Презентація з економіки для учнів 11 класу по темі Безробіття

Про матеріал
Презентація з економіки для учнів 11 класу по темі "Безробіття", (матеріали для уроків економіки в 11 класі)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безробіття

Номер слайду 2

Безробіття — тимчасова незайнятість економічно активного населення, такий стан ринку праці, за якого величина пропозиції робочої сили перевищує обсяг попиту на неї. НАСЕЛЕННЯ КРАЇНИ=ЕКОНОМІЧНО АКТИВНЕ+ЕКОНОМІЧНО НЕАКТИВНЕ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}населення працездатного віку, яке складається із зайнятих і безробітних (робоча сила)-діти віком до 16 років; -пенсіонери -люди, що утримуються у спеціальних закладах (психіатричних лікарнях, в'язницях, колоніях, виправних закладах тощо);-люди, які потенційно мають можливість працювати, але не працюють і не шукають роботу з певних причин (особи, що займаються домогосподарством, учні та студенти денної форми навчання, особи без певного місця проживання тощо

Номер слайду 3

Зайнятість — діяльність громадян, пов'язана із задоволенням особистих та суспільних потреб, що приносить їм дохід у грошовій або іншій формі. В Україні до зайнятого населення належать громадяни, які працюють за наймом або самостійно забезпечують себе роботою, тобто зайняті підприємницькою, індивідуальною трудовою або творчою діяльністю, особи, які перебувають на оплачуваних посадах в органахдержавної влади, управління та громадських об'єднаннях, особи, які проходять службу в Збройних Силах України тощо. Безробітними в Україні визнають громадян працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів та обов'язково зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу.

Номер слайду 4

Рівень зайнятості визначається відношенням кількості зайнятих до загальної кількості працездатних: Рівень безробіття вимірюється шляхом порівняння кількості безробітних із наявною робочою силою:

Номер слайду 5

НАВЧАЄМОСЯ РАЗОМНаселення одного з регіонів становить 15 млн осіб. Серед них: діти віком до 16 років — 1,9 млн осіб, причому 10 % із них працюють влітку та восени на збиранні врожаю, а 5 % — регулярно миють машини, продають газети тощо; особи пенсійного віку — 1,6 млн осіб; робітники різних підприємств та установ, які перебувають у декретній відпустці, — 800 тис. осіб; особи, що займаються домогосподарством, — 205 тис. осіб; особи, які перебувають у виправних спеціальних закладах, — 408 тис. осіб; особи, які перебувають на лікарняному, — 18 тис. осіб; зайняті неповний робочий день — 550 тис. осіб; особи, які перебувають у психіатричних лікарнях, — 186 тис. осіб; безробітні — 1,1 млн. Роівсеібн.ь Визначте: 1) кількість робочої сили; 2) рівень безробіття в регіоні. Розв'язання. Щоб визначити кількість робочої сили, необхідно від загальної кількості населення регіону відняти кількість економічно неактивного населення. Зауважимо, що особи, які перебувають у декретній відпустці, так само, як і особи, які перебувають на лікарняному, а також ті, що працюють неповний робочий день, є зайнятими. Робоча сила = 15 - 1,9 - 1,6 - 0,205 - 0,408 - 0,186 = 10,701 млн осіб. Рівень безробіття в регіоні визначаємо за формулою: Рівень безробіття=БезробітніРобоча сила∗100%=10,28% 

Номер слайду 6

ПЕРЕВІР СЕБЕ!1. Чому, на вашу думку, офіційний рівень безробіття відрізняється від аналогічного показника, підрахованого МОП?2. Населення регіону становить 4,5 млн осіб. Частка працездатного населення становить 70%, причому 15% із них — економічно неактивне населення. Кількість безробітних у регіоні — 135,25 тис. осіб. Визначте рівень безробіття в регіоні.

Номер слайду 7

Д.з.-§ 29 Підручник з Економіки. 11 клас. Крупська-Знайдіть в Інтернеті статистичні дані, що характеризують: показник рівня безробіття в Україні; рівень безробіття в різних країнах (3 країни на ваш вибір). Проаналізуйте інформацію в порівнянні з нашою країною. Дякую за увагу!

pptx
Додано
23 вересня 2021
Переглядів
1935
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку