Презентація з економіки для 11-го класу "Історія грошових знаків"

Про матеріал

Презнтація допоможе учням дізнатися про історію виникнення грошей, зміни в різні історичні епохи, про історію впровадження гривні, про грошову реформу, способи захисту грошей.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія грошових знаків.

Номер слайду 2

Умови життя наших предків були такими, що продукти харчування, одяг та будинки добувалися важкою працею. Рідко вироблялось щось зайве, що можна було б продати. Але з часом, полювання і збиральництво, було замінено більш ефективними методами – культивуванням рослин і розведенням худоби: час від часу почали з'являтися залишки одного і іншого товару. Племена, які володіли залишками шкіри тварин, але відчували потребу в зерні, обмінювалися з іншими племенами. Так зародився бартер * *

Номер слайду 3

З розвитком людского суспільства, бартер «рясно розцвітав». Самим популярним прикладом може бути угода Пітера Міноти у 1626 році: за намисто та дрібниці, вартістю 24$ Мінота одержав острів в Манхеттені. У 1993 році цей острів був оцінений у 50,4 млрд. $.

Номер слайду 4

У Римі з військовим часто розраховувалися мішками з сілю. Її було замало і вона була потрібна для консервування продуктів. В XІІІ столітті, у Европі, цінились рідкісні спеції: фунт шафрана коштував як кінь, а за фунт імбиря можна було купити корабель (сьогодні імбир коштує 2$ за фунт, а фунт шафрана коштуєт біля 3.000$).

Номер слайду 5

Бартер на Русі проходив ті ж етапи , що і в інших країнах. В західних областях "товарними" грошима були хутра куниць, соболів, білок, лисиць. Назва грошової одиниці "куна" бере своє походження від хутра куниць. Память про «хутрові гроші" залишилась в нашій мові в числительном "сорок". Слово "сорок" рідне слову "сорочка". В давні часи на пошив хутрового кафтана чи шуби ішла вязка шкірок куниці чи соболя, яку називали "сорок". Пізніше назва "сорок" розповсюдилась і на число 40. Також у давніхх словян роль грошей виконували лен і виготовлення із нього тканин - полотно. Від слова "полотно" пішло слово - платити.

Номер слайду 6

Розвиток торгівлі заставив покупців і продавців налагодити систему, встановлюючи ціну – ідеальним рішенням проблеми товарообміну стали гроші. З часом, появився термін валюта. Це не завжди були гроші в звичном нам понятті – монети і банкноти, історія знає приклади, коли одною із форм валюти була корова. Форми валюти в давнину в різних країнах:  камяні гроші (Ісландія)  сіль (Африка)  шерсть слона (Африка)  слонова кістка (Фіджі)  табак (Соломонові Острова)  брикети чая (Сибірь)

Номер слайду 7

Приблизно 2500 р. до н.е. в Египті і на терторії малої Азіі, при оплаті товарів и послуг почали використовувати різні метали – золото, срібло і мідь. Спочатку вони були у вигляді злитків, пізніше, злитки стали клеймувати.

Номер слайду 8

Згодом зявились монети, наявність яких зпростило товарообмін. Монети були дорогими, якісними і зручними. Вони не могли померти чи зіпсуватися по дорозі до ринку. Вдобавок, використання монет дозволяло розраховуватися поштучно (відраховувати), а не зважувати їх.

Номер слайду 9

Історія українських грошей бере свій початок з часів Київської Русі (ХІ ст.). А назва національної валюти – гривні - походить від назви золотої жіночої прикраси (гривна), яку носили на гриві, або загривку, тобто на шиї.

Номер слайду 10

Пізніше українські гроші стали мати інакший вигляд. Це, наприклад, найвідоміша чернігівська гривня. Грошима стали служити злитки срібла - гривні. Важили вони 170 - 200 г і були прямокутної або шестикутної форми. Купівельна здатність гривні була дуже висока. За одну гривню давали 200 білчених шкір. 

Номер слайду 11

В Київській Русі першою і найвідомішою монетою був златник, пізніше зявився срібляник, з`явилися вони невдовзі після хрещення Володимиром Русі. На одній стороні зображено князя, сидящого на престолі ("столі"), а на другій - родовий знак. Напис на монеті гласить: "Володимир на столе, а се его серебро". 

Номер слайду 12

Вражаюча гривня не завжди була зручною для розрахунків при невеликих торгівельних операціях. Потрібна була більш дрібніша "монета", і гривні стали рубати напополам. Так зявились на світ "рубли". 

Номер слайду 13

У 1534 р. в часи правління Олени Глинської - матері Івана Грозного - була створена єдина для всієї країни грошова система. На малій срібній монеті зображали всадніка з мечом - монети одержали назву мечевих. На більших за розміром грошах, зображали всадника, озброєного копйом. Так монети стали називати копійними - звідси і пішло слово "копійка". 

Номер слайду 14

При Петрі I, почався випуск золотої монети. У 18 ст. найбільш поширеною золотою монетою був червонець. Щоб поповнити казну, у 1656 р, Олексій Михайлович просто наказав вилучити з обігу всі срібні монети, а замість них виготовити монети того ж номіналу, але із міді. Це означало що монети загальною вартістю 100 руб. можна було виготовити із мідного злитку , який коштував 2 руб. * *

Номер слайду 15

Такий вчинок визвав обурення громадян і призів до появи в країні двох видів грошей: срібні рублі (які вдалося зберегти, стали самим бажаним засобом обігу), мідні рублі, приймати не хотіли. Це призвело до розпаду грошової системи. Закінчився грошовий експеремент царя повстанням у Москві 4 серпня 1662 р. Повстання під назвою"Мідного бунту", жорстоко подавили. Але через рік знецінені монетні гроші були вилучені з обігу. 

Номер слайду 16

Перші паперові гроші зявились у 1769 р. при Катерині I. Вони називалися ассигнаціями і були у вигляді державних казначейських квитків.  

Номер слайду 17

100 і 500-рублеві купюри початку XX століття відносять до кращих досягнень в історії наук. 

Номер слайду 18

З початком НЕПа (нова економічна політика більшовиків) проводиться сама масштабна грошова реформа. На зміну знецінених грошей почали випускати радянські рублі, забезпечені золотом и сріблом. Джерелом дорогоцінних металлів - стало грабування церквів, монастирів, музеїв. Так зявився «ЧЕРВОНЕЦЬ»

Номер слайду 19

Після Великої Світової війни, на нових купюрах зображувалась одна і та ж «радянська людина" - В.І. Ленін.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Історія грошей незалежної України починається в 1991 році з відривних купонів. Після розпаду РС Україна залишилася з рублями – грошима вже неіснуючої держави, емісія яких перейшла до Російської Федерації. З вересня 1991 року Центральний банк РФ перестав постачати в Україну готівкові рублі і молода незалежна держава, крім низки економічних проблем, постала перед проблемою відсутності власної грошової одиниці. У січні 1992 року паралельно з рублем в обіг було випущено тимчасову (як планувалося, на 4-6 місяців), грошову одиницю – купоно-карбованець багаторазового використання. Який, втім, перебував в обігу до вересня 1996 року, до введення гривні, заповнивши до квітня 1992 року весь готівковий оборот, витіснивши рубль. У безготівковий оборот купоно-карбованець було введено дещо пізніше – 12 листопада 1992 року, через різницю курсу валют безготівкових та готівкових грошей, а в результаті масових спекуляцій.

Номер слайду 22

Але через гіперінфляцію – швидке знецінення грошей,- коли ціни зростали в день по кілька разів, Національний банк мав діяти. В Україні було проведено грошову реформу і 1 вересня 1996 року відбулося введення  в обіг гривні.  Відповідно до Указу Президента України "Про грошову реформу", грошова реформа проводилась з 2 по 16 вересня 1996 року. Початком реформи стало впровадження в обіг гривні, яка обмінювалась у співвідношенні 1 гривня за 100 000 купоно-карбованців.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Тепер еквівалент паперових грошей – золото, срібло і платина зберігаються в злитках. Їх обєм называют золотим заощадженням країни. Цими злитками розраховуються між собою більшість країн світу.

Номер слайду 25

Автор: Шахрай Тетяна Василівна

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іваницька Людмила
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Економіка (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Крупська Л.П., Тимченко І.Є., Чорна Т. І.)
Додано
15 лютого 2018
Переглядів
3189
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку