання будівлі, - вітрове навантаження (є багато районів зі стійким сніговим покривом)). Соціальні фактори (освоєння території, щільність населення, рівень розвитку народного господарства, розвиток інфраструктури, наявність всіх типів будівель) - національні та соціальні особливості району. Економічна доцільність, доцільність проекту і способу зведення будівлі, що передбачають при мінімальній витраті праці, коштів і часу на спорудження будівлі отримання максимуму корисної площі. Крім того, вимога економічності повинна поширюватися не тільки на одноразові витрати (при будівництві), а й на експлуатаційні витрати протягом усього терміну використання будівлі за призначенням. Екологічні вимоги.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Дружківка Цдют
    Подяка автору за якісну та професійну роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Филонова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дідук Юлія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 березня 2020
Переглядів
4929
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку